skip to main content
13 bomen weg in het A10-talud bij Beatrixpark

De bouw van twee appartementencomplexen bij het Beatrixpark, samen goed voor zo’n 450 woningen, kondigden we in oktober 2019 aan. Ze komen op een strook groen pal voor de kantoren van AkzoNobel en Stibbe. De bouw staat al sinds 2007 gepland, maar liep vertraging op, onder meer door de financiële crisis. In februari 2020 startten we met de voorbereidingen voor de bouw.

Het terrein waar de woningen komen, links bomen in het talud van de A10

Kapel & Convict

Een andere ontwikkeling die bouwverkeer met zich meebrengt, is de verbouw van het gemeentelijk monument Kapel & Convict, in het Beatrixpark. De gebouwen moeten geschikt gemaakt worden voor de komst van het Conservatorium van Amsterdam. We meldden al eerder dat we bij Kapel & Convict 15 bomen kappen. Als het werk klaar is, planten we er 26 terug.

Kapvergunning Zuidasdok

De kap die langs de A10 is gepland, doen we op de kapvergunning van Zuidasdok die 4 jaar geleden is verleend. Toen wisten we nog niet dat Zuidasdok zou vertragen. Het idee was dat de bomen ‘just in time’ (niet te vroeg en niet te laat) gekapt zouden worden. En in dit geval zelfs voor twee projecten: zowel Zuidasdok als de woningbouw bij het Beatrixpark. We mogen de Zuidasdok-kapvergunning nu gebruiken omdat we nog steeds ‘just in time’ kappen, maar dan alleen voor de werkzaamheden bij het Beatrixpark.  

De kavels waar woningen komen

Geef uw mening

arthur goulooze

mooie locatie voor appartementen, plannen hele lange weg afgelegd inmiddels, mooi voor mensen die van veel groen houden en wonen op de Zuidas zelf beetje te heftig vinden worden (crowded!), dit is net een beetje aan de buitengrens van dit gebied met uitkijk op groen, muzikale begeleiding door het Conservatorium en geen verkeersgeluiden meer door de Zuidasdok (of klopt dit laatste niet?) hopelijk, als je op je balkon zit.

paul rowold

Ik ben een wandelliefhebber van de Beatrixpark. Ik zie niet hoe de wandelpaden nu gaan lopen. Is dat een apart kaartje?

Marlies | Amsterdam Zuidas

Beste Paul, de wandelpaden in het park zelf veranderen niet. Vanaf de Beethovenstraat blijft ook de toegang via de Prinses Irenestraat liggen. De situatie langs het talud van de A10 verandert wel. Het pad dat daar lag, komt later bij de realisatie van Zuidasdok in een andere vorm terug. Tot die tijd komt (als de bouw van de woningen start) langs het talud van de A10 een tijdelijke wandelroute tussen de RAI en de Beethovenstraat.

Don CAmilklo

ik verwacht eerder windmolens terug op dit terrein ,zoals B&W graag overal willen hebben , een paar huizen wel tussen voor asiel zoekers !

Jos, redactie

Beste Don Camillo, Je schrijft onder nogal wat berichten reacties die gaat over windmolens en asielzoekers. Die slaan nergens op. Op deze website mag veel, de grens ligt bij wat de wet toestaat (dus geen discriminerende opmerkingen, geen persoonlijke bedreigingen etc.). Zolang een reactie daarbinnen blijft, gaan we dus niks verbieden of verwijderen. Maar we denken wel dat je voor je meningen over windmolens en asielzoekers beter een ander platform kunt zoeken op internet.

Fred van Ommeren

Ha, ik begrijp dat het kappen van bomen op zich jammer is, maar is voor mij geen issue als daar andere nuttige dingen voor terugkomen zoals woningen, werkplekken of infrastructuur. Het is bijzonder dat bomen als het ware heilig zijn geworden en dat we niet langer nadenken wanneer het wel nuttig is. Of beter gezged dat we het zelf niet meer durven om bomen te kappen. Ik ben groen hoor, maar niet gek.

Ferry Wienneke

Ik neem de uitdaging aan Fred. Zelf een boom omzagen met een kettingzaag lijkt me voor een stadsbewoner een fantastische ervaring. Deskundig toezicht is noodzakelijk, plus een fotograaf van de Wijkkrant. Zaag je ook en boompje mee?