skip to main content
Erbil Akbay bouwt de nieuwe rechtbank

De laatste paar jaar werkt Akbay voor aannemerscombinatie NACH  (New Amsterdam Court House) aan de nieuwe rechtbank, in dienst van Heijmans. Bij dit bedrijf begint hij als timmerman. ‘Voor de liefde ben ik op mijn zestiende van Turkije naar Nederland verhuisd. Ik ontmoette mijn vrouw op de bruiloft van mijn zus. Haar man is nu mijn zwager. Omdat mijn vrouw Nederland niet wilde verlaten en er hier ook veel mogelijkheden waren ben ik vertrokken.’ Dat is even wennen. ‘Ik miste in het begin vooral het buitenleven en de gezelligheid. In Nederland val je minder snel zomaar bij elkaar binnen, alles gaat op afspraak.’

Juiste papieren

Om geld te verdienen gaat Akbay aan de slag in de bouw, bij Heijmans. ‘Omdat timmeren en klussen al jarenlang een hobby was, kon ik in de bouw meteen een baan vinden. In de avonduren volgde ik daarnaast de LTS om over de juiste papieren te beschikken. Toch had ik ook nog andere ambities: op mijn achttiende ben ik nog even aan de slag gegaan als politieagent. Maar al snel bleek dat ik de bouw miste. Bovendien verdiende de bouw ook beter, haha.’

'De verrassing zit aan de binnenkant'

Grotere uitdagingen

Zodoende timmert Akbay letterlijk en figuurlijk aan de weg bij Heijmans. Door de jaren heen krijgt hij een gezin, gaan ze wonen in Ridderkerk en vertrekt Akbay iedere werkdag om 6 uur naar een bouwplaats. Gedurende 30 jaar werkt hij aan ziekenhuizen, kantoren en nu dus aan de nieuwe rechtbank. ‘Ik vind vooral het handwerk mooi. Daarom bleef ik heel lang als timmerman werken. En op een gegeven moment had ik zoveel ervaring dat ze me wisten te vinden voor steeds grotere uitdagingen, waardoor het werk interessant bleef.’

Timmermansoog

Akbay groeit uit tot voorman en daarna tot uitvoerder. ‘Ik denk dat ik voor deze functie ben gevraagd omdat ik vooraf goed kan inschatten waar de knelpunten liggen.’ Daar hoort ook overlast voor de buurt bij. ‘We proberen zo min mogelijk hinder te veroorzaken en beseffen dat we hier ‘op bezoek’ zijn. Ondertussen blijf ik qua werk ook met een timmermansoog kijken. Ik let dus op details, maar houd tegelijkertijd ook het grote plaatje in de gaten.’

Erbil Akbay

 Vloerverwarming en inkepingen

We gaan naar de bouwplaats. ‘Van buiten lijkt de nieuwe rechtbank misschien niet zo moeilijk, maar de verrassing zit aan de binnenkant.’ Hij wijst op een enorme vide en de markante hoeken. ’Je moet heel goed opletten of alles volgens de tekening gebouwd en gemaakt wordt, want het is complex.’ En juist ook bij de normale werkzaamheden is scherpte geboden. ‘Bij het storten van een betonnen vloer bijvoorbeeld, moet je rekening houden met de vloerverwarming en inkepingen voor leidingen. Dat kan heel snel misgaan.’

Bijschaven en aanpassen

Akbay voelt zich als een vis in het water op deze bouwplaats. ‘Ik hou van de sfeer, de grapjes en de kameraadschappelijkheid.’ Hoofduitvoerder hoeft Akbay daarom niet te worden. ‘Dan zit je veel meer in de keet. Ik geniet er juist van als ik met mijn neus bovenop het werk zit. Ik heb hier overigens wel een kantoortje, maar daar kom ik niet vaak.’ Is er ook iets minder fijn? ‘Soms loopt de communicatie niet even goed. Bouwtekeningen worden tijdens projecten voortdurend bijgeschaafd en aangepast. Helaas krijgen we niet altijd de laatste versie.’ En dan? ‘Dan moet het werk soms opnieuw of anders.’

Van niets iets

Maar Akbay wil het gesprek niet beëindigen met dat wat hij minder leuk vindt aan zijn werk. ‘Gelukkig geldt voor mij dat de mooie momenten veruit de overhand hebben. En het is geweldig om van niets iets te maken. Eind 2020 staat er in Zuidas een prachtig gebouw met 5.000 vierkante meter metselwerk en 3.000 vierkante meter zandsteen, wat allemaal ter plekke gemaakt is en waar ik persoonlijk aan gewerkt heb. Als politieagent zou ik dat nooit hebben meegemaakt.’

Geef uw mening