skip to main content
11 platanen logeren een jaar bij Van der Valk

Eerlijk is eerlijk: eerst waren er de 11 platanen, daarna kwam Valley. Nu bevindt zich achter de bomen de toekomstige entree van dit bijzondere gebouw. De bomen zijn tijdelijk verhuisd, omdat we voor ditzelfde Valley nieuwe kabels en leidingen aanleggen en een nieuwe toegang maken tot de parkeergarage. Ook werken we aan een breder fietspad. Assen: ‘We hebben eerst gekeken of we de directe omgeving rondom Valley konden aanpakken zonder de bomen te verplaatsen, maar dat werd toch wel heel lastig. Toen zijn we gaan kijken naar een alternatieve oplossing.’

Een voor een verhuizen we de platanen vanaf Valley naar hun nieuwe plek

Goed verplantbaar

De bomen kappen was sowieso niet aan de orde. ‘Absoluut niet’, reageert Assen. ‘Deze 11 platanen zijn opgenomen in de hoofdbomenstructuur.’ Deze maakt onderdeel uit van de Hoofdgroenstructuur waarin Amsterdamse bomen staan die, als ze gezond zijn, behouden moeten blijven. ‘Bij het zoeken naar een oplossing was het wel fijn dat platanen goed verplantbaar zijn. Daardoor hadden we wel wat meer mogelijkheden.’ Een mooie tijdelijke plek is nu gevonden: tussen EMA en Van der Valk in.

Onderweg naar hun nieuwe plek

Via de Spoorslagsloot

De klus is in drie dagen geklaard. Op donderdag 17 september 2020 vonden de voorbereidende werkzaamheden plaats, twee dagen later zorgde een enorme shovel voor het ontgraven en het transport. Assen: ‘Een voor een hebben we ze eruit gehaald en zijn de bomen via de Spoorslagsloot naar hun nieuwe plek gebracht. Dat zag er best spectaculair uit, omdat de platanen een enorme kroon hebben.’ Het nieuwe onderkomen is ook niet zomaar gekozen. ‘Omdat we ze via de Spoorslagsloot konden transporteren, hoefden we het overige verkeer nauwelijks te hinderen.’

Op hun tijdelijke plek

Geen sabbatical

Over een jaar verhuizen de platanen weer terug naar hun oorspronkelijk plek voor Valley. Een sabbatical wordt het de komende periode niet, vertelt Assen. ‘De platanen moeten juist de komende tijd hard aan het werk, omdat ze opnieuw moeten wortelen. Wij zullen ze ook blijven monitoren en ze bijvoorbeeld van zuurstof, vocht of een beetje mest voorzien als dat nodig is.’ En na een jaar begint het verplanten dan opnieuw, maar in omgekeerde volgorde. ‘De platanen kunnen niet blijven staan tussen EMA en Van der Valk, omdat dit kavel later nog bebouwd wordt. Maar het mooie aan de natuur is dat deze platanen – wellicht met een beetje hulp van ons – straks weer gezond en wel aan de Beethovenstraat ruisen.’

Geef uw mening