skip to main content
Conservatorium in Beatrixpark krijgt definitieve vorm

Hoewel de gebouwen qua uiterlijk en gevoel zoveel mogelijk dezelfde uitstraling behouden, moeten er toch wat aanpassingen plaatsvinden. Deze zijn noodzakelijk om van Kapel & Convict een geschikt onderkomen te maken voor de studenten van het conservatorium. ‘We wisten van tevoren dat we naar de omgeving toe zorgvuldig met deze veranderingen moesten omgaan en daarom hebben we, toen onze komst officieel was, meteen de samenwerking opgezocht’, zegt Erik Duiker. Duiker is Hoofd Huisvesting & beheer bij de Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten (AHK) waarvan het conservatorium deel uitmaakt en verantwoordelijk voor de ontwikkeling van Kapel & Convict.

Artist Impression

Klankbordgroep

n samenspraak met Zuidas ontstond een klankbordgroep met daarin de Vrienden van het Beatrixpark, een afvaardiging van de bewoners uit de Prinses Irenebuurt en omliggende organisaties. Daarnaast was er uiteraard ook overleg en afstemming met stadsdeel Zuid, het Conservatorium van Amsterdam en architectenbureau Office Winhov. ‘Het was voor ons belangrijk te laten weten hoe bijzonder we het vinden dat we in deze unieke gebouwen en op deze mooie plek iets moois mogen neerzetten’, zegt Duiker. ‘Juist daarom wilden we niet alleen praten met de voor de hand liggende partijen, maar juist ook met de partijen eromheen.’

Kapel & Convict nu

Plek voor rust

Na veel overleg, discussie en afstemming is het definitieve ontwerp nu klaar. Duiker heeft het gevoel dat iedereen zich in de make-over kan vinden, waarbij het rustige en serene karakter van het park en de gebouwen intact blijft. Janneke van der Wijk sluit zich hierbij aan. Van der Wijk is directeur van het Conservatorium van Amsterdam en was persoonlijk nauw betrokken bij de ontwikkeling. ‘De rijke historie van de gebouwen Kapel & Convict, oorspronkelijk onderdeel van het Sint Nicolaaslyceum, is nog steeds voelbaar aanwezig. Een plek voor rust, bezinning en ontwikkeling. Iets wat ook voor de toekomstige studenten van de dependance behouden moet blijven.’

Artist impression binnenkant

Vertrouwen

Als architect voor dit bijzondere gebouw is het ervaren bureau Office Winhov uit Amsterdam aangesloten. Jan Peter Wingender, mede-eigenaar van Office Winhov, is verantwoordelijk voor het ontwerp van Kapel & Convict: ‘We hebben continu gestreefd naar het behouden van het monumentale en historische karakter van de gebouwen. Tegelijkertijd moesten we de locatie wel geschikt maken voor het toekomstige gebruik door het conservatorium. In een vroeg stadium hebben we daarom één van de oorspronkelijke architecten, Ted Peters, betrokken bij dit project. Het was fijn om te horen dat hij vertrouwen heeft in de huidige plannen van het ontwerpteam en de manier waarop we met het ‘levenswerk’ van hem en Ben Spangenberg omgaan.’

Artist impression binnenkant

Hoe?

Het voormalig Convict-gebouw gaat volledig gebruikt worden als onderwijslocatie, toegankelijk voor medewerkers, docenten en studenten van het Conservatorium van Amsterdam. In dit gebouw is optimale focus voor de studenten het uitgangspunt. In samenwerking met adviesbureau Peutz komen er praktijklesruimtes met een perfecte akoestiek. Enerzijds om geen enkele geluidsoverlast te veroorzaken, anderzijds om de beste omgeving te creëren voor lessen en uitvoeringen. In de kapel, het ronde gebouw, blijft op de begane grond de horecafunctie bestaan, waarbij deze horeca toegevoegde waarde moet bieden aan bezoekers van het Beatrixpark en aan het conservatorium. Momenteel wordt in samenwerking met een afgevaardigde van de klankbordgroep gewerkt aan de verdere invulling hiervan. Daarnaast komt er een prachtige concertzaal. ‘Dit is voor studenten de plek om te oefenen voor echt publiek en wat is er dan beter dan dat ze dit voor de buurt doen?’, zegt Duiker enthousiast.

Oorspronkelijke maquette van het Nicolaaslyceum, de kapel en het klooster

Rondom Kapel & Convict

Het bureau DELVA Landscape architects is verantwoordelijk voor de inrichting rondom Kapel & Convict. Het team onder leiding van Steven Delva werkt intensief samen met de gemeente om een passend ontwerp te ontwikkelen die de verbinding tussen binnen en buiten versterkt en de parkbeleving verhoogt. ‘Ons streven is om het toekomstige ontwerp naadloos te laten aansluiten op de omliggende natuur’, zegt Delva. ‘Een natuurlijke oase tussen de levendige Zuidas en de RAI, een plek om te genieten van natuur en cultuur. Met dank aan de Vrienden van het Beatrixpark is zelfs een initiatief ontstaan om een aantal Chinese berken terug te planten voor de bomen die gekapt zijn.’

Bijeenkomst bij het slaan van de eerste paal, met bril Ted Peters

Licht- en potentiële geluiduitstoot

Samen met de klankbordgroep is ook kritisch gekeken naar de licht- en potentiële geluiduitstoot en naar een nette oplossing voor het fietsparkeren. Zo komt er dagelijks toezicht voor het tegengaan van niet netjes geparkeerde fietsen en het behoud van een schone en veilige omgeving. Duiker: ‘Bij de ontwikkeling van nieuwe locaties is de Amsterdamse Hogeschool van de Kunsten zich bewust van haar maatschappelijke verantwoordelijkheid voor de leefomgeving en de inpassing van het gebouw hierin. Duurzaamheid staat hoog in het vaandel.’

Geef uw mening

Karen van Minnen

Mooi plan!

Don Camillo

wordt er ook gedacht aan een ondergrondse fiets garage of blijft alles maar weer buiten staan ?? wellicht pas als gebouw er 3-4jr staat gaan ze nadenken over een derg garage ! Parkeer ruimte voor auto's zal ook worden overgeslagen , Wat een stuntels toch in het stadhuis , er moet een nieuw overleg cultuur komen wat nu in Den Haag gaat komen ! we wachten af

Rutger

ik blijf met name Convict erg lelijk vinden, jammer dat ze het niet gewoon slopen.

John Slot

Proficiat met het bereiken van deze mijlpaal! Het wordt vast een prachtige plek vol mooie muziek!

enny

Mooi ontwerp! Met vrees voor nog meer drukte in en rondom park. Nu al veel fietsende jongeren op grasvelden en omringende voetpaden, hopelijk straks meer fiets- en scooterparkeergelegenheid en verboden in het wandelgebied.

Hannie

Heel fijn dat dit met zoveel verschillende belanghebbenden is ontwikkeld en daardoor bijdraagt aan een duurzame en waardevolle omgeving. Proficiat en succes. Ik kijk uit naar de openbare concerten.

Kim | Amsterdam Zuidas

Dank voor het compliment, Hannie.

Marleen Munniksma

Dver

frans nieuwenhuis

Heel mooi. Een aanwinst voor de buurt.