skip to main content
‘Het is echt niet alleen maar ratrace hier’

Wat maakt de Zuidas voor hem een bijzondere plek?

‘Zuidas loopt als een rode draad door mijn leven. Ik ben er niet geboren en getogen – ik kom uit Enkhuizen – maar Zuidas is mijn eerste kennismaking met Amsterdam. In de jaren tachtig was ik nog een klein mannetje en studeerden mijn zus en broer aan de VU. Ze woonden hier vlakbij en ik ging graag bij ze langs. Tien jaar later ging ik zelf studeren aan de VU en in 2004 ben ik in Zuidas met mijn vriendin gaan wonen. Ten eerste vanwege de bereikbaarheid: we waren zo in Utrecht, waar we toen allebei werkten. En je bent zo in Oud-Zuid, het Vondelpark en het centrum. Maar ook omdat een woning goed te betalen was. We zijn gebleven. Onze zoon is geboren in het VU Ziekenhuis en ik werk nu zelf al ruim tien jaar in het WTC voor Essensia Carrière Coaching. Het voelt dus alsof Zuidas altijd onderdeel van mijn leven is geweest.’

Wat is er hier veranderd?

‘Nou, kijk maar om je heen. In 2004 was het hier natuurlijk een stuk minder ontwikkeld en veel stiller. Ik denk dat de drukte wel verviervoudigd is, maar dat vind ik juist gezellig. Ik krijg energie van de verschillende culturen en die levendigheid. Hoewel ik bij het laatste een kanttekening moet zetten, want in het weekend is het hier nog steeds erg rustig. Dan mag er van mij nog wel wat meer reuring zijn. Ik hoop dat bijvoorbeeld de gemeente vaker zorgt voor bijeenkomsten waar verschillende groepen – studenten, bewoners, bedrijven forensen, winkeliers en zelfs toeristen – met elkaar in contact kunnen komen. Het zou mooi zijn als er meer kruisbestuiving plaatsvindt tussen al deze mensen van de Zuidas.’

Frank Krajenbrink

Zijn al je vrienden enthousiast over je woonplek?

‘Ik merk wel dat er veel vooroordelen zijn. Dat komt natuurlijk ook door de manier waarop Zuidas in de media komt. Het verkoopt waarschijnlijk beter om het hier af te schilderen als een Sodom en Gomorra waar alles om geld en de ratrace draait. Natuurlijk zijn er excessen, net als in andere delen van de stad. Maar ik ken Zuidas op een heel andere manier. Als arbeids- en organisatiepsycholoog adviseer ik onder andere bedrijven in Zuidas over verantwoord reorganiseren, door outplacement. Daarnaast biedt ons bedrijf loopbaancoaching aan om medewerkers en management effectiever te laten functioneren. Hierdoor heb ik veel bedrijven in Zuidas persoonlijk leren kennen en kan ik dus uit eigen ervaring zeggen dat de meeste vooroordelen niet kloppen. Ik merk juist dat veel bedrijven streven naar een prettige werkomgeving, waarin ruimte is voor het welzijn van werknemers. Overigens hoor ik niet alleen maar vooroordelen hoor. Een vriend merkte laatst op: “Wauw, jij woont gewoon in klein Manhattan!”’

Wat vind je in Zuidas de mooiste plekjes?

‘Het verbaast je misschien, maar dan zeg ik het WTC. Niet alleen was dit een van de eerste gebouwen hier, ik vind het in de hallen van beide gebouwen echt heel huiselijk en zie ook steeds meer mensen uit de buurt hier met hun laptop werken. De tegenstelling tussen de zakelijke buitenkant en de warme sfeer binnen vind ik mooi. En de diversiteit van de verschillende internationale bedrijven die je hier onder één dak vindt, van startups en scale-ups tot (middel)grote internationale bedrijven. Daarbij heb ik vanuit het raam een mooi uitzicht op de cafés en restaurants beneden, waar veel borrels plaatsvinden. Ook het uit duurzame materialen opgetrokken Circl vind ik prachtig. In de zomer ga ik hier geregeld even een broodje eten, de daktuin is echt een groene oase. De laatste plek die ik wil noemen is mijn eigen geheim: het uitzicht vanuit mijn huis op enerzijds Oud-Zuid en anderzijds de skyline van Zuidas, die steeds maar imposanter wordt.’

Denk je dat Zuidas nog veel verandert?

‘Het zal hier levendiger worden. Ik vind het erg leuk dat er steeds meer wooncomplexen bij komen. Ik verwacht dat het daardoor steeds gezelliger gaat worden in de buurt en er bijvoorbeeld ook meer restaurants, winkels en terrassen komen. Ik hoor nu al geluiden over de komst van een bowlingbaan, een bioscoop, een museum en een bibliotheek. Ook een locatie voor discussie en debat, zoals De Balie zou ik hier graag zien. Verder ben ik heel erg benieuwd hoe Valley er straks uitziet. Het ontwerp vind ik in ieder geval prachtig. Ik verwacht dat de komst van dat gebouw en de bewoners ervan ook weer een heel nieuwe dynamiek met zich meebrengen. Dus nog even en ik hoef Zuidas helemaal niet meer uit.’

Geef uw mening

Maarten Christiaans

Ik kan jullie melden uit zeer betrouwbare bron dat er op de Gustav Mahlerlaan 397 een optiekzaak komt met (zonne)brillen, lenzen en optometrie. We hopen een welkome aanvulling voor bewoners en werkenden , tot ziens in mei!

Emmy van den Heuvel Morien

Ik woon op Wedderborg. Lang niet zulke mooie appartementen als op de Zuidas. Maar bovenstaand artikel is helemáál waar. Ik vind de Zuidas echt gezellig maar helaas in het weekend doods. Dat moet echt anders.

Inge

Nog meer horeca? Aan het Zuidplein en het Gustav Mahlerplein en in de Claude Debussylaan zie ik alleen maar horeca. In de Gustav Mahlerlaan verschijnt de laatste maanden ook steeds meer horeca. Het is een woon- werkgebied. De horeca is afgestemd op lunchen en na je werk eten. Het is geen uitgaansgebied: geen theaters, geen bioscopen, geen bruine kroegjes. In meervoud! 1 theater, 1 bioscoop, 1 gezellige kroeg maakt het geen uitgaansgebied. Daar komen geen toeristen op af. Maar wel prettig voor de bewoners. De geplande bioscoop komt in het nieuwe VUNU-gebouw, niet bepaald in het centrum van de Zuidas. De Zuidas kan nooit concurreren met de oude stad: de Jordaan, het Rembrandtplein, het Leidse plein etc. etc. zeker niet met betrekking tot de toeristen. Er zijn inderdaad niet veel winkels, maar het Gelderlandplein is echt heel dichtbij en de detailhandel krijgt het alleen maar moeilijker. En bij het Gelderlandplein is ook een bibliotheek.

Jolanda

Lokatie voor discussie en debat is er toch al? Bij de Nieuwe Poort. Verder organiseert de VU ook vaak gratis symposia, lezingen en debatten.

map de maar

jammer dat zoveel van de winkels en horeca zelfs op zaterdag dicht zijn. Het is natuurlijk een kip/ei situatie. Maar als Circl nu zou beginnen om op zaterdag open te zijn, dat zou het Mahlerplein al weer een stuk levendiger maken. Als bewoner heb ik moeite met de winkels en horeca op Zuidas, die door de week de werknemers alle faciliteiten willen bieden, maar voor ons en ons bezoek in het weekend niet thuis geven. Zo houdt het gebied voor bezoek van buiten de Zuidas (die hier juist in het weekend eens komen rondneuzen) het idee imago van een uitgestorven steenwoestijn. Organiseer eens een lezingencyclus of evenement op zaterdag en open de deuren voor iedereen, die hier woont, werkt of zomaar het gebied wil leren kennen.

Emmy van den Heuvel Morien

Helemaal mee eens.