skip to main content
Dam in vijver voor Kapel & Convict verwijderd

De tijdelijke dam was bedoeld voor bouwverkeer van en naar Kapel & Convict, nadat bekend was geworden dat het Conservatorium van Amsterdam er een dependance zou vestigen. Via de dam konden vrachtwagens naar een bouwweg en daarmee de fietspaden mijden.

Waterbalans

In april 2022 echter, werd bekend dat de plannen van het conservatorium niet doorgaan. Door de stijging van de energieprijzen en de bouwkosten vond het College van Bestuur van de Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten het risico te groot. De aangebrachte dam was toegestaan voor een periode van een jaar. Omdat we nog niet weten op welk moment er een nieuwe ontwikkeling gaat plaatsvinden, moet deze nu worden verwijderd, zodat de waterbalans van het Beatrixpark weer op orde komt. In de week van 17 oktober 2022 beginnen de werkzaamheden. Door het in deze tijd van het jaar te doen, houden we rekening met het overwinter- en broedseizoen voor in en op het water levende dieren.

Zonder dam komt de waterbalans in het park weer op orde

Marktconsulatie

Om tot een nieuwe invulling van de gebouwen te komen, zijn we gestart met een marktconsultatie. Het doel van deze marktconsultatie, die duurt tot 14 oktober 2022, is de interesse van nieuwe partijen te peilen voor de herontwikkeling van deze monumentale gebouwen en daarbij aandachtspunten te inventariseren. De culturele en/of maatschappelijke bestemming voor deze gebouwen blijft ongewijzigd.

Geef uw mening

Willem Smit

Sinds wanneer heeft het voormalige convict een formele erkenning als gemeentelijk monument ? En geldt datzelfde ook voor de intussen als restaurant fungerende, voormalige kapel daarnaast? M.i. tast m.n. het absurd hoge convict de fraaie opzet van het (officieel gemeentelijke) monumentale Beatrixpark al jarenlang ernstig aan. Weg daarmee!

Marlies | Amsterdam Zuidas

Beste Willem, beide gebouwen hebben in 2014 de status van gemeentelijk monument gekregen. Met een herontwikkeling blijven de gebouwen dus staan. Smaken verschillen ;)!

SPINOZA

Rutger, zodra dit klusje geklaard is , zal er wel iets nieuws klaar liggen. en uitgevoerd worden en dan beginnen we van voor af aan , Alle vergunningen zijn wassen neuzen

Rutger

Wat een kapitaalvernietiging en slecht voor het milieu. Komen er weer zware trucks en graafmachines om het open te maken, om het daarna over paar jaar weer dicht te gooien. En qua waterbalans vind ik het een gek verhaal want er liepen toch 2 duikers onder die dam door?

Rutger

Beste Marlies, okay dat verklaart een hoop.

Marlies | Amsterdam Zuidas

Beste Rutger, ik snap dat dit onlogisch lijkt. Maar wij hebben ook met regelgeving te maken. De dam was een jaar toegestaan, en nu er op korte termijn geen zicht is op werkzaamheden bij Kapel en Convict, mogen wij de dam niet laten liggen. Verder klopt het dat er twee duikers onder de dam doorlopen, maar dat is voor de waterbalans toch een andere situatie dan wanneer er helemaal geen dam ligt.