skip to main content
ADORE krijgt systeem voor warmte-koudeopslag

WKO wordt al toegepast op zo’n dertig locaties in Zuidas. Zo levert het Amsterdam UMC binnenkort twee WKO-systemen op waarmee het toekomstige Research & Diagnostiekcentrum ADORE kan worden gekoeld of verwarmd. Ook bouwproject The Pulse of Amsterdam gaat profiteren van een WKO-systeem, evenals het vernieuwde Strawinskyhuis.

Uit de grond

Gebouwen hebben in de zomer koeling nodig en in de winter juist warmte. Daar is energie voor nodig. Die komt meestal uit het stopcontact of de gasketel, maar zo niet bij een WKO-systeem. Bij dit systeem gebruikt een gebouw in de zomer de koelte die in de winter in de grond is opgeslagen en in de winter juist de warmte uit de grond. In april 2022 kreeg Infinity (‘De Schoen’) en nieuw WKO-systeem. John van de Klaauw, projectleider Meet & Regeltechniek WKO van De Ruiter Grondwatertechniek BV legt uit hoe het werkt.

Energieneutraal bouwen

WKO is niet de enige manier waarbij water wordt gebruikt om te koelen of te verwarmen. Zo gaan we in de toekomstige woonbuurt Ravel de overtollige warmte gebruiken van de elektriciteitscentrale van Vattenfall in Diemen. Een andere manier is gebouwen via een ander leidingennetwerk te koelen met water van 16,5 graden afkomstig uit De Nieuwe Meer. Energieneutraal bouwen is een belangrijk uitgangspunt voor ontwikkelingen in Zuidas. We dragen op tal van manieren bij aan de Amsterdamse ambitie (vanaf 2015) om energieneutraal te bouwen. Door bij ontwikkelingen in Zuidas het gebruik van WKO te stimuleren komt die ambitie weer een stap dichterbij.

Geef uw mening

Ferry Wienneke

Tot zover de nieuwbouw. Kan het ook met oudbouw, zoals woonblokken in Buitenveldert? Een theoretische studie zou een slimme vergelijking opleveren met Warmtenet, daar thans in de planning en operationeel uiterlijk 2032.

Marlies | Amsterdam Zuidas

Beste Ferrie, ik heb jouw vraag aan een van de betrokken leveranciers van WKO-systemen voorgelegd. Zijn reactie is dit bij bestaande bouw alleen kan mits de gebouwen compleet gesloopt en gerenoveerd worden. Er zal een compleet systeem aan leidingen voor verwarming en eventueel koeling door het gebouw geïnstalleerd moeten worden dat er standaard niet in zit. Ook zal er ruimte gemaakt moeten worden voor de technische ruimte waar de warmtepomp(en) centraal opgesteld staan. Dit is dus een zeer ingrijpende actie. Daarnaast komt ook nog het isoleren, het aanleggen van vloerverwarming wat het systeem nodig heeft om het efficiënt te laten werken. Niet eenvoudig dus ...