skip to main content
Weekend 14 maart: vervangend vervoer tram 5

De nieuwe halte krijgt de naam A.J. Ernststraat. Voordat het zo ver is, verwijdert de aannemer eerst de hoge haltes van de oude lijn 51. De lage haltes op dezelfde locaties zijn nog tot 26 juli in gebruik. In de nacht van vrijdag 13 op zaterdag 14 maart, om 01.00 uur, start de sloop van de hoge haltes. Dit werk duurt tot maandag 16 maart 05.00 uur. De dagen ervoor vinden alvast de voorbereidende werkzaamheden plaats.

Langere reistijden

Door de werkzaamheden zijn er omleidingen voor het verkeer. Ook rijdt tram 5 niet tussen station Amsterdam Zuid en Amstelveen Stadshart op zaterdag 14 en zondag 15 maart. Wel rijdt er een vervangende pendelbus 45 tussen station Amsterdam Zuid en busstation Amstelveen. Reizigers moeten dus rekening houden met langere reistijden. Op maandagochtend 16 maart om 05.35 uur rijden de trams weer volgens de normale dienstregeling. Fietsers en voetgangers kunnen ter hoogte van de A.J. Ernststraat en de De Boelelaan de Buitenveldertselaan oversteken. Fietsers richting de A.J. Ernststraat worden vanaf het kruispunt De Boelelaan naar de A.J. Ernststraat omgeleid over het tijdelijke tweerichtingsfietspad aan de oostzijde.

Geluidsoverlast

Wat kunnen mensen verder merken van de werkzaamheden? Wendy van der Meulen van de Amstelveenlijn: ‘Om het verkeer zo snel mogelijk weer normaal te laten rijden, werken we het hele weekend non-stop. Deze werkzaamheden kunnen zorgen voor geluidsoverlast, ook in de nacht. In de vier nachten voor en na het weekend in maart is er ook sprake van aan- en afvoer van materiaal via het tramspoor en eventuele herstelwerkzaamheden aan het tramspoor. Ook dit kan voor geluids- en verkeershinder zorgen.’

Betrouwbare tramverbinding

De afgelopen jaren is er gewerkt aan de vernieuwing van de Amstelveenlijn, de ‘vroegere’ sneltram 51. Eind dit jaar ligt er een veilige, snelle en betrouwbare tramverbinding naar Amstelveen met als begin- en eindhalte station Amsterdam Zuid. Van der Meulen: ‘Wie vaker met de sneltram reed weet dat de treinstellen van de 51 verouderd waren, vaak overvol zaten en er vaak storingen voorkwamen. Ook was de verkeersveiligheid rondom de tramlijn niet optimaal. Veel stappen in de ombouw zijn al genomen en deze zomer zullen we gaan testrijden op het vernieuwde spoor met een nieuw model tram. Deze lijn gaat de Amsteltram heten. Vanaf 2022 trekken we het spoor door naar Uithoorn. We verwachten dat dit nieuwe traject in september 2024 gebruikt kan worden.’

Meer informatie

Heeft u vragen of ondervindt u overlast? Op Amstelveenlijn.nl vindt u meer informatie en contactgegevens.

Geef uw mening

Inge

Het is mij een raadsel, waarom niet eerst de nieuwe halte A.J. Ernststraat, die zo goed als klaar is, wordt afgemaakt en in gebruik wordt genomen. Dan kun je daarna meteen de gehele oude halte van de A.J. Ernststraat afbreken en daarna die van de Boelelaan. Per halte 1 keer lawaai en stof voor de deur. De mensen moeten er toch aan geloven dat er 1 halte verdwijnt.

Renske van Bers

@Inge, ik heb navraag gedaan bij Wendy van der Meulen. Haar antwoord: 'Logische redenering, maar… Er zijn in het verleden afspraken gemaakt met omgevingspartijen over het zo lang mogelijk in gebruik houden van die twee haltes. Die afspraken komen we na door pas op 25 en 26 juli de haltes helemaal weg te halen. En ongetwijfeld zal er vast ook nog ander werk aan het spoor verricht worden in dit tramvrije weekend.'Groet, Renske

Renske van Bers

@Inge, ik vraag het na. Groet, Renske