skip to main content
Plinteigenaar versus bewoners in zaak McDonald’s

De eigenaren van de woningen in The Gustav hebben met meerderheid van stemmen aanpassingen aan het gebouw tegenhouden. Deze aanpassingen zijn voor McDonald’s noodzakelijk om het restaurant te kunnen exploiteren. Gingko Biloba, eigenaar van de plint, eist dat deze stemming binnen de Vereniging van Eigenaren tenietgedaan wordt door de rechter. De advocaat van Gingko Biloba stelde dat bewoners wisten van de komst van een horecavoorziening, omdat dit is vastgesteld in het in 2012 goedgekeurde bestemmingsplan. Op grond van dit bestemmingsplan verleende stadsdeel Zuid in januari 2021 de exploitatievergunning voor de McDonald’s.

Onderin de plint

Onverhuurbaar

Ook stelde de advocaat dat voor elke horecavoorziening aanpassingen aan het gebouw gemaakt moeten worden, dus niet alleen voor een vestiging van een McDonald’s. Dat de bewoners zich zo opstellen is onredelijk, vindt de advocaat van Gingko Biloba, want hiermee wordt de plint in feite onverhuurbaar. De advocaat overlegde daarnaast een onafhankelijk onderzoek waaruit zou blijken dat de gevreesde installaties die op het dak geplaatst moeten worden, binnen de geldende normen vallen.

Geen gesprek

De advocaat van de bewoners stelde daarentegen dat juist de eigenaar van de begane grond en de McDonald’s onredelijk zijn. Bewoners hebben tegen technische aanpassingen aan het gebouw gestemd, omdat er nog te veel vragen, zorgen en onzekerheden zijn. Ze vinden dat de eigenaar en McDonald’s dit aan zichzelf te danken hebben. Er heeft namelijk nooit een goed gesprek plaatsgevonden, er zijn geen antwoorden gekomen op vragen en dus zijn zorgen niet weggenomen, zo stellen ze. Bovendien betwisten de bewoners het recht van McDonald’s om alle twee de commerciële ruimtes op de begane grond te mogen gebruiken. De ene ruimte is bedoeld voor het restaurant, de andere voor opslag. Dit druist volgens de bewoners in tegen de afspraken die in de splitsingsakte staan.

Rechts nog een keer de plint

Tegenonderzoek

Tijdens de rechtszaak maakte de advocaat van de bewoners ook bezwaar tegen het onafhankelijke onderzoek. De resultaten hiervan zouden zo laat in de procedure zijn overlegd, dat de bewoners geen tijd meer hadden om een tegenonderzoek te starten. Bovendien betoogde de advocaat dat niet alle omstandigheden in het onderzoek zijn meegenomen. Ze stelde dat haar cliënten niet per se tegen de komst van McDonald’s of een andere horecagelegenheid zijn, maar dat door het ontbreken van fatsoenlijk overleg er geen vertrouwen is dat McDonald’s zich iets aantrekt van het woongenot van de bewoners. Of zoals een bewoner het verwoordde: ‘We voelden ons totaal niet gehoord en van enige samenwerking was geen sprake.’

Geen verzoening

Na de pleidooien van beide advocaten, vroeg de rechter aan Gingko Biloba of die enig begrip kon opbrengen voor de bewoners. De advocaat stelde de hele zaak te betreuren, maar bleef erbij dat de eigenaar in zijn recht staat, omdat het bestemmingsplan en de splitsingsakte een fastfoodrestaurant toestaan en de vergunning daarvoor is verleend. Daarmee is de kans op een verzoening zo goed als verkeken. Als de partijen elkaar niet alsnog vinden, zal de rechter uitspraak doen. Wanneer dat precies is, is nu nog niet bekend. En ook deze uitspraak betekent nog niet automatisch dat er dan een ‘winnaar’ is. Er kan in hoger beroep nog worden doorgeprocedeerd.

Geef uw mening

Joey S

Waar blijft die Mac, ik heb trek!

Maxime

Top een mcdonalds in mijn straat!

Frederik Willen de Amsterdammer

Hoi levert dat nou iets op, dat trollen voor Mcdonalds? Hoe werkt het precies? Krijg je in hamburgers betaald of zo? Of een geldbedrag per trol bericht?

Frederik Willem Alexander de Amsterdammer

Tja, wie houdt wie nou de spiegel voor... 🤔

Frederik

Iedereen die een andere mening heeft dan jij is niet een trol. Ik probeer een aantal dingen te verduidelijken voor iedereen die het wil lezen. Je kunt ook doorscrollen en alleen de standpunten lezen waar jij het mee eens bent. Zo blijf je lekker je eigen bubbel en hoef je geen benul te hebben van andere standpunten.

Alexander

Ik ben overigens tegen de komst van de McD

Alexander

Grappig nog een Alexander, alleen deze is tegen de komst van Mc Donald's. Ik ben uiteraard voor de komst gezien m'n eerdere reactie van 17 feb.

Alexander

De Mac Donald's is er voor de hele Zuidas en omgeving. Ook voor het kantoor personeel tijdens hun lunchbreaks. Als men echt denkt dat de meeste mensen tegen zijn dan laten ze een enquête houden. We wonen toch in een democratisch land (meeste stemmen gelden)? Dan gaat men cijfermatig zien dat relatief een klein gedeelte die veel lawaai maken tegen de komst zijn. Iedereen staat vrij om te verhuizen als hun leefomgeving ze niet aan staat. Snel genoeg worden die plekken weer gevuld.

Aag

Dat is toch de omgekeerde wereld. Je woont er met plezier en vervolgens mag jij opzouten omdat jouw leefgebied wordt verpest. Sorry hoor, neem lekker je eigen bammetje mee

Rachel

Begrip voor uw mening. In een democratie is een meerderheid van stemmen belangrijk, maar houd je ook rekening met de minderheid. De bewoners van de Gustav zijn altijd in minderheid ten opzichte van fans en bezoekers, maar het is goed dat er een onafhankelijke procedure van bezwaar en beroep is. En geen enquête.

Fred

Waarom een enquete houden voor iets dat al is toegestaan? Belangenafweging voor fastfood is al gemaakt toen het bestemmingsplan werd vastgesteld. Daarmee is het klaar. Verder eens met je opmerking dat de zuidas voor iedereen is die er werkt/woont/verblijft.

Rick

Als ik bewoner zou zijn zou ik het ook niet prettig vinden. Maar wel makkelijk straks, tijdens mijn lunch pauze.

Amsterdammer

Ik ben tegen de komst van de McD. Heel goed dat de bewoners zich hier tegen verzetten. Ik hoop dat de rechter beslist om het tegen te houden.

Daniel

@Frederik, de rechter heeft gesproken. De uitspraak staat sinds gisteren online. De komst van McD is nog ver weg met deze uitspraak.

Amsterdammer (de echte)

Hey, ik gebruik die naam .... en ik hoop dat de McDonalds wel komt al is het alleen maar om een hak te zetten tegen die discriminerende minderheid die denkt de baas te zijn!

Frederik

De rechter beslist niet over de komst. De mcd komt sowieso. De rechter beslist alleen over een paar technische aanpassingen.

JOYze hoogland

Het voedsel van Mac D is vnl goedkoop vlees en daardoor behalve ongezond allerminst duurzaam. Ook opslag geeft geen enkele gezelligheid op de begane grond. Slecht plan met te grote negatieve gevolgen voor omwonenden. Liever een direct v/d boer winkel voor lokaal voedsel

Roland

Is die kapot geslagen gevelruit aan de zijkant al vervangen? Dat moet dan een dure grap zijn geweest.

Daniël

Ja, al in december en de ruit was niet kapot geslagen, maar beschadigd door een graafmachine tijdens werkzaamheden.

Willem

Hopelijk gaat de McDonald’s snel open. Niet alle bewoners zijn er op tegen. VVE gaat veel geld verliezen met deze kansloze rechtszaken. Vergunning is al afgegeven en bewoners wisten dat dit mogelijk was of hadden zich beter moeten informeren voordat ze een appartement kochten. Laten ze dmv handtekeningen kijken hoeveel mensen op de Zuidas voor of tegen zijn dan zal je zien dat relatief weinig mensen tegen de komst van McDonald’s zijn.

Klaas

Willem, de VVE is inmiddels op vrijwel alle punten in het gelijk gesteld door de rechter. Ben blij dat bewoners je glazen bol niet hebben gebruikt.

Zuidaser

Willem. Heel eens !

Jeroen B

Ben regelmatig bezoeker van McDonald’s en reageer dus niet als bewoner. Ik fiets elke dag langs dit gebouw. Hoe gaat McDonald’s dit doen? De ruimtes op de bg zijn te duidelijk te klein om 1 restaurant te zijn. Er zit een hal o.i.d. tussen van de bewoners. Dus McDonald’s moet tussen 2 ruimtes gaan lopen, dat kan niet anders. Hebben ze dat zelf bedacht? Is bekend hoe ze dat gaan doen? Ik ben benieuwd.

Gerard

Jeroen, dan moet men dus buitenom over de Gustav Mahlerlaan gaan voor aanvoer van het etenswaar. Want achter is de tuin.

Frederik

@jeroen Ik begreep dat ze buitenom willen lopen dus niet door de hal.

Jeroen

@Frederik. Dank voor je antwoord. In het Parool van 21-12 lees ik dat de andere ruimte is voor koelingen, magazijn en vuilnisruimte. Als dat via de hal moet omdat ruimtes niet verbonden zijn, lijkt mij dat ingewikkeld. Vandaar dat ik mij afvroeg hoe ze dat gaan doen.

Frederik

Ik heb de plannen gezien. Het restaurant met keuken is 1 ruimte. Opslag is in de andere ruimte. Ik snap het probleem niet zo. Wat bedoel je precies met hoe ze dat gaan doen? Er zal een medewerker van mcd af en toe van de ene ruimte naar de andere ruimte lopen denk ik. Het is allemaal niet zo heel ingewikkeld.

Amy

Ik woon in Hilversum bij de Vreelandseweg waar sinds 2 jaar een McDonalds zit. Uit ervaring kan ik vertellen dat een McDonalds om de hoek hebben intensief is en veel vraagt van omwoners. De openingstijden zijn lang, verkeer komt af en aan en het afval (van bezoekers) is groot. Zeker nu mensen alleen mogen meenemen. McDonalds ruimt op, maar tot een straal van 150 meter, de rest mag de wijk zelf opruimen. Ik snap de bewoners van de Gustav goed. Een McDonalds heb je niet alleen, die heeft een hele woonwijk. Ik hoop dat zij hulp krijgen van andere bewoners.

Frederik

Dat zal hier wel meevallen. Kleine Mcd vestigingen zonder drive-in zijn niet te vergelijken met de locaties zoals de Vreelandseweg.

daniel

Heel goed !

Amsterdammer

Amy, het is wat he dat je ruimte moet delen met mensen die niet jouw smaak hebben ... ik hoop dat jij hulp krijgt ... professioneel welteverstaan!

Max

Als bewoner van de Gustaaf zou ik chagrijnig zijn van een VVE die mijn geld verkwist aan een Don Quichotige rechtszaak die niet te winnen valt. Het bestemmingsplan is helder over het soort zaak wat daar in de plint mag. Ik zie een rechter dat niet verwerpen.

Rachel

@Max verhuurder en McDonald’s hebben bakzeil gehaald in de rechtbank. VVE heeft zich kranig verweerd tegen het machtsvertoon van verhuurder en McDonald’s en de rechtbank heeft de VVE in hoge mate gelijk gegeven.

Frederik

Heel vermoeiend dit.. open die Mcdonalds nou gewoon. Niet alle bewoners hebben er moeite mee hoor.. alleen een kleine minderheid die heel hard schreeuwt in de media en bij de gemeente en daarmee haar wil probeert op te leggen aan de eigenaar / andere bewoners. De mcdonalds gaat er gewoon komen, wen er maar aan.

Daniel

@Frederik, heb je de uitspraak van de rechter van 28 april al gelezen?

Rachel

Ik lees dat ruim 80 bezwaren zijn ingediend. Het gebouw bestaat uit ongeveer 140 woningen. Dat is geen kleine minderheid. McDonalds zal de procedure van bezwaren af moeten wachten. Dat kost tijd.

daniel

ik mee eens hoor !! Frederik !

Amsterdammer

Elisabeth, ben jij nou echt zo dom? Trollen voor McDonalds??? Naargeestig ben je zeg. Aannames en vooroordelen ... hoe triest kan je zijn?

Elisabeth

Hoi levert dat nou iets op, dat trollen voor Mcdonalds? Hoe werkt het precies? Krijg je in hamburgers betaald of zo? Of een geldbedrag per trol bericht?

Amsterdammer

Zo is dat Frederik! Misselijkmakend die mensen ... zal je kind of ouder zijn ... steeds meer mensen vertonen egoïstisch en egocentrisch gedrag! IKKE IKKE IKKE ... walgelijk!

Diana

Beste Daniël. Stel dat ik nou echt een zeur zou zijn. Dan was er voor de McDobald’s toch geen enkele reden om zo lang te wachten met de beantwoording van vragen en ook voldoende concreet te worden? Waarom zou de McDonald’s dan liever kiezen voor de confrontatie en financiële en mentale uitputting van de VVE? Niks goede buur van overwegend jonge en vaak niet kapitaalkrachtige bewoners.

Rydy

Een restaurant die om 23:00 sluit is iets anders dan een MCD die om 03:00 sluit!

Bewoner

De trollen die graag naast een een mcd willen wonen moeten dat vooral doen, de bewoners die bezwaar hebben gemaakt willen dat absoluut niet !!

Daniel

Snap ik echt niet ! Bewoner is echt zeur !!!!

Amsterdammer

Daniel-de andere, toetsenbordheld! Walgelijke types zijn jullie ... ik ga naast een kerk wonen en eis dat die klok niet meer geluid wordt ... Nederland wordt A-socialer met de dag!

Daniël -de andere

Copy-paste van uw reactie op artikel mcDonalds van 8 januari. Korte zinnen, matig Nederlands. Trollenleger?

Don Camillo

Vrienden, gelukkig woon ik niet in de Zuidas , maar de Gemeente heeft lang geleden dit plan bedacht maar nooit gedeeld met de ontwikkelaar van het pand , men zit nu met de ellende van Groen/Links , Hoop dat de bewoners gaan scoren , succes

Keren

Ik heb veel begrip voor de situatie van de bewoners. En zover ik weet zijn zij ook zeker niet tegen de Mc Donalds op de ZuidAs maar is deze locatie gewoon niet geschikt zonder potentieel veel overlas. In het bedrijven gedeelte kan de McDonalds zich prima vestigen zonder enige overlast lijkt me (mits er een pand te huur is met de juiste vergunning).

JanKees Lampe

Een horecavoorziening is een te breed begrip als daar ook een fast food restaurant onder valt (Mc Donald's, KFC, Burger King, etc.) Groot verschil met bijvoorbeeld een lunchroom waar koffie, muntthee en broodjes worden geserveerd. Of een bakker waar je ook ontbijt, lunch en high tea kunt nuttigen (die zou ik daar graag zien). Elk type horecavoorziening heeft zijn ideale locatie. En niet elke locatie leent zich voor een fast food horeca voorziening. Een fast food in de plint van een woontoren lijkt me voor niemand ideaal. Stand alone op de plek van het (BP) benzinestation aan de Parnassusweg? Geen directe (boven)buren. Inpassen in het nieuwe station Zuid?

Harry

Nou die vergunning is nog onaantastbaar hoor. En dan nog is een vergunning geen grond om eigenaren te verplichten met technische aanpassingen aan het gebouw in te stemmen. Het heet niet voor niets een vereniging van eigenaars en niet de vereniging voor de eigenaar van de commerciële plint/Mac Donalds.

Suze

Komen er alleen maar wandelende bezoekers op deze McDonald's af? Ik zie precies 0 parkeerplekken. Ik vind deze bewoners niet onredelijk.

Kate

Waarschijnlijk. Stoep en plek laden en lossen zijn de enige opties daar. Wordt dan strak handhaven door stadsdeel.

Daniël

Dank. Dat zijn ze ook niet. Verhuurder en mcDonalds doen hun best om dat beeld al maanden te creëren. Bewoners maken zich zorgen en er komt sinds de zomer nul antwoord op hun vragen, redelijke vragen die je als buren en VVE-leden aan elkaar mag stellen. Als antwoord wel een rechtszaak om de nieuwe VVE financieel op kosten te jagen en vleugellam te maken.

Paul Roosenstein

Goede actie van de buren. Niemand wil fastfood-snackbars in zijn omgeving, ook de gemeente niet https://www.amsterdam.nl/bestuur-organisatie/college/wethouder/simone-kukenheim/persberichten/steden-willen-wetswijzing-ingrijpen/

Aron

Weer lekker selectief van je. De gemeente is niet in de hele stad tegen fastfoodzaken maar alleen in gebieden waar er al veel zijn en het er te veel lijken te worden. De zogenaamde monocultuur. In Centrum vind je 8 McDonald's vestigingen, de meeste op loopafstand van elkaar. En ben je laatst wel eens in de Damstraat geweest? Daar is het begrip monocultuur duidelijk zichtbaar, waar het beleid op geënt is. In Zuid is maar één McDonald's aan de Albert Cuyp.

Daniël

Dank buurman. Het is ook goed dat de buren weten dat er een warmtepomp op het dakterras zou komen van 180 cm hoog die met de open kant naar de Xavier staat gericht.