skip to main content
Zomer 2022: afsluiting A10 Zuid gedurende 11 dagen

Gedurende 11 dagen in de zomervakantie van 2022 gaat de A10 Zuid veranderen in een grote bouwplaats. Ter hoogte van station Amsterdam Zuid verwijderen we tijdelijk de snelweg en een deel van het treinspoor om de fundering te maken voor de tweede stationspassage. Deze nieuwe stationspassage komt ten westen van de huidige stationspassage, in de aarden wal waarop de snelweg en het trein- en metrospoor liggen.

Richting Utrecht

Voor de bouwwerkzaamheden moeten de A4 en de A10 Zuid richting Utrecht zijn afgesloten vanaf knooppunt Badhoevedorp tot oprit S109 RAI. De afsluiting start op 22 juli om 22:00 uur en eindigt voor de ochtendspits op woensdag 3 augustus. Verkeer wordt omgeleid via de A9 en A5 (zie het kaartje hieronder). Hoewel voor de afsluiting een relatief verkeersluwe periode is gekozen, moeten automobilisten rekening houden met een forse extra reistijd die kan oplopen tot een uur. Station Amsterdam Zuid blijft bereikbaar per trein maar met een aangepaste dienstregeling. De metro rijdt tijdens deze 11-daagse periode wel gewoon.

Noord/Zuidlijn

Toch komt er ook hinder voor metroreizigers in de zomer van 2022. Voorafgaand aan de afsluiting van de A10 Zuid vinden er namelijk werkzaamheden plaats aan de metroperrons. Van zaterdag 16 juli tot en met vrijdag 22 juli zijn er daarom minder metrosporen in gebruik. Metro 52, de Noord/Zuidlijn, rijdt niet naar station Amsterdam Zuid maar begint en eindigt op Europaplein (RAI). Daarna rijdt metro 52 weer volgens dienstregeling.

Nieuwe stationspassage

De werkzaamheden maken onderdeel uit van Zuidasdok, waarbij de A10 Zuid wordt verbreed en ondertunneld en station Amsterdam Zuid compleet vernieuwd. De bouw van de tweede stationspassage is een cruciale stap in de capaciteitsuitbreiding van het drukke station Amsterdam Zuid. Dit station is na de vernieuwing, in reizigersaantallen, vergelijkbaar met station Amsterdam Centraal.

Geef uw mening

Jack

Hoe koop ik een kaartje voor een euro?

Hans

Station Zuid blijft bereikbaar, lees ik. Gaat de uitgang Parnassusweg wel dicht gedurende de werkzaamheden, of kan deze gewoon open blijven?

Saskia Blaas, Zuidasdok

Dag Hans, tijdens dit werk hebben we treinspoor 1 en 2 (perron 1) buitendienst. Spoor 3 en 4 (perron 2) is in dienst, en volledig bereikbaar. Ook vanaf de Parnassusweg.

Henk B.

Zijn dit werkzaamheden die ook onder de reeds geplaatste ‘dakdelen’ zullen plaatsvinden? Ben ook benieuwd naar meer informatie over deze ‘klus’ Bvd

Saskia Blaas, Zuidasdok

Nee hoor, dit zijn voorbereidingen voor de laatste trein dekken van de nieuwe passage. Dus de fundering voor nieuw te bouwen en in te schuiven dekken.

Tim

Ik mis alleen wat er nu precies gaat gebeuren. Zou leuk zijn om hier nog wat meer over te lezen dan alleen "werken aan de fundering". Kunnen jullie dit nog wat meer toelichten?

Saskia Blaas, Zuidasdok

Voor alle mensen die rond de Kerst hun zomervakantie boeken, dachten we nu vast deze data bekend te maken. Maar je hebt gelijk Tim, over wat we gaan doen in die 11 dagen zijn we wel erg beknopt geweest. We brengen buispalen in de grond voor twee nieuwe dakdelen voor de treinsporen T1/6 en T5. Die storten we vol beton en we maken ook al de landhoofden aan beide uiteinden van het dakdeel. Normaal doen we dat in losse weekenden, nu achter elkaar door. Tot slot gaan we nog wanden aanbrengen onder treinspoor T1 en de A10. In het komende half jaar gaan we hier zeker nog meer over vertellen. Je bent goed op de hoogte, maar mocht je nog willen weten waar die treinsporen liggen dan vind je in dit artikel een kaartje: https://zuidas.nl/blog/2021/09/23/verder-met-de-vernieuwing-van-station-amsterdam-zuid/