skip to main content
Bouw multifunctioneel gebouw The Pulse gestart

Pal naast Hourglass zijn de damwanden voor het uitgraven van de bouwkuip inmiddels aangebracht. Hier moet eind 2024 een gebouw staan dat de toon zet voor de buurt die in dit deel van Zuidas gaat komen. Samen met de VU, het Amsterdam UMC, woningcorporatie De Key en andere ontwikkelaars en corporaties transformeert dit deel van Zuidas de komende 15 jaar tot een levendige buurt, met onder meer circa 2.700 woningen, universitaire functies en kennisgerelateerde bedrijvigheid, een basisschool, maatschappelijke voorzieningen, winkels, cultuur, horeca en OBA NEXT. Een innovation district waar gezondheid, wetenschap en ondernemerschap samenkomen.

Duurzaam en leefbaar

De The Pulse laat zich kenmerken door twee trefwoorden: duurzaamheid en leefbaarheid. Ontwikkelaar VORM – en recentelijk is daar EDGE bijgekomen – hebben de ambitie om bij te dragen aan gezelligheid en warmte in Zuidas. Om die sfeer krijgt The Pulse veel openbare ruimtes, waaronder verschillende horecagelegenheden, een supermarkt en een bioscoop met 9 zalen. Voor kantoorruimte is 36.000 m2 gereserveerd. Onder het gebouw komt een parkeergarage met elektrische deelauto’s. Uiteraard komen er ook woningen: 151 huurappartementen in het middensegment en 49 vrijesector huurwoningen. ‘Het idee is dat de nieuwe horeca, de culturele voorzieningen en de toekomstige bewoners ook mensen aantrekken die niet in Zuidas wonen en dat The Pulse, op loopafstand van station Amsterdam Zuid, zo een aantrekkelijke en bruisende plek wordt voor iedereen,’ zegt Marc Vriens, ontwikkelmanager bij VORM.

Voortgang, september 2021

Stadsbos

De The Pulse is duurzaam en is zeer energiezuinig. Op de achtste en negende verdieping, op 35 meter hoogte, komt een stadsbos. Het bos draagt bij aan koelte, zorgt voor berging van hemelwater en levert een bijdrage aan de biodiversiteit in Zuidas. Ook het binnenhof dat de gemeente aan de zuidkant van The Pulse aanlegt draagt hier aan bij.

VORM Bouw is verantwoordelijk voor de realisatie van The Pulse. De oplevering staat gepland voor eind 2024.

Geef uw mening

Michael T

spannend allemaal. 1 Voor die maar liefst 9 bioscoopzalen hoop ik dat er een goede gunnings-procedure komt. Het lijkt mij niet fijn als het geheel in handen van een gelikt "P achtige keten" komt. Misschien is 9 ook wel teveel, voor een film is het ook leuk om de stad in te gaan. Op 15 fietsminuten zijn er veel bioscopen te vinden. 2 Hoe gaan architecten en stedenbouwers er nu voor zorgen dat wij (fietsers- wandelaars) wat minder wind op straatniveau meemaken?

George

Als opdrachtgevers daar een budget voor vrijmaken, dan kunnen architecten en stedenbouwers i.s.m. (CFD) windingenieurs ervoor zorgen dat jullie fietsers- en wandelaars daar minder hinder aan beleven. Overigens is moet deze bewustwording ook vanuit de gemeentes worden gestimuleerd. België doet dat inmiddels actiever dan Nederland.

Minke | Amsterdam Zuidas

Beste Michael T, De gemeente heeft destijds een tender op de markt gezet, met als onderdeel de vraag om een bioscoop of een vergelijkbare voorziening - met een vergelijkbaar effect op de leefbaarheid - op deze locatie te vestigen. Juist omdat in Zuidas al lange tijd behoefte was aan meer levendigheid ook buiten de werktijden. De verantwoordelijkheid voor het realiseren en daarmee ook over welke partij de bioscoop gaat exploiteren ligt volledig in handen van de ontwikkelaar VORM. Wat betreft je vraag over de wind op staatniveau: het bouwvolume van The Pulse is ontworpen met als eis dat er een goed en prettig windklimaat op maaiveldniveau ontstaat. Hiervoor zijn windstudies gedaan met schaalmodellen waarbij uitvoerig is getest totdat het gebouw voldeed aan deze eis.

Ceasar

is er misschien ook ergens een maquette te bewonderen ? de ideeën zijn mooi maar wat wordt de werkelijkheid ?

Annick | Amsterdam Zuidas

Beste Ceasar, zeker is er een maquette. The Pulse staat op de maquette in het Zuidas Informatiecentrum. Op dit moment geopend op dinsdag en donderdag van 10:00 - 16:00 uur. Op maandag en vrijdag op afspraak.