skip to main content
Herfstig en geslaagd openluchtconcert op Mahlerplein

Ruim voordat het voor het gratis openluchtconcert van start ging, donderdagmiddag rond een uur of vier, stroomde het Mahlerplein al aardig vol. Muziekliefhebbers van binnen en buiten Zuidas begaven zich richting de tientallen klapstoeltjes om te kunnen genieten van twee uur lang Indiase zang en Amerikaanse jazz. ‘Wanneer je een nieuw stuk stad bouwt, is het belangrijk dat je ook bouwt aan de ziel ervan’, opende David van Traa, directeur Zuidas, het concert. ‘Een van de symbolische manieren om dat te doen is door middel van de benaming van straten en pleinen.’ Daarmee refereerde Van Traa aan de vijf straten en binnenpleinen in de buurt Kenniskwartier, die we gaan vernoemen naar vrouwelijke componisten: Margaret Bonds, Jaddanbai, Florence Price, Fanny Mendelssohn en Hildegard von Bingen.

Zoetgevooisde stem

Tijdens het concert, dat we organiseerden in samenwerking met het Concertgebouw en festival Muze van Zuid, vertolkten twee zangeressen het werk van drie van deze vermaarde vrouwelijke componisten. Het publiek was direct stil toen de zoetgevooisde stem van Madhu Lalbahadoersing vanuit de muziektent het plein vulde. De zangeres, volledig thuis in de Indiase klassieke muziek, bracht een selectie van het werk van de componiste Jaddanbai ten gehore. Ze werd daarbij begeleid door drie andere musici, waaronder haar eigen broer. Hij sloeg ritmisch en ogenschijnlijk moeiteloos op een zogenaamde tabla – een begeleidend trommelinstrument in de Hindoestaanse muziek. Het kleurrijke ensemble vormde een verrassend contrast met het wat zakelijke Mahlerplein, en mocht op een warm applaus rekenen.

Intieme voorstelling

‘Let the rain kiss you’, klonk even later de eerste zin van een lied uit de mond van de jazz-zangeres Marjorie Barnes. Toepasselijker had het niet gekund, want op dat moment pakten grijze wolken zich samen en zette een plensbui in. Bezoekers zochten haastig naar een paraplu of poncho, maar Barnes maande ze richting de muziektent. ‘Kom allemaal gezellig hier staan, why not!’, riep de van oorsprong Amerikaanse zangeres. En gezellig werd het. Enigszins op elkaar gepakt genoten de aanwezigen van een intieme voorstelling. Barnes, Ellister van der Molen (op de flugelhorn) en Bob Wijnen (toetsenist) leken ook te genieten van de onverwachte wending. Het trio vertolkte liederen van Florence Price en Margaret Bonds, en gebruikte de gelegenheid om het publiek tussendoor een uitgebreide toelichting te geven op de geschiedenis van Afro-Amerikaanse muziek. Na het laatste applaus brak de zon weer door.

Geef uw mening