skip to main content
Adieu oude hoofdveld AFC, hallo toekomst

Het belooft een bijzonder en ook wel weemoedig moment te worden wanneer het oude hoofdveld voor het laatst 22 spelers verwelkomt. Tegelijkertijd markeert de sluiting van het veld ook het begin van een volgende stap richting de toekomst: de realisatie van het nieuwe sportpark voor AFC. Voor het oude hoofdveld komen twee nieuwe velden in de plaats. Intussen wordt het gloednieuwe hoofdveld al gebruikt voor trainingen. AFC speelt hier op 29 februari zijn eerste officiële wedstrijd, tegen de IJsselmeervogels.

Een kleine geschiedenis

AFC werd op 18 januari 1895 opgericht. In de eerste jaren voetbalde de club op een terrein tussen de vijvers van het Vondelpark. In 1906 verhuisde de Amsterdamsche Football Club naar Watergraafsmeer, vlak bij hoeve Goed Genoeg – later de naam van het huidige sportpark. Ook deze locatie was geen blijvertje: in 1920 kreeg de club drie velden ter beschikking bij de Zuidelijke Wandelweg. Na 42 jaar vertrok AFC naar de tegenwoordige plek, waar de club in 1962 de eerste wedstrijd speelde. Hier vond in 2007 een speciale wissel plaats, toen op 7 mei 2007 de laatste wedstrijd werd gespeeld op het toenmalige hoofdveld en het nieuwe hoofdveld vlak daarna in gebruik werd genomen. De geschiedenis herhaalt zich nu op 8 februari 2020: na een kleine 13 jaar speelt AFC weer een laatste wedstrijd op het hoofdveld, omdat er een mooier hoofdveld ligt te wachten.

1958, op de eretribune bij AFC aan de Zuidelijke Wandelweg

Veel veranderen

Terug naar nu. In februari gaat er veel veranderen op het sportpark. Zo starten we binnenkort met de voorbereidende werkzaamheden voor de komst van twee velden. Hierbij zullen we de entree van het huidige bouwterrein verleggen van de Spoorslagsloot naar de Beethovenstraat. Zo komt ruimte vrij voor de aanleg van de nieuwe velden. Op 18 februari worden hiervoor ook nog 4 bomen gekapt, waarna het uiteindelijke sportpark steeds meer zijn definitieve vorm zal krijgen.

AFC op de huidige locatie, februari 1975

Bomen weg, nieuwe erbij

In totaal zijn er voor de aanleg van het sportpark 42 bomen gekapt, volgens het principe ‘just in time’. Dit houdt in dat de bomen precies op tijd, vlak voor de werkzaamheden, worden verwijderd. Het was technisch helaas niet mogelijk om de bomen te verplaatsen. De vergunning om de bomen te kappen is in 2016 verleend. In de toekomst wordt er langs de noord- en zuidzijde van het sportpark een nieuwe bomenrij geplaatst, evenals in de taluds langs het water. Het gaat hierbij om ongeveer 60 bomen. Daarnaast zullen we aanvullend groen in de vorm van bijvoorbeeld heester – dit is lage begroeiing – plaatsen.

De twee velden die op de plek van het oude hoofdveld komen, zijn ongeveer eind mei gereed. Het laatste veld, dat tegen Valley aan ligt, wordt begin 2021 aangelegd.

Geef uw mening

Robert Duis

Luuk Lusink, De AFC velden welke in 1962 werden opgeheven lagen tegen de Begraafplaats aan richting het Olympisch Stadion. Met name het zogenaamde 2-de veld lag precies naast die Begraafplaats.

Lisa

Dag heer Duls, Ten noorden van het huidige clubgebouw worden twee nieuwe velden aangelegd. U kunt dat zien op de impressie van het artikel ‘Een sportpark ontwerpen waar iedereen zich thuis voelt’ , dat wij op 11 september vorig jaar publiceerde. Wat betreft de oude foto, we vonden het leuk om wat nostalgische beelden in het artikel gebruiken. De volgende keer plaatsen we weer foto's van de huidige situatie.

drs. Robert E. Duis

Beste Lisa, Dank voor Uw uitleg. Wellicht heb ik het verkeerd begrepen, maar ik was/ben in de veronderstelling dat de vijf (5) kunstgras-velden van het nieuwe AFC - complex als geheel ...... duidelijk een paar honderd meter "opzij" geprogrammeerd staan en dat op de plek van het huidige hoofdveld ( 2007-2020) andere zaken gepland zijn. (Wegen / Huizen / gebouwen). Uw weerlegging van de foto is mij ook duidelijk. Tot slot => Veel succes in Uw werk en vriendelijke groet- robert duis.

drs. Robert E. Duis

Beste LISA van de Zuid-As, Vergis IK mij of vergist U zich? Het HOOFDVELD van de AFC gaat op 08.02.2020 niet "plaats maken" voor twee andere VELDEN, maar voor geplande BOUW van woningen of kantoren?

drs. Robert E. Duis

Beste LISA van de Zuid-As, Goed kijkend zie ik nog iets ...WAT NIET KLOPT! U laat het oude hoofdveld van de AFC zien dat wij al in 1962 hadden verlaten! U zou een foto hebben moeten laten zien van het huidige hoofdvel dat de AFC heeft bespeeld van 2007 tot 2020.

Henk Mulder sedert 1970 wonende in Zoetermeer.

Hopelijk wordt de toekomst net zo mooi als het verleden van (mijn) AFC . Ik speelde in deze club van 1947 t/m 1953 aan de Z.Wandelweg.

Luuk Lusink

War ppreciesaan dde zuidelijke wandelweg lagended afc veldvelden?

Kim | Amsterdam Zuidas

@Henk, Mooi om te lezen! Wat een historie.