skip to main content
Bouw van 101 appartementen ‘The Newton’ gestart

Deze nieuwe aanwinst voor Zuidas kondigden we een jaar geleden al aan. Het gebouw is ontworpen in de stijl van de Amsterdamse School, passend bij de bouwstijl van de aangrenzende Rivierenbuurt. Het gebouw bestaat uit een ondergrondse parkeerkelder met daarboven 101 appartementen. De appartementen worden in twee blokken verdeeld met daartussen een daktuin op de eerste verdieping. Het blok op de hoek van de Gelrestraat/Gaasterlandstraat heeft vier woonlagen en het andere blok aan de Gaasterslandstraat heeft zeven woonlagen. Rond het gebouw komen ‘watervertragende’ groenstroken, die grote hoeveelheden regenwater kunnen opvangen om het rioolstelsel bij zware buien te ontlasten. Bovenop komt een dakterras dat het hele jaar groen blijft. Op de begane grond van het gebouw, aan het toekomstige Hogelandplein, is ruimte voor horeca. De appartementen variëren in grootte tussen 46 en 110 m2 en worden energieneutraal. The Newton wordt ontwikkeld door COD en is ontworpen door Diederendirrix Architectuur & Stedenbouw. Voor het dakterras tekenden Felixx Landschapsarchitecten en Planners.

Artist impression van The Newton

Woningbouwdriehoek

In Kop Zuidas zijn de afgelopen jaren al enkele honderden woningen gebouwd. The Newton maakt deel uit van een groter plan met 500 woningen. Dit grotere plan bestaat uit een ‘woningbouwdriehoek’, die in het hart van Kop Zuidas wordt gerealiseerd. Als de woningen in The Newton zijn opgeleverd, start de bouw van het tweede deel van de driehoek waar zo’n 400 woningen komen, waarvan 40% sociale huur, 40% middenhuur en 20% dure huur of koop (40-40-20).

Het grasveld is een deel van de woningbouwdriehoek

Bouwterrein ingericht

Het bouwterrein is inmiddels ingericht. Binnenkort start aannemer Pleijsier Bouw met het aanbrengen van damwanden en funderingspalen. De oplevering van The Newton staat gepland voor 2023, de gehele woningbouwdriehoek moet klaar zijn in 2028.

10.000 woningen

Niet alleen in Kop Zuidas komen er woningen bij. In geheel Zuidas bouwen we tot 2025 zo’n 1.700 woningen, in de verhouding 40-40-20. In totaal komen er zo’n 10.000 woningen in Zuidas.

Geef uw mening

Pandora

MARLIES, zijn er inmiddels al maquettes van the NEWTON and CROSSOVER te bezichtigen ??? ben er wel nieuwsgierig naar dank

Marlies | Amsterdam Zuidas

Beste Pandora, voor The Newton was mijn reactie wat te enthousiast ;), dit gebouw staat naar verwachting eind mei op de maquette.

Marlies | Amsterdam Zuidas

Beste Pandora, de gebouwen van Crossover en The Newton staan op de grote Zuidas-maquette in het informatiecentrum. Daar kun je op maandag, dinsdag, donderdag en vrijdag tussen 10.00 en 16.00 uur gewoon langskomen.

PANDORA

MARLIES, wat is er nu moeilijk een planning heb maken ? zeker alle partijen willen hun stempel wel op drukken , wanneer worden de huurders de wacht aan gezet ?? Als we nu de info ontvangen met start datum dan kunnen wij een paar weken met vakantie om de eerste stof wolken en herrie te ontlopen Probeer aub nog dit jaar -2021- de zaak op de agenda te zetten , dan heb je ca 8dagen want dan begint de kerst vakantie voor het ambtenaren legioen tot ca 10jan2022. ik hoor weer van je , dank

PANDORA

Marlies ,dank voor je toelichting , Old School , de huidige huurders maken de dienst toch niet uit ?dat toch de wethouder en zijn vriendjes ? Nu is er de mogelijkheid om de sloop aftevoeren ,er is ruimte voldoende , zeker nu er ook veel verkeer is bij de nieuwbouw, Laten we in godsnaam deze afschuwelijke herrie opruimen en de bewoners er om heen rust gunnen , 5jr geleden werd ons al toegezegd dat het kerst 2016 opgeruimd zou zijn ! En wat zien , onderhoud van het Groen laat ook te wensen over Ik hoor verder

Marlies | Amsterdam Zuidas

Beste Pandora, inmiddels is duidelijk dat zoals het er nu naar uitziet het gebouw Oldschool in het derde kwartaal van 2022 gesloopt wordt. De huidige huurder zullen tot juli 2022 van het pand gebruik blijven maken. We zullen de buurt in januari verder informeren hierover.

Marlies | Amsterdam Zuidas

Beste Pandora, het klopt dat de sloop van Oldschool door allerlei omstandigheden is vertraagd. Nu de procedure over de monumentenstatus is afgerond, kan het pand inderdaad gesloopt worden. We zijn hiervoor nu een planning aan het maken, waarbij ook met verschillende zaken rekening gehouden moet worden. We verwachten begin volgend jaar de buurt hierover verder te kunnen informeren.

PANDORA

wellicht worden de huidige bewoners aan de ZUIDAS nog vierde ge-informeerd over de vorderingen van de bouw die nu staat te gebeuren , het zou ook mooi zijn als wel nu begonnen wordt met de sloop van de OLD SCHOOL, dan gaat het er op lijken ,OK? wie o wie geeft antwoord

Marlies | Amsterdam Zuidas

Beste Pandora, momenteel zijn de gebouwen Crossover (kavel J) en The Newton (kavel L1) in aanbouw. Crossover wordt naar verwachting in het voorjaar van 2023 opgeleverd; The Newton in het najaar van 2023. In Kop Zuidas worden daarna nog twee kavels bebouwd: kavel K, gelegen naast Crossover (bouwperiode 2024 - 2026) en kavel L2, tegenover The Newton (bouwperiode 2026 - 2028). Wanneer het gebouw Oldschool precies gesloopt gaat worden, is nu nog niet bekend. De planning wordt bepaald afhankelijk van de voortgang van de bouwplannen en de benodigde logistieke ruimte, en gesprekken met de huidige gebruikers van het gebouw. Mocht je nog verdere vragen hebben, laat het weten!