skip to main content
Zomer 2022: afsluiting A10 Zuid gedurende 11 dagen

Gedurende 11 dagen in de zomervakantie van 2022 gaat de A10 Zuid veranderen in een grote bouwplaats. Ter hoogte van station Amsterdam Zuid verwijderen we tijdelijk de snelweg en een deel van het treinspoor om de fundering te maken voor de tweede stationspassage. Deze nieuwe stationspassage komt ten westen van de huidige stationspassage, in de aarden wal waarop de snelweg en het trein- en metrospoor liggen.

Richting Utrecht

Voor de bouwwerkzaamheden moeten de A4 en de A10 Zuid richting Utrecht zijn afgesloten vanaf knooppunt Badhoevedorp tot oprit S109 RAI. De afsluiting start op 22 juli om 22:00 uur en eindigt voor de ochtendspits op woensdag 3 augustus. Verkeer wordt omgeleid via de A9 en A5 (zie het kaartje hieronder). Hoewel voor de afsluiting een relatief verkeersluwe periode is gekozen, moeten automobilisten rekening houden met een forse extra reistijd die kan oplopen tot een uur.

Stel uw vraag

Automobilisten kunnen gebruikmaken van de service Ask&Go Zuidasdok, en via Whatsapp vragen stellen over het rijden en reizen tijdens de werkzaamheden. Dat kan op twee manieren:

Station Amsterdam Zuid blijft bereikbaar per trein maar met een aangepaste dienstregeling. De metro rijdt tijdens deze 11-daagse periode wel gewoon.

Noord/Zuidlijn

Toch komt er ook hinder voor metroreizigers in de zomer van 2022. Voorafgaand aan de afsluiting van de A10 Zuid vinden er namelijk werkzaamheden plaats aan de metroperrons. Van zaterdag 16 juli tot en met vrijdag 22 juli zijn er daarom minder metrosporen in gebruik. Metro 52, de Noord/Zuidlijn, rijdt niet naar station Amsterdam Zuid maar begint en eindigt op Europaplein (RAI). Daarna rijdt metro 52 weer volgens dienstregeling.

Nieuwe stationspassage

De werkzaamheden maken onderdeel uit van Zuidasdok, waarbij de A10 Zuid wordt verbreed en ondertunneld en station Amsterdam Zuid compleet vernieuwd. De bouw van de tweede stationspassage is een cruciale stap in de capaciteitsuitbreiding van het drukke station Amsterdam Zuid. Dit station is na de vernieuwing, in reizigersaantallen, vergelijkbaar met station Amsterdam Centraal.

Geef uw mening

Nensie

zaterdag op vakantie richting Limburg moet naar de a2 hoe kom ik daar het snelst? Kan ik beter richting Schiphol Den Haag gaan ? Gr Nensie

Saskia Blaas, Zuidasdok

Dag Nensie, dat hangt er vanaf van waar je vertrekt. Je kunt het beste even je vraag stellen via www.askandgo.nl. Dan krijg je snel gericht antwoord.

Mike

Goedemiddag, Kan je vanaf de Boelelaan de A10 buitenring oprijden (richting Zeeburgertunnel)? Mvgr Mike

Saskia Blaas, Zuidasdok

Hi Mike, ja dat kan. Het kan mogelijk wel drukker zijn.

Rick

Is de a10 in 1 richting afgesloten?

Saskia Blaas I Zuidasdok

Ja, dat klopt. De richting Utrecht/Hengelo is afgesloten.

Danielle

Ik zag vanmiddag en vanavond ook gewoon auto's vanaf de A10 richting Utrecht, de afslag naar de VU nemen??

Saskia Blaas I Zuidasdok

Dag Danielle, voor dit hele stuk A4 geldt dat we de weg open proberen te houden als het rustig is. Dan kun je dus doorrijden tot S108 VU. Gelukkig is de drukte tot nu toe beperkt gebleven. De collega's van verkeer houden dit stuk weg continu in de gaten, wordt het te druk dan gaat de weg alsnog dicht. Je kunt er dus niet van op aan. Bussen mogen er overigens wel blijven rijden.

Ton

Waarom zie ik toch auto's op het afgesloten deel rijden. Bijv. Vanaf Amstelveen A9 de A4 op richting A10 bij sloten

Saskia Blaas I Zuidasdok

Dag Ton, voor dit hele stuk A4 geldt dat we de weg open proberen te houden als het rustig is. Dat was het tot nu toe gelukkig. De collega's van verkeer houden dit stuk weg continu in de gaten, wordt het te druk dan gaat de weg alsnog dicht. Je kunt er dus niet van op aan.

Joey Plat

Hoe kom ik dan nou bij de VU met auto vanuit Volendam?

Saskia Blaas, Zuidasdok

Dag Joey, dat kan gewoon via de A10 Zuid. Alleen de zuidzijde van de A10 zuidzijde is afgesloten. Terug kun je ook de S109 nemen om weer naar Volendam te gaan. Al je routevragen kun je trouwens stellen via www.askandgo.nl. Dan krijg je binnen 10 minuten antwoord.

marian

kan je wel via coen tunnel bij zuias komen

Saskia Blaas, Zuidasdok

Ja dat kan maar houd wel rekening met extra drukte.

Petra

Goedenmiddag kan ik de afslag slote nemen op de a10 of is die ook dicht vanaf de a9 ??

Saskia Blaas, Zuidasdok

Dag Petra, je kunt je vraag het beste stellen via het whatsappnummer 085-0659091 of via www.askandgo.nl. Dan krijg je binnen 10 minuten antwoord van mensen die het precies weten.

Paul de Winter

Hallo, ondanks vakantieperiode zal het wel de nodige drukte opleveren. Maar goed dat dit bekend is gemaakt vast! En je geeft goed, leuk en duidelijk antwoord Saskia. Complimenten! Paul (werkend in Amsterdam)

Saskia Blaas I Zuidasdok

Dat denk ik ook Paul en jouw bericht is weer een mooi begin van mijn werkdag:).

Jan Aukes

Zijn er nog herstelwerkzaamheden aan de A10? Dat is immers toch een mooie gelegenheid.

Saskia Blaas I Zuidasdok

Klopt Jan, we nemen inderdaad van de gelegenheid gebruik, om nog wat ander werk mee te nemen.

Gracy

Is de a10 in beiden richtingen afgesloten of kan je bijvoorbeeld wel vanaf de RAI richting Haarlem?

Saskia Blaas, Zuidasdok

Dag Gracy, de richting RAI-Haarlem blijft open maar ga wel uit van extra drukte.

Rick

Is op vier augustus alles weer open of kan er ook vertraging in de oplevering optreden

Saskia Blaas, Zuidasdok

Hi Rick, alles zal erop gericht zijn om alles weer open te hebben op 3 augustus. Dus ga daar maar vanuit.

Henk

Kan je wel van de andere kant rijden van af Utrecht naar bad hoevedorp

Saskia Blaas, Zuidasdok

Dag Henk, allereerst excuses voor de late reactie. Ja, de andere kant blijft sowieso open, de binnenring, maar houd er wel rekening mee dat het ook daar veel drukker zal zijn.

Andre

Is het wel mogelijk om naar Utrecht te rijden via de oprit vanaf rai Europa boulvard.

Saskia Blaas, Zuidasdok

Ja zeker Andre, die blijft open maar zal vermoedelijk wel drukker zijn.

Sheik

Kan ik banaf den haag de afrit vu nemen

Saskia Blaas I Zuidasdok

Dag Sheik, nee dat kan helaas niet. Dan rij je over de A4 en die is afgesloten. Je kunt voor een reis- of routeadvies het beste contact opnemen met Ask &Go Zuidasdok via www.askandgo.nl of via whatsapp(085-0659091). je krijgt dan snel antwoord.

Gert

Kan ik vanaf lelystad op dinsdag 2 augustus dan gewoon met de trein naar schiphol?

Saskia Blaas, Zuidasdok

Dag Gert, dat zou moeten kunnen. Check vooral de NS-reisplanner want er rijden minder treinen over Amsterdam Zuid. Wij hebben geen goed zicht op welke treinen wel en niet rijden, maar het lijkt me dat NS probeert het treinverkeer naar Schiphol zo goed mogelijk door te laten gaan. En als je gaat, heb je in ieder geval interessant uitzicht bij station Amsterdam Zuid.

Sabine

Kan ik dan wel vanaf ring oord de afslag RAI nemen ?

Saskia Blaas I Zuidasdok

Ja hoor, dat kan.

Ben

Jammer dat Amsterdam Zuid slecht bereikbaaf blikft met zulke ambitieus plan. Geen verbinding naar Haarlem, geen verbinding naar Alkmaar en Hoorn, enkelsporig metrolijn….

Saskia Blaas I Zuidasdok

Ik ben er niet zeker van of ik je goed begrijp Ben, maar de trein blijft rijden net als de metro overigens. Er rijden bussen naar Haarlem en de snelweg richting Haarlem/Alkmaar is ook open.

Ron van Schoonhoven

Blijft de A10 West (richting Coentunnel) vanaf de A4 wel bereikbaar?

Saskia Blaas I Zuidasdok

Nee Ron, jammer genoeg niet. De A4 sluiten we al af bij knooppunt Badhoevedorp. Dus wil je naar de Amsterdam West dan zal je moeten rijden via de A5.

Jack

Hoe koop ik een kaartje voor een euro?

Hans

Station Zuid blijft bereikbaar, lees ik. Gaat de uitgang Parnassusweg wel dicht gedurende de werkzaamheden, of kan deze gewoon open blijven?

Saskia Blaas, Zuidasdok

Dag Hans, tijdens dit werk hebben we treinspoor 1 en 2 (perron 1) buitendienst. Spoor 3 en 4 (perron 2) is in dienst, en volledig bereikbaar. Ook vanaf de Parnassusweg.

Henk B.

Zijn dit werkzaamheden die ook onder de reeds geplaatste ‘dakdelen’ zullen plaatsvinden? Ben ook benieuwd naar meer informatie over deze ‘klus’ Bvd

Saskia Blaas, Zuidasdok

Nee hoor, dit zijn voorbereidingen voor de laatste trein dekken van de nieuwe passage. Dus de fundering voor nieuw te bouwen en in te schuiven dekken.

Tim

Ik mis alleen wat er nu precies gaat gebeuren. Zou leuk zijn om hier nog wat meer over te lezen dan alleen "werken aan de fundering". Kunnen jullie dit nog wat meer toelichten?

Saskia Blaas, Zuidasdok

Voor alle mensen die rond de Kerst hun zomervakantie boeken, dachten we nu vast deze data bekend te maken. Maar je hebt gelijk Tim, over wat we gaan doen in die 11 dagen zijn we wel erg beknopt geweest. We brengen buispalen in de grond voor twee nieuwe dakdelen voor de treinsporen T1/6 en T5. Die storten we vol beton en we maken ook al de landhoofden aan beide uiteinden van het dakdeel. Normaal doen we dat in losse weekenden, nu achter elkaar door. Tot slot gaan we nog wanden aanbrengen onder treinspoor T1 en de A10. In het komende half jaar gaan we hier zeker nog meer over vertellen. Je bent goed op de hoogte, maar mocht je nog willen weten waar die treinsporen liggen dan vind je in dit artikel een kaartje: https://zuidas.nl/blog/2021/09/23/verder-met-de-vernieuwing-van-station-amsterdam-zuid/