skip to main content
Vrijdagse kunstwandelingen in mei en juni

Zuidas staat niet per se bekend om zijn kunst. Ten onrechte, want de internationale collecties die hier te vinden zijn, behoren tot de meest toonaangevende van Nederland. Zo verzamelt AkzoNobel al decennialang hedendaagse kunst dat het bedrijf tentoonstelt in de benedenverdieping van haar hoofdkantoor aan het Beatrixpark. En in het souterrain van Circl –  het circulaire paviljoen op het Gustav Mahlerplein – is permanent een tentoonstelling ingericht met topstukken uit de ABN AMRO kunstcollectie. Kortom: genoeg te ontdekken. Om dat op een laagdrempelige manier te doen, heeft een aantal kunstinitiatieven in Zuidas de krachten gebundeld. Zij organiseren gedurende zes opeenvolgende vrijdagen een kunstwandeling, te beginnen op vrijdag 20 mei 2022.

Wat houdt het in?

Op vrijdag 20 en 27 mei en op vrijdag 3, 10, 17 en 24 juni staan op vier verschillende locaties in Zuidas tussen 12.00 en 17.00 uur rondleiders of hosts klaar. Zij kunnen u meer vertellen over de collecties en/of tentoonstellingen bij de betreffende locaties. Wanneer geen fysieke rondleiding kan plaatsvinden, liggen tentoonstellingsboekjes voor u klaar om de exposities toe te lichten. De locaties die meedoen zijn Circl, de ABN AMRO Kunstruimte, de AkzoNobel Art Space en de VU ART SCIENCE Gallery.

Kunst op vier locaties

Gered bijbelpapier

Het initiatief voor de kunstwandelingen komt van het Bijbels Museum, dat reizende tentoonstellingen door heel Nederland organiseert. Sinds begin mei toont het in Circl de tentoonstelling Tijd en Eeuwigheid. Poëzie in beeld en woord, met kunstobjecten gemaakt uit een bijzonder soort papier: misdrukken en overdrukken van ultradun bijbelpapier. ‘Kunstenares Annita Smit krijgt dat restpapier van Royal Jongbloed. Dat is een Nederlandse bijbeldrukker in Heerenveen die als een van de weinigen ter wereld deze ultradunne papiersoort gebruikt voor internationale bijbeluitgaven,’ weet Marjolein Marreveld van het Bijbels Museum. Speciaal voor het thema ‘Tijd en Eeuwigheid’ vervaardigde Annita Smit 22 papierobjecten, die nu te zien zijn in Circl. Tussen haar kunstwerken hangen gedichten met hetzelfde thema van vijf eigentijdse dichters, waaronder de huidige stadsdichter Marjolijn van Heemstra.

Voelen en genieten

Marreveld: ‘Toen we de tentoonstelling aan het organiseren waren, bedachten we dat het mooi zou zijn om een grotere kunstroute uit te stippelen – er is immers zo veel bijzondere kunst binnen Zuidas te vinden.’ Het Bijbels Museum benaderde de hierboven genoemde partijen, en zo werd de vrijdagse kunstwandeling geboren. Overigens zegt Marreveld erbij dat bij de tentoonstelling Tijd en Eeuwigheid juist géén rondleiders klaarstaan. ‘Wel krijgen bezoekers een gratis katern  – van hetzelfde ultradunne bijbelpapier als de papierobjecten van Annita Smit – met een essay over het thema. Het idee is dat mensen het papier van de kunstwerken dan ook kunnen voelen. Verder willen we niet te veel sturen: geniet en kijk wat er in je opkomt.’

Geef uw mening

K. Rammeloo

Heel graag kom ik vrijdag 27 mei, moet ik mij aanmelden of inschrijven?

Redactie

Het is niet nodig om te reserveren voor de exposities van deze kunstwandeling. ‘Kunstproeven op de Zuidas’ is een initiatief van het Bijbels Museum, kijk voor meer informatie, openingstijden en locaties svp ook op https://www.bijbelsmuseum.nl/kom-kunstproeven-op-de-zuidas.