skip to main content
Eerste wapenfeit nieuwe woonbuurt Ravel

Om zo’n nieuwe buurt te bouwen zijn nutsvoorzieningen nodig. En een ontwerp voor een stratenpatroon. Beide komen samen in de toekomstige Ravellaan: het eerste fysieke wapenfeit van woonbuurt Ravel. ‘Deze laan is in 2023 de hoofdstraat van de buurt’, zegt projectleider Rogier van Schravendeel. ‘Hij komt te liggen in het verlengde van de Gustav Mahlerlaan, maar wordt lang niet zo druk. De laan zal de woonbuurt ontsluiten en is bedoeld voor bestemmingsverkeer.’

Kaartje Ravel

Woonrijp en bouwrijp

‘Pas in 2022 maken we de Ravellaan woonrijp’, vervolgt Schravendeel. ‘Dan leggen we het straatwerk aan en planten we die mooie bomen. Op dit moment speelt dat nog niet, maar bereiden we het aanbrengen van de nieuwe nutsvoorzieningen voor. Die komen onder de toekomstige Ravellaan te liggen. Als alle nieuwe kabels en leidingen hier liggen, kunnen we de oude kabels en leidingen weghalen en maken we de kavels van ravel bouwrijp voor de toekomstige bouwprojecten. Dat is handig als ontwikkelaars straks aan de slag gaan.’

Zorgvuldigheid

Het plaatsen van de nieuwe kabels en leidingen wordt een hele klus, zegt Schravendeel. ‘Het is misschien niet zo opwindend, maar een nieuwe, geslaagde woonbuurt staat of valt met een goed aangelegde riolering en bijvoorbeeld glasvezel.’ De complexiteit zit vooral in zorgvuldigheid. ‘Alles moet het natuurlijk wel blijven doen wanneer we de oude voorzieningen weghalen.’ Vanaf volgende week worden er damwanden aan de kant van AFC geplaatst en ontgraven we de boel. Daarna is dit de komende anderhalf jaar het domein van 200 mantelbuizen en talloze nieuwe kabels en leidingen.’ Overigens moet de Antonio Vivaldistraat te zijner tijd ook open, om al die kabels en leidingen op het bestaande net aan te sluiten. Hier komen we rond de zomer van 2021 nog uitgebreider op terug.

Vanuit Valley: rechts Ravel, links AFC

Goede verstandhouding

Vervolgens zal ook het laatste veld van AFC (zie op het kaartje: ‘veld D’) worden verplaatst naar veld 5, zodat het hele toekomstige gebied van de woonbuurt vrij komt te liggen. ‘Maar dat gebeurt pas wanneer Valley opgeleverd wordt, naar verwachting in het komend najaar’, zegt Schravendeel. Met de werkzaamheden die we nu starten is een goede verstandhouding met de buren belangrijk. ‘Gelukkig gaat dat heel goed. Bij Valley zijn ze nu heel druk bezig met de afbouw en dan moet je elkaar logistiek soms wat gunnen.’ En bij AFC wordt gevoetbald, dat moet gewoon door kunnen gaan. Maar ook met AFC verloopt de samenwerking soepel. ‘Wij kunnen dus in goed overleg aan de slag met de Ravellaan.’

Artist impression Ravel

Woonbuurt Ravel

1350 woningen zullen het hart van de woonbuurt Ravel vormen, waarvan 40% bestaat uit sociale huur, 40% uit middeldure huur en 20% uit koopwoningen. De woningen worden omringd door kantoren en verschillende commerciële, maatschappelijke voorzieningen, een school en horecagelegenheden. De woningen komen te liggen in een parkachtig landschap, Het autoverkeer is ondergeschikt, wat bijdraagt aan een veilige woonomgeving. Vanaf eind 2023 wordt de buurt in vier fases van elk ongeveer drie jaar gebouwd. Als het goed is, stelt de gemeenteraad in de zomer van 2021 het bestemmingsplan vast.

Geef uw mening

Bewoner Zuidas

Bij de nwe aanleg van AFC hadden ze ook de riolering kunnen beginnen voor Ravel, maar dat konden ze destijds niet bedenken , straks weer alle ellende voor de leden van AFC, Heel jammer

Bewoner Rivierenbuurt

Ik bedoelde middel dure huur. Op termijn verhuizen naar een beneden woning zit er niet in die zijn er niet / worden verhuurd voor 1800€ per maand. De regelingen die er zijn voor huurders uit de sociale sector die gelden niet voor ons. Ik weet ook wel dat Zuidas.nl hier niet over gaat maar ik wil hier graag aandacht voor!

Bewoner Rivieren buurt

Ik ben benieuwd of in al die projecten er ook aandacht is voor ouderen die willen verhuizen naar een middelbare huur en daar mee hun wat te grote huis aan jongeren kunnen overdragen. Natuurlijk wel met de voorwaarden dat de woningen redelijk toekomst bestendig zijn voor ouderen.

Aron

Wordt de integrale leidingentunnel hier ook voortgezet? Of is dat experiment te duur bevonden?

Annick | Amsterdam Zuidas

Beste Aron, ik heb het voor je nagevraagd. De Integrale leidingentunnel wordt hier niet doorgezet. Mede vanwege de kosten, maar ook vanwege de complexiteit. Wel wordt er een zogenaamde bundeling aan kabels en leidingen aangelegd, die ervoor moeten zorgen dat de toekomstige woningen, kantoren en andere voorzieningen in de toekomst aangesloten kunnen worden op de nutsvoorzieningen. Hier zitten ook lege mantelbuizen tussen: mochten er in de verdere toekomst nog meer kabels en leidingen aangelegd moeten worden, dan hoeft de grond niet open en kan men de kabels door die lege mantelbuizen trekken.

Veronica van Ampt-Bakker

Ik vind het een mooi project op een top locatie hoop hier in de toekomst te kunnen wonen. Woon nu ook al in deze buurt tegenover Gelderlandplein

Els van der voort

Kan ik mij inschrijven voor een woning ? Mvg els van der voort

Annick | Amsterdam Zuidas

Beste Els, Dat is nog niet mogelijk. Als de woningen beschikbaar zijn komen ze vanzelf op Woningnet.