skip to main content
Het dak eraf bij EDGE Stadium

Het is een mooi gezicht: gigantische houten balken van 30 meter die in de lucht hangen en die de dragers van het oude dak waren. Niels Beentjes, werkzaam als werkvoorbereider bij G&S Bouw, kijkt er met genoegen naar. ‘Iedere fase van een bouwproject heeft zijn eigen charme, maar dit sloopwerk is altijd wel imponerend en het gaat snel.’ Aan de binnenkant is er weinig meer over van het interieur en is er bijna alleen nog maar beton te zien. Ook de houten kozijnen van de kantoren, die rondom het atrium geplaatst waren, zijn bijna allemaal al weggehaald en tijdelijk opgeslagen door aannemer Beelen. Deze worden later weer gebruikt in het nieuwe EDGE Stadium.

EDGE Stadium
Marcel Steinbach

Hergebruik

‘Het mooie is dat Beelen erg gericht is op het hergebruik van materialen’, vertelt Beentjes. ‘Zo worden de houten deurkozijnen die door het hele pand zitten bijvoorbeeld op BeelenNEXT.nl gezet, een soort marktplaats van het sloopbedrijf zelf.’ En voor de houten balken en kolommen is zelfs al een nieuwe locatie gevonden. ‘Die worden gebruikt voor een grote stal van een dierenkliniek. Mooi he?’ Waar duurzaamheid bij Beelen al langer hoog in het vaandel staat, is hergebruik tegenwoordig een trend waar de bouwwereld niet meer omheen kan. Beentjes: ‘Vroeger werd al het oude materiaal al snel weggegooid. Erg zonde, want het is vaak nog in prima staat. Die kozijnen bijvoorbeeld, zijn van een goede kwaliteit hout en zo oud is het nog niet. Fijn dat ze dus elders een nieuwe functie krijgen.’

Grondige update

Vanaf november 2020 zijn G&S Bouw en Beelen hier aan de slag in opdracht van ontwikkelaar EDGE en eigenaar Allianz. Het gebouw krijgt een grondige update, maar wel een waarbij de oude architectuur zichtbaar blijft. Hoewel het gebouw nog niet zo oud is, voldoet het inmiddels niet meer aan de huidige, hoge duurzaamheidseisen. Beentjes: ‘Het idee is om het gebouw zo vorm te geven dat het weer aan deze eisen voldoet en dat het ook nog jaren meekan.’ Het middelste gedeelte wordt voorzien van een nieuwe, toegankelijke glazen gevel, maar hierachter blijft het kenmerkende koperkleurige ‘hart’ zichtbaar. Het gebouw wordt van de buitenkant ook iets uitgebreid: beide vleugels krijgen er een verdieping bij, het middelste gedeelte wordt voorzien van twee extra lagen. Het natuursteen aan de buitenkant van de vleugels kan blijven zitten. ‘Er is in een steengroeve in Turkije exact dezelfde kleur en steensoort gevonden, dus we kunnen de verhoging mooi in dit natuursteen optrekken, zonder merkbaar verschil.’

Marcel Steinabch

Binnenkant

De rest van de uitbreiding van EDGE Stadium, zal aan de binnenkant plaatsvinden. ‘Zoals je kunt zien is het atrium erg groot en in principe – los van het feit of je dat mooi vindt of niet – is het loze ruimte. Er was dus genoeg mogelijkheid om hier meters aan het kantoor toe te voegen.’ Beentjes wijst op de kolommen die aan de zijkanten van het atrium staan. ‘Door de kantoorruimte tot hier naar binnen te trekken en te verlengen, wordt het atrium misschien wel wat kleiner maar het blijft een mooie open ruimte.’

Artist impression voorzijde

Versterken

Maar vooralsnog staat het werk in het teken van de sloopwerkzaamheden. Het versterken van de fundering waarbij er vanuit de garage van EDGE Stadium extra palen de grond in zijn geboord, is net klaar. ‘Je kunt niet zomaar verdiepingen bijbouwen, daar moet draagvlak voor zijn’, zegt Beentjes. Nu rest in de kelder vooral betonwerk. ‘En verder gaan we nu door met het ontmantelen van EDGE Stadium en het aanbrengen van nieuwe stalen constructies. Ik verwacht dat we hier nog even een paar maanden zoet mee zijn. Na de zomer zullen we de hoogte ingaan en aan de binnenkant de kantoorruimte uitbreiden.’

Geef uw mening