skip to main content
Scholieren ontwerpen duurzame woonbuurt Ravel

Het was een aangenaam drukke bedoening op donderdagavond 2 juni 2022 in het Amsterdam Zuidas Informatiecentrum. Aan een publiek van leraren, ouders en experts van de gemeente Amsterdam, presenteerden leerlingen van het Vossius Gymnasium hun visie op een duurzame ontwikkeling van de woonbuurt Ravel. De jury, met onder anderen aardrijkskundeleraar Ivar Drost (Vossius Gymnasium) en hoofdontwerper Paco Bunnik (Zuidas), was blij verrast.

Lesprogramma duurzame wijkontwikkeling Ravel

Klimaatverandering is een groot, zo niet het grootste vraagstuk van deze tijd. In de lesmodule ‘duurzame wijkontwikkeling’ onderzoeken leerlingen hoe het ontwerp van een stadswijk kan bijdragen aan een duurzame toekomst. Klas 4 vwo van het Vossius Gymnasium richtte de blik op Ravel, de toekomstige nieuwe woonbuurt van Zuidas. De leerlingen volgden diverse workshops bij deskundige organisaties en spraken met stedenbouwkundigen en landschapsarchitecten. Ze leerden een technisch ontwerp maken en bouwden maquettes. Ook doken ze in circulair bouwen en de energietransitie, en deden ze veldonderzoek.  

Duurzaamheid betekent ook leefbaarheid

Daarna volgde de eindpresentatie aan een vierkoppige jury. Als ware professionals spraken de leerlingen over nut en noodzaak van een autoluwe buurt, waterhoudende groenstroken (‘wadi’s’), daktuinen en het gebruik van bepaalde materialen om circulair te kunnen bouwen. Maar wat bij hoofdontwerper Zuidas Paco Bunnik vooral indruk maakte, is dat ze goed hadden nagedacht over de leefbaarheid van de buurt. Kunst, een jazzcafé en openbare schoolpleinen dragen bijvoorbeeld bij aan ‘community building’. Erg belangrijk volgens de jeugdige stedenbouwers – een duurzame woonbuurt moet immers ook prettig zijn om in te wonen.

Meer weten over stedelijke ontwikkeling?

Zuidas biedt verschillende lespakketten aan voor leerlingen die meer willen weten over stedelijke ontwikkeling. Neem daarvoor met ons contact op via contact@zuidas.nl. Je kunt ons ook bezoeken in het Amsterdam Zuidas Informatiecentrum in het WTC, naast station Amsterdam Zuid. Daar vertellen we je graag aan de hand van twee maquettes alles over de stadswijk Zuidas en het enorme infrastructurele project Zuidasdok.

Geef uw mening

Ferry Wienneke

Het is waarschijnlijk dat een aantal van de betrokken leerlingen ook in RAVEL zullen wonen. Het lesprogramma zal daardoor de motivatie hebben verhoogd. Het zou mooi zijn om dit bij elk woningbouwproject te doen.