skip to main content
Eerste verdiepingen Tower Ten WTC opgeleverd

Het is een beetje alsof je tussen twee theaterdecors wisselt. In de blinkende centrale hal van het WTC lopen keurige kantoorwerkers richting een van de vele bedrijfsruimtes in het pand. Helemaal achter in die hal, rechts in de hoek, bevindt zich een deur. Wie hem opent, stuit prompt op een bouwplaats waar het krioelt van de werkers met veiligheidshelmen en feloranje hesjes. Ze stuken de muren, leggen installaties aan en lopen heen en weer met materialen. Erik van Beem, logistiek uitvoerder bij Ballast Nedam, is er alles aan gelegen om de twee werelden gescheiden te houden. ‘We bouwen Tower Ten naast, tegen, onder en op het bestaande gebouw. Daarbij proberen we de overlast voor de honderden huurders van het WTC zoveel mogelijk te beperken.’

WTC gezien vanaf de Beethovenstraat

Tiende toren van megacomplex

Tower Ten is de nieuwste uitbreiding van het WTC, dat zich met meer dan 150.000 vierkante meters en ruim driehonderd huurders het grootste bedrijfsverzamelgebouw van ons land mag noemen. Met Tower Ten wordt er nog eens 32.000 m2 meters toegevoegd aan het megacomplex. Voor de bouw ervan is de bestaande D-toren van het WTC volledig gestript, gerenoveerd en met tien verdiepingen opgetopt. Aan de D-toren is een compleet nieuwe toren vastgebouwd van maar liefst 22 verdiepingen. De ondergrondse parkeergarage is uitgebreid om de fundering van de toren te kunnen verstevigen, en er is een fietsenstalling gerealiseerd. Ten slotte komt er een lager bouwdeel bij dat alle torens met elkaar verbindt.

Veel voor de kiezen gekregen

De eerste verdiepingen van de spiksplinternieuwe toren zijn net opgeleverd. En dat is best een mijlpaal: de bouw van Tower Ten startte al in november 2018, en de oplevering ervan zou eigenlijk een jaar geleden plaatsvinden. ‘We werken hier op een postzegeltje, ingeklemd tussen de Beethovenstraat, de A10 en de Strawinskylaan’, aldus Van Beem. ‘Logistiek is het een complexe klus om alle materialen aan en af te voeren en door te blijven bouwen.’ En dat is niet het enige. Zo kreeg Ballast Nedam te maken met het faillissement van enkele onderaannemers en met de coronapandemie. ‘We hebben best wat voor onze kiezen gekregen’, blikt Van Beem terug. ‘Gelukkig is de samenwerking met de opdrachtgever (CBRE Global Investment Management, red.) altijd goed geweest. Iedereen heeft er hard voor geknokt om een prachtige toren te bouwen. Aan de buitenkant zien mensen straks een schitterende gevel, daarachter zit heel veel bloed, zweet en tranen.’

Fundering verstevigen

We nemen een kijkje in de parkeergarage, daar waar het allemaal begon. Want om de bestaande D-toren met tien verdiepingen op te toppen, moest de fundering hier flink worden verstevigd. 130 heipalen gingen ervoor de grond in. ‘Dat ging niet zomaar, want je hebt te maken met een hoog grondwaterniveau en met veengrond’, legt Van Beem uit. ‘Zou je zonder maatregelen een paal de grond in brengen, dan staat de garage direct onder water. Zo moesten we damwanden aanbrengen en gebruikmaken van twee soorten bemalingen om de boel droog te houden.’ Van Beem loopt richting de inrit van de parkeergarage, waar hij gebukt onder de slagboom door loopt. ‘Kun je je voorstellen dat al het materieel voor de fundering via deze krappe ingang naar binnen moest? De funderingspalen moesten in delen worden aangeleverd, omdat het anders niet zou passen.’

Een zee van licht

Kers op de taart

We lopen het gebouw verdieping voor verdieping af – en dan pas is te zien hoeveel werk hier is verricht. Iedere laag baadt in een zee van licht dat door de glazen gevel schijnt. De laatste hand wordt intussen gelegd aan details, zoals het stuken van muren, afwerken van de klimaatplafonds en aansluiten van de laatste installaties. De centrale hal van de toren – Tower Ten krijgt een ingang aan de Beethovenstraat – is zelfs al deels betegeld met natuursteen. Maar kers op de taart is de bovenste verdieping. De extra hoge laag heeft rondom glas en geeft een soort 360 graden uitzicht over de stad. Bij helder weer is zelfs de Utrechtse Domtoren te zien. ‘Wat een plek he?’, zegt Van Beem terwijl hij de verte in tuurt. ‘Ik kan niet anders dan trots zijn op dit project.’

Uitzicht over de stad

Planning

De algehele oplevering van Tower Ten staat gepland voor november 2022. Ondertussen zijn wij al begonnen met het herinrichten van het gebied rondom Tower Ten. We verwachten hier tot het einde van 2022 voor nodig te hebben.

Geef uw mening