skip to main content
Kabels en leidingen zien even het licht

Ter hoogte van het tunneltje Luchtvaartstraat – Overschiestraat, dat onder de A10 West doorloopt, bevindt zich een belangrijk knooppunt van kabels en leidingen. Gas, water, elektra en internet komen hier de stad binnen. Ze lopen door het tunneltje en liggen in het talud pal tegen de ringweg aan. Daar moeten ze weg. Dit vanwege de vernieuwing van knooppunt De Nieuwe Meer. Op deze plek gaan we over enige tijd namelijk een nieuwe fly-over bouwen. Die is nodig omdat we de A10 Zuid gaan verbreden met twee extra rijstroken per richting. Die extra rijstroken sluiten precies hier aan op de A10 West. Al dit werk is onderdeel van het project Zuidasdok.

Het tunneltje onder de A10

120 glasvezelbuizen

In het tunneltje liggen maar liefst 120 glasvezelbuizen. Daarin zitten weer glasvezelkabels, die met (bijna) de snelheid van het licht kleine pakketjes data van plek A naar B vervoeren. Dit zijn de cruciale kabels die Amsterdam pijlsnel internet bezorgen. Ook die moeten opzij, om funderingen en damwanden te kunnen aanbrengen. Dankzij dit werk zijn deze belangrijke kabels voor even zichtbaar. Na juli liggen ze weer netjes onder de grond.

Geef uw mening