skip to main content
Circulair beton in duurzaam wooncomplex The Newton

In het gebouw komen 101 energiezuinige appartementen in de vrije sector. De bouw startte in november 2021. The Newton ligt in Kop Zuidas, de meest oostelijke buurt van Zuidas. Het complex vormt het eerste van een woningbouwdriehoek in het hart van deze buurt, waar in totaal straks zo’n 500 woningen komen. De appartementen in The Newton worden naar verwachting in 2023 opgeleverd. In een later stadium start de bouw van het tweede deel van de driehoek.

De woningbouwdriehoek waarin The Newton komt
Marcel Steinbach

Donorgebouwen

Op 22 maart 2022 werd het eerste circulaire beton gestort voor het appartementencomplex. De grondstoffen voor circulair beton komen deels uit oude betonnen gebouwen, zogenaamde donorgebouwen. De toepassing van circulair beton is op zich niet nieuw, maar toch heeft The Newton een primeur te pakken. Het gebouw zal namelijk voor bijna 50 procent uit circulair beton bestaan, een uitzonderlijk hoog percentage. Tim Luijt van vastgoedontwikkelaar COD: ‘Normaal gesproken wordt het oude beton vergruisd tot grind, wat het lastig maakt om het goed te hergebruiken. Daardoor kan je er maar een klein percentage van toevoegen aan nieuw beton.’

1160 ton aan CO2

Voor de bouw van The Newton maakt COD echter gebruik van een nieuwe techniek, die het toestaat een veel hoger percentage beton te hergebruiken. Luijt: ‘We werken daarvoor samen met het bedrijf New Horizon. Dat ontwierp een machine die het oude beton ontleedt naar de basiselementen: zand, grind en cement. Omdat je de grondstoffen zo goed kunt scheiden, kun je dit heel goed opnieuw gebruiken bij het maken van beton. Hierdoor is een veel hoger percentage circulair beton mogelijk.’ Het gebruik van circulair beton levert een enorme energiebesparing op. The Newton bespaart zo’n 1160 ton aan CO2 ten opzichte van traditioneel beton. ‘Om het tastbaar te maken: dat is de totale CO2-opname van al het groen in het Vondelpark, gedurende acht jaar’, zegt Luijt.

Daktuin en watervertragende groenstroken

The Newton heeft, ook wat betreft de buitenruimten, duurzaamheid hoog in het vaandel staan. Op de eerste verdieping van het gebouw komt een collectieve daktuin met groenblijvende planten. Rondom het complex komen ‘watervertragende’ groenstroken, die grote hoeveelheden regenwater kunnen opvangen om het riool bij zware buien te ontlasten. Zuidas-adjunct directeur voor gebiedsontwikkeling Monique Soe-Agnie zegt daarover: ‘We werken aan een gezonde, schone, compacte en energiezuinige Zuidas. Dat doen we samen met allerlei betrokken partijen. Vanuit Zuidas stimuleren we ontwikkelaars ook om energieneutrale gebouwen te ontwikkelen en realiseren. Daarom ben ik bijzonder blij met de duurzame bouw van deze woningen.’

Partijen

The Newton is ontworpen door Diederendirrix architecten en sluit door zijn rijke baksteenarchitectuur aan bij de bouwstijl van de aangrenzende Rivierenbuurt. De stedelijke daktuin is van de hand van Felixx Landscape Architects and Planners. De aannemer is Pleijser Bouw.

Geef uw mening

SOCRATES

MARLIES, dank voor deze info , maar nu is het ook maar afwachten wat voor project er gaat komen op de plaats van de OLD SCHOOL, als dat ook 5max6 hg wordt zijn we tevreden maar het is afwachten wat het Nwe college in petto heeft , eerst kijken we uit naar de sloop eind sept/begin oct

Socrates

Marlies, kun je mij aangeven hoeveel verdiepingen dit gebouw gaat krijgen ? Kunnen de bewoners van RIV nog żon blijven ontvangen of worden we verduisterd en kunnen we verhuizen naar Zorgvlied ?

Marlies | Amsterdam Zuidas

Beste Socrates, aan de kant van de Eemlandstraat krijgt het gebouw 5 verdiepingen. Aan de kant van de Gaasterlandstraat 8. Deze twee torens worden met elkaar verbonden door een lager deel met een groene daktuin. RIV zal hierdoor niet ‘verduisterd’ worden, maar met de bebouwing van de resterende kavels wordt het gebied natuurlijk wel meer aangekleed. Ik zou een verhuizing naar Zorgvliet wel zo lang mogelijk uitstellen ;)