skip to main content
2Amsterdam: bouwen onder bijzondere omstandigheden

‘In het begin hebben we een paar zieke medewerkers gehad. Of ze hadden familieleden met klachten, waardoor ze niet naar de bouwplaats mochten komen’, vertelt Van Dalsem, werkzaam bij hoofdaannemer J.P. van Eesteren. ‘Ook werken we met een onderaannemer die Roemeense mensen in dienst heeft. Deze medewerkers hebben ervoor gekozen om hier te blijven, in plaats van terug te gaan naar hun land van herkomst. Daar zijn we erg blij mee, want zo kon de ruwbouw van het kantoor doorgaan. Deze bouwers zijn namelijk verantwoordelijk voor alle vloerondersteuningen in de kantoortoren. Verder was het nog even spannend of bepaalde buitenlandse producten op tijd konden worden geleverd. Gelukkig ziet het er naar uit dat ook dit, op een enkele uitzondering na, goed komt.’

Links het hotel, rechts het kantoor

Drie deelprojecten

Bijzonder is dat het bij 2Amsterdam om drie deelprojecten gaat, waarbij de bestaande constructie van een compleet nieuw uiterlijk wordt voorzien. De voormalige AkzoNobel-toren is inmiddels bijna getransformeerd tot een hotel. De oude Stibbe-toren behoudt zijn kantoorfunctie, maar wordt over 11 verdiepingen uitgebreid aan de zijkanten en de voor- en achterzijde. En het derde deelproject is de ondergrondse, parkeergarage met drie lagen. ‘Aan deze garage heb ik met heel veel plezier gewerkt’, zegt Van Dalsem. ‘Zo’n enorm fundament vormt de basis en kost veel werk, teamwork en hoofdbrekens.’ De parkeergarage verbindt de twee gebouwen ondergronds en is in ruwbouw technisch klaar. ‘Maar we zijn nog wel bezig met de afbouw van de parkeergarage. We brengen nu bijvoorbeeld de brandmelders, sprinklers en verlichting aan. Niet onbelangrijk als je straks als kantoor- of hotelgast je auto wilt parkeren.’

Het kantoor, links, is halverwege 2021 gereed

Hotel en kantoor

Over naar de hoteltoren, die als eerste van de twee kolossen opgeleverd wordt, namelijk in december 2020. Van Dalsem: ‘Ook dit proces verloopt gezien de huidige omstandigheden redelijk goed. We werken hier nu vanaf de bovenste verdiepingen naar beneden. Eind mei starten we met het inrichten van de hotelkamers. Dit proces zal ongeveer 10 weken duren, waarbij we 328 kamers inrichten. De Skybar begint overigens ook al goed vorm te krijgen, hier heb je een schitterend uitzicht over Amsterdam.’ De tweede toren van 2Amsterdam waar aan gebouwd wordt is de kantoortoren, die halverwege 2021 gereed zal zijn. Van Dalsem: ‘Hier werken we aan een nieuwe dakopbouw met technische ruimtes. Op dit moment bouwen we ook aan de uitbreiding van de achtste laag. Daar bovenop komen nog vier verdiepingen.’ In tegenstelling tot het hotel, waar het team van Van Dalsem al een stuk verder is, vindt in het kantoor nog de echte ruwbouw plaats, met betonstort in de hoofdrol. ‘Daarmee is dit project heel veelzijdig.’

Werken met uitzicht over Amsterdam

Mijlpalen

En wat zijn de mijlpalen waar Van Dalsem en zijn team de komende periode naar toewerken? ‘Eind juli ronden we de ruwbouw van het kantoor af. Wel onder voorbehoud, want je weet nu natuurlijk niet precies wat er gaat gebeuren de aankomende tijd. Niet echt een moment, maar meer een proces is het inrichten van de hotelkamers dat nu van start gaat. Het leuke is dat je het hotel dan echt tot leven ziet komen, het is namelijk niet vanzelfsprekend dat je als aannemer ook bij dit laatste stukje betrokken bent. De laatste mijlpaal die ik wil noemen vindt halverwege september plaats. Het streven is om dan de gevel van het kantoorgedeelte helemaal af te hebben. Dan kun je zien hoe dit gebouw aan de buitenkant door de architect bedoeld is. Genoeg om naar uit te kijken dus.’

Nieuwbouw- en renovatieproject 2Amsterdam vindt plaats in opdracht van Commerz Real en projectontwikkelaar Provast. Meer foto’s van dit project zijn te vinden op onze Flickrpagina.

Geef uw mening

Adri Burgmeijer

Komt hiermee de oude benaming 'Twin Towers' helemaal te vervallen?

Redactie

Beste Adri, Ja, de naam Twin Towers is vervallen. De gebouwen heten nu 2Amsterdam.