skip to main content
Zuidas lanceert het ‘ommetje groen’

Wethouder Victor Everhardt kwam speciaal naar het Zuidplein om het ommetje groen officieel te ‘openen’. Betrokken bewoners toonden zich enthousiast over het resultaat.

Bewonersinitiatief

Het ommetje is een audiotour die iedereen via zijn of haar eigen mobiele telefoon kan lopen. Het oorspronkelijke initiatief voor de wandeling komt van drie bewoners: Marian Heemskerk, José Apeldoorn en Edgar van Aggelen. ‘We zijn ontzettend blij en verrast dat het is gelukt om ons idee door een professioneel projectteam van de gemeente gerealiseerd te krijgen’, zeggen Heemskerk en Apeldoorn. ‘Zowel fysiek als digitaal. En ook nog voorzien van kunstwerkjes. Iedereen kan nu de schoonheid en gezondheid van groen in Zuidas zelf beleven. Er zijn zo veel groene plekken, maar je moet ze wel weten te vinden. Dit digitale ommetje helpt je daarbij.’

Ode aan de mier, Zuidplein

Verscholen kunstwerken

Het ommetje groen navigeert bezoekers via hun mobiele telefoon langs een groene route die in totaal 10 kilometer lang is. Geen paniek, iedereen kan zelf de gewenste afstand en startplaats bepalen. Onderweg hoort u ecoloog Bas Reussien alles vertellen over het groen én over de kleine harde werkers die zich erin bevinden: de insecten, vogels, vleermuizen en meer. Op vijf plekken op de route is een verrassing verstopt. Goed verscholen in het groen bevinden zich kleine kunstwerken van Vera van Wolferen. Met haar werken brengt Van Wolferen een ode aan de natuur en de vele kleine harde werkers. ‘De kunstwerken op de route komen uit de 3D-printer en bestaan uit één materiaal en één kleur. Ieder kunstwerk is een brug tussen onze mensenwereld en de fantasiewereld van alles wat leeft in het groen.’

Ode aan de slak, bij de Nieuwe Meer

Maak kans op een kunstwerkje

Tot en met 24 oktober 2021 kan iedereen een foto van zijn/haar favoriete kunstwerk langs de route delen via Instagram, Facebook, Twitter of LinkedIn onder #Zuidas. De origineelste inzending ontvangt een miniatuur van het kunstwerk.

Overigens kunt u al een ommetje architectuur lopen in Zuidas. Stedenbouwkundige en Zuidas-supervisor Ton Schaap neemt u mee op een architectonische en stedenbouwkundige tour door heden, verleden en toekomst van Zuidas.

Geef uw mening