skip to main content
Woonbuurt Ravel

Ravel wordt een autoluwe, groene en gemengde woonbuurt in het hart van Zuidas gericht op gezinnen en die aansluit bij de rest van de omgeving. Verblijven, ontmoeten, bewegen en spelen staan centraal in het plan voor deze buurt. Het autoverkeer is ondergeschikt, wat bijdraagt aan een veilige woonomgeving. Auto’s zijn daarom niet toegestaan in de openbare ruimte. Wonen, werken en publieke functies komen zoveel mogelijk op de begane grond. Zo ontstaat er een wisselwerking tussen de bebouwing en de openbare ruimte. Ook zullen we water en groen met elkaar verweven om kansen voor biodiversiteit en gebruiksmogelijkheden te vergroten.

Verdeling gebied

Het plan biedt ruimte aan 1350 woningen, waarvan 40% uit sociale huur bestaat, 40% uit middeldure huur en 20% koopwoningen. Daarnaast is er aan de zijkanten van de buurt ruimte ingedeeld voor kantoren, verschillende commerciële, maatschappelijke voorzieningen, een school en horecagelegenheden. De tijdelijke Kindercampus Zuidas krijgt ook een definitieve plek.

Naast woningen komen er ook kantoren en voorzieningen

Ravellaan

De buurt wordt ontsloten via de nieuw aan te leggen Ravellaan en krijgt een autovrij binnengebied. Het parkeren gebeurt in twee ondergrondse parkeergarages die bereikbaar zijn via de Ravellaan. De openbare ruimte krijgt een groene parkachtige inrichting waar ontmoeten, spelen en verblijven centraal staan. De beleving en het gebruik van het water van de De Boelegracht spelen een belangrijke rol.

Impressie van een buurtplein in Ravel

Planning

Het bestemmingsplan is in 2021 vastgesteld en in 2022 onherroepelijk geworden. Het ontwikkelen van de buurt bestaat uit 4 bouwfases. Elke fase duurt ongeveer 3 jaar. Aan de zuidkant langs de De Boelegracht starten we in maart 2024 met de bouw van de nieuwe Kindercampus Zuidas, en in juni 2024 met woonblok Ravelly, waarin 75 sociale huurwoningen komen. Eind 2024 / begin 2025 starten de werkzaamheden aan Tic-Tac-Toe. Vanaf medio 2026 gaan we bouwen op kavels C en D aan de Beethovenstraat. Daarna volgen de torens langs de nieuwe Maurice Ravellaan. Deze nieuwe weg verbindt de Beethovenstraat met de Antonio Vivaldistraat en wordt vanaf zomer 2023 aangelegd. De woningen en kantoren in de laatste fase van het plangebied (zuidoost) worden naar verwachting opgeleverd rond 2035. Dit is uiteraard van veel zaken afhankelijk.

Gerelateerde artikelen

4

Hergebruik van vruchtbare grond Ravelgracht

In de nieuwe woonbuurt Ravel is wat bijzonders gaande. Ten zuiden van de voetbalvelden van AFC ontgraven we een gracht: de Ravelgracht. De vruchtbare grond die we daar weghalen, wordt op andere plekken in Amsterdam hergebruikt.
15

148 betaalbare woningen in The Harmony

Aan de Beethovenstraat ontwikkelt Zadelhoff het complex ‘The Harmony’, met 63 sociale huurwoningen en 85 middeldure huurwoningen. Ze maken deel uit van de nieuwe woonbuurt Ravel, die verrijst tussen de velden van AFC en de De Boelelaan.
7

Aanleg Maurice Ravellaan nieuwe woonbuurt Ravel

Vanaf september 2023 werken we een jaar lang aan de entree van de nieuwe woonbuurt Ravel: de Maurice Ravellaan met plek voor voetganger, fietser en groen. Ook graven we een heuse gracht, compleet met brug naar de velden van AFC.