Hourglass

Aan de Parnassusweg staat het gebouw Hourglass. Het biedt kantoorruimte, onder meer voor advocatenkantoor Loyens & Loeff, een appartementenhotel, winkel- en horecaruimten en een parkeergarage met twee lagen.

De architectuur van Hourglass is geïnspireerd op het werk van de Roemeense beeldhouwer Constantin Brâncuși en heeft de vorm van een zandloper (‘hourglass’). De lichte natuurstenen gevel en het warme materiaalgebruik geven Hourglass een klassieke en internationale uitstraling. Aan de Parnassusweg bevindt zich een grote glazen entree. De lichte en ruime entreehal verwelkomt zowel de bezoekers van Loyens & Loeff als de gasten van de 115 luxe ‘premier suites’ voor mensen die langduriger in Zuidas verblijven. Er bevindt zich ook een eerste klas restaurant.

Realisatie

Hourglass is ontwikkeld in opdracht van de Maarsen Groep. Het ontwerp is van architectenbureau Dam & Partners. Het werk wordt uitgevoerd door Hurks.

Voortgang november 2019 Foto: Marcel Steinbach
Artist impression
Artist impression

Planning bouw Hourglass

Duurzaamheid

Bouwmaterialen hebben een duurzame herkomst. Groene wanden met planten en hout in de afwerking kenmerken HourGlass. Zo ontstaat een aangenaam gevoel van licht en frisse schoonheid.

Hourglass maakt zoveel mogelijk gebruik van natuurlijk licht en verse lucht in het gebouw. Dit maakt van Hourglass een gezond gebouw met een hoogwaardig comfort (klimaatklasse A). De juiste materiaalkeuze voorkomt de uitstoot van schadelijke stoffen. Hourglass wordt volledig duurzaam verwarmd en gekoeld. De warmte komt volledig van het Amsterdams warmtenet. Voor de productie van koude maakt Hourglass gebruik van koud water in de diepe lagen van een meer.

De daken zijn voorzien van zonnecellen. Een ecoloog onderzoekt de mogelijkheden om een plaats te bieden aan planten en dieren. In het ontwerp zijn nestkasten en bijenkasten opgenomen.

Hurks is aangesloten bij de Stichting Bewuste Bouwers, die aannemers stimuleert om niet alleen naar het bouwwerk zelf te kijken, maar vanuit de bouwplaats ook naar de omgeving, veilig werken, medewerkers en het milieu. Tijdens de bouw zijn zoveel mogelijk maatregelen getroffen om de milieu-impact van de bouwplaats te minimaliseren.

Hourglass heeft een BREEAM Excellent.

Al abseilend plaatsten deze glaszetters...
...het glas in Hourglass. En dat is een klus! Foto: Marcel Steinbach

Bijzonderheden

  • 21.000 m2 kantoorruimte
  • waarvan 15.500 m2 voor advocatenkantoor Loyens & Loeff
  • 115 hotelappartementen
  • 700 m2 winkel- en horecaruimte
  • fietsenstalling
  • 148 autoparkeerplaatsen

Reacties

Vond u dit artikel nuttig?

%Nuttig
van de mensen vonden dit nuttig.

Geef uw mening

Hou me op de hoogte van reacties op dit artikel