skip to main content
Valley: groene valleien, intrigerende vormen

‘Omdat het gebouw nu steeds zichtbaarder wordt, denken sommige mensen dat we net begonnen zijn. Maar we zijn al tweeënhalf bezig en het gebouw moet over 15 maanden, in mei 2021 klaar zijn’, zegt Van der Thiel. Rondom de bouwplaats van Valley prijken er prachtige artist impressions op de bouwhekken. Langzamerhand worden de impressies werkelijkheid en kun je ook in het echt de bijzondere vormen zien die zo kenmerkend zijn voor het ingenieuze ontwerp van MVRDV. Van der Thiel: ‘Het enige waar je nu nog niets van ziet is het groen van de beplanting, maar verder komt het ontwerp al aardig tot leven.’

Geen ruimte voor fouten

We treffen Van der Thiel in de keet, die uitkijkt op het enorme project. ‘In 2017 zijn we begonnen met de bouw. De fundering en de drielaagse ondergrondse garage waarmee we startten, vormden een behoorlijke uitdaging maar de fase waarin we nu zitten doet daar zeker niet voor onder. Geen etage is hetzelfde, geen gevel gelijk en vrijwel alles moet vanwege de bijzondere vormen in situ gemaakt worden.’ In situ? ‘Dat betekent dat alle betonnen wanden en muren ter plekke gestort en gemaakt worden. Dus veel maatwerk en weinig prefab. Alles moet meteen en perfect, voor fouten is geen ruimte.’

Deskundigheid

Tijd voor een rondje door het bouwwerk. Van der Thiel is zichtbaar trots tijdens de rondleiding: ‘Als je aan mij vraagt wat ik het mooiste vind, dan is het niet per se de esthetiek, maar de deskundigheid die nodig is om het ontwerp daadwerkelijk neer te zetten.’ Valley bestaat uit drie torens die verbonden worden door ‘valleien’. Op dit moment werken bouwvakkers volle bak aan het casco van de drie torens. De westelijke toren krijgt 17 verdiepingen, de zuidelijke toren 21 en de noordelijke toren 27. Elke toren bestaat uit een vierkante kern, waarin de lift en andere belangrijke voorzieningen zitten. Daaromheen bouwen we vanaf de achtste verdieping appartementen, daar beneden komen ruimtes voor bijvoorbeeld kantoren of horeca.

Nog even en de afbouw van de onderste lagen gaat van start.

Kathedraal

Als we de eerste verdieping betreden zijn we onder de indruk. ‘Ruimtes’ was een understatement, het lijkt eerder op een kathedraal zo overweldigend is het. Van der Thiel: ‘Hier zijn we aan de binnenkant al best ver en ook de buitenkant – voorzien van glazen gevelelementen – vordert gestaag.’ Nog even en de afbouw van de onderste lagen gaat van start. ‘Over een paar weken lopen dan de ruwbouw en afbouw door elkaar heen. Dan wordt er dus beneden aan het interieur gewerkt, terwijl we meer naar boven toe de torens laag voor laag in casco opbouwen. Dat verschillende bouwfases samenkomen is normaal bij een project van deze omvang, anders is de bouwtijd veel langer.’

Valley is een ontwikkeling van EDGE Technologies en wordt in mei 2021 opgeleverd.

Mijlpalen

En wat zijn de eerstvolgende mijlpalen voor Van der Thiel en het team? Van der Thiel: ‘Begin juli bereiken we het hoogste punt van de westelijke toren, eind augustus geldt hetzelfde voor de zuidelijke toren en de noordelijke toren, die met 100 meter het hoogste wordt, bereikt in oktober dit punt.’ Daarna kunnen de bouwers starten met de aanleg van de groene valleien en het irrigatiesysteem, die Valley extra bijzonder maken. ‘Daar kijk ik wel naar uit! Dan komen het welige van die tuinen en de strakke gevel samen en zie je pas echt de tegenstellingen binnen het ontwerp. Wat ik ook mooi vind is dat de tuinen straks openbaar toegankelijk zijn en iedereen ervan kan genieten.’

Bekijk hier een filmpje

Geef uw mening

Jan ter Laak

Mooi filmpje!

Bert Bus

Inderdaad een prachtig en bovendien niet-alledaags gebouw,maar helaas wel weer met een glazen gevel.Hopelijk toch nog gelardeerd met mooie hangplanten als alles af is. En......vergeet daarna ook niet de paden voor fietsers en voetgangers aan te leggen,want dat lijkt momenteel nergens op!

Edward Loos

Wat een afstotend lelijke spiegelende glazen gevel !!! Ik hoop maar dat die door het groen weggemoffeld gaat worden... En dat van een gerenommeerd architectenbureau als MVRDV waar ik veel waardering voor heb. SHAME !

Alfred

Heel apart lijkt me heel mooi te worden

Matthieu J. Vinkesteyn

Bedte, Onderzoek wijst uit dat ik de meest enthousiaste 'voorbijganger' ben. Door wie zal ik worden uitgenodigd voor een tour :-)

John Dutlih

Openbare toegankelijke tuinen meteen naast de woningen? Weet niet of dat de veiligheid ten goede komt.

Emmy van den Heuvel Morien

Prachtig project. Ik verheug me op de tuinen in 2021.