skip to main content
Buitengevel Tripolis-Park bijna klaar

Met fijngeknepen ogen kijkt René den Braber de hoogte in, tegen wat eruitziet als een gigantische muur van glas. Hier heeft de werkvoorbereider van G&S Bouw in feite anderhalf jaar naartoe gewerkt. ‘Het geraamte is af, en nu zie je hoe mooi alles samenkomt,’ zegt hij trots. De zogenaamde ‘landscraper’ – het kolos dat over een deel van de bestaande Tripolis-torens heen wordt gebouwd – is de afgelopen weken voorzien van glasplaten. Wie er goed doorheen kijkt, ziet erachter de contouren van een van de drie oorspronkelijke Tripolis-gebouwen opdoemen. ‘Dat is precies de bedoeling. Als er straks huurders zitten en het licht brandt, zie je het bestaande gebouw nog beter.’

Iconisch complex

De verbouwing van Tripolis-Park aan de rand van Zuidas is op zijn minst een ambitieus project te noemen. De drie bestaande torens van het iconische complex moesten intact blijven, en een geheel nieuw gebouw – de spectaculaire landscraper, een horizontale wolkenkrabber – moet twee van die drie torens overbruggen. Zo blijft de ontwerpfilosofie van architect Aldo van Eyck overeind, en wordt tegelijkertijd meer kantoorvloer gerealiseerd. De derde toren wordt nu nog gehuurd door Nikon, en zal in een later stadium onder handen worden genomen. Er zullen appartementen in komen.

Flinke uitdaging

Bestaande bouw integreren in een hypermodern complex vormt een flinke uitdaging, zegt Den Braber. Daar sluit collega Niels Beentjes, ook werkvoorbereider bij G&S Bouw, zich volledig bij aan. Samen leiden ze ons over het terrein. ‘Ik ben vooral betrokken bij de fundering en betonnen kernen,’ legt Beentjes uit. ‘Het over de bestaande torens heen bouwen was ingewikkeld. We moesten de fundering voor de landscraper aanleggen in de kelders van het bestaande Tripolis-complex.’ Den Braber vult hem aan: ‘Ik ben er vervolgens om de boel mooi te maken,’ lacht hij. ‘De buitenkant dus. Denk aan het gevelwerk, de daken, kozijnen.’

Bouwtekeningen bewaard

En dat is geen sinecure, zo blijkt al snel. Den Braber: ‘We hebben bijvoorbeeld alle oorspronkelijke kozijnen vervangen, maar kwamen er snel achter dat ze allemaal een net afwijkende maat hebben. En dan ook nog allemaal verschillende kleuren. We hebben uiteindelijk meer dan 1700 verschillende maatvoeringen moeten bestellen.’ Een flinke kluif, zo klinkt het. Maar Den Braber haalt zijn schouders op. ‘Ach, het hoort bij het vak. En het geeft ook extra voldoening als het er dan allemaal mooi in zit.’ Collega Beentjes vult hem aan: ‘We hebben de mazzel dat G&S Bouw in de jaren negentig ook aannemer was van het oorspronkelijke Tripolis. Daardoor zijn alle bouwtekeningen bewaard gebleven. Er werken hier nu zelfs mensen die toen ook al op de bouwplaats stonden.’

Tripolis-gevel

Mockup

Den Braber neemt ons mee naar een zogenaamde mockup. Het is een op maat nagebootst model van een klein stukje voorgevel van een van de Tripolis-torens. ‘We wilden de uitstraling van de oude gevel behouden, maar het oorspronkelijke materiaal is niet meer te verkrijgen,’ legt hij uit. Hij wrijft langs de latten hout op de mockup. ‘Dus hebben we net zo lang gezocht tot we een moderne en hoogwaardige variant vonden. Het is Western Red Cedar Wood geworden, een houtsoort uit Canada. Het wordt geïmpregneerd in het Verenigd Koninkrijk en komt vervolgens naar Nederland.’ En dan ben je er nog niet, zegt hij erachteraan. ‘We hebben een jaar lang aan deze mockup gewerkt. Dan zet je eens een latje hier, dan weer daar. Tot drie keer toe hebben we ‘m op- en afgebouwd, net zo lang tot we dachten: Ja, zo moet het zijn.’

Parkachtige omgeving

Richting het einde van de zomer moeten alle buitengevels van Tripolis-Park klaar zijn, zegt Den Braber. Na de gevels, plafonds en daken, zal er binnen aan installaties worden gewerkt. Vervolgens wordt er een natuurstenen vloer aangelegd. En dan volgt nog het landschapsdeel, vult Beentjes hem aan. ‘Dat zal het geheel met elkaar verbinden. Er komt een parkachtige omgeving met veel groen, bankjes, horeca en een sportschool. We zijn nu al over de helft, het schiet goed op. Over een jaar zullen we klaar zijn en casco opleveren.’

Artist impression: Tripolis in een parkachtige omgeving

Techcampus

Techgigant Uber wordt straks een van de huurders van het Tripolis-park. Het zal zijn internationale hoofdkantoor vestigen op de bedrijvencampus. Beentjes: ‘Vanaf het begin was het plan om hier een campus voor vernieuwende bedrijven van te maken. Het is gaaf dat dat lijkt te lukken.’

Tekst: Iris Cohen

Geef uw mening

Ernst

Jullie schrijven over een verticale wolkenkrabber, moet dat niet horizontale zijn?

Redactie

Beste Ernst, Je hebt natuurlijk helemaal gelijk. We hebben het aangepast. Bedankt!

piet

Tripolis, wat een afschuwelijk schutting tussen buitenveldert en zuid! ☹️

adri burgmeijer

er staat "Wie er goed doorheen kijkt, ziet erachter de contouren van een van de drie oorspronkelijke Tripolis-gebouwen opdoemen." Begrijp ik dat we straks vanaf de ringweg, dwars door de landscraper, de tripolisgebouwen kunnen blijven zien? Als dat zo is, wordt ik blij!

Marlies | Amsterdam Zuidas

Beste Adri, ja, de monumentale Tripolis-torens blijven zichtbaar door het glazen 'venster'.