skip to main content
Meer groen in de Van der Boechorststraat

‘De uitgangspunten voor de vergroening van de openbare ruimte zijn, kort gezegd, minder parkeerplekken op straat, meer ruimte voor voetgangers en meer groen’, vertelt Beukema. Omdat er momenteel nog zoveel ontwikkeld wordt, wordt de openbare ruimte gefaseerd aangepakt. ‘Een voorbeeld van die vergroening is de aanleg van het minipark in december, voor het Amsterdam UMC, locatie VUmc. En nu stond de vergroening van de Van der Boechorststaat, tussen de medische faculteit en kinderopvang Kinderrijk, op de planning.’

Nieuwe bomen tussen bestaande bomen

Doorpakken

Directe aanleiding is dat de kabels en leidingen die zich hier onder deze straat bevonden de afgelopen tijd verlegd en vernieuwd zijn. Beukema: ‘Zodoende konden wij doorpakken en dit gedeelte van de straat – aan de oostelijke zijde – meteen voorzien van een nieuwe, groene inrichting.’ Hierbij maken geparkeerde auto’s plaats voor bloemen, planten en bomen en wordt het gras naast het voetpad aangepakt, voor een vriendelijke en groene straat.

Groenvakken

Samen met ontwerpers Marja van den Brink en Ruben Giessen legde Beukema in 2020 de laatste hand aan het ontwerp voor de straat. De moeilijkheid zat ‘m niet zozeer in het ontwerp, maar in de invulling van de soorten groen. ‘We hadden een groene deken voor ogen die met de seizoenen mee verandert en de straat kleur geeft’, zegt Beukema. Maar dan moet het groen het wel doen. ‘We hebben ervoor gekozen om op verschillende plekken, verschillende planten te mixen, waarbij de invulling bepaald wordt door de locatie. Zo komen er vlakken met planten langs de rijbaan die goed tegen zout kunnen in verband met pekelen, groenvlakken met planten die veel zon nodig hebben en vlakken met planten die het juist in de schaduw goed doen.’

Zomerse sfeerimpressie

Mix

De mix aan planten en bomen die in de zomer van 2021 al goed te zien is, bestaat uit onder andere verschillende heesters (krentenboompjes en Kornoelje), tulpenbomen, elzen, grassoorten, asters en anemonen. Beukema: ‘Ondanks de diversiteit vormt het samen toch één geheel.’ En met de jaren zal het mooier worden, omdat sommige planten wat langer nodig hebben om tot volle wasdom te komen.’ Klaar is de Van der Boechorststraat nog niet. ‘Amsterdam UMC – Locatie VUmc wil de komende drie jaar nog door ontwikkelen en het is wachten totdat zij klaar zijn. Dan pakken we op een soortgelijke manier de westelijke zijde van dit deel van de Van der Boechorststraat aan. Stukje bij beetje wordt de openbare ruimte zo steeds mooier.’ De vergroening van de Van der Boechorststraat maakt deel uit van een groter vergroeningsplan voor Zuidas. Hier leest u meer.

Geef uw mening

Don Camillo

Amsterdammer, wat maak je toch een domme opmerking, vermoedelijk stem je ook Groen Links en anderen maken niet dit soort opmerkingen ,

Don Camillo

en hoe lang mogen de nieuwe bomen dan wel blijven staan ?? dit college in Amsterdam we eigenlijk helemaal green groen maar nieuwbouw , ik zou nog een jaartje wachten met planten., volgend jaar(2022) komt er een nieuw college en die heeft dan weer hele andere plannen , hopen de Amsterdammers

Amsterdammer

Don Camillo, zit er een drol dwars bij u?

Bert Bus

Ziet er veelbelovend uit.Komt er nog een monument van de "watersnoodramp"?

Jan

De kaart (waar in zuidas) is vrijwel onleesbaar en erg vaag als je er op klikt en dan een vergroting krijgt te zien. Kunt u dat nog duidelijker maken? Bij voorbaat dank.

Annick | Amsterdam Zuidas

Beste Jan, dank je voor je bericht. Er lijkt inderdaad een waas overheen te liggen, we gaan het verduidelijken.