skip to main content
Zuidasdok kan door

Dankzij de afspraken is er nu financiering voor alle onderdelen van Zuidasdok: de ondertunneling van de A10 Zuid, nodig om station Amsterdam Zuid te kunnen uitbreiden; de verbreding van de A10 Zuid van vier naar zes rijstroken per rijrichting; en het scheiden van doorgaand en bestemmingsverkeer. ‘Dit is een belangrijke stap voor verbetering van de bereikbaarheid van de noordelijke Randstad en Amsterdam en voor de leefbaarheid van Amsterdam Zuid’, zegt Hans Ruijter, directeur van Zuidasdok. ‘De A10 gaat onder de grond en station Amsterdam Zuid wordt omgebouwd tot een hoogwaardige openbaar vervoerterminal met winkels en voorzieningen. Daarnaast zal de aanpak van de knooppunten De Nieuwe Meer en Amstel voor een veel betere en veiliger doorstroming van het verkeer gaan zorgen.’ Onderdeel van de afspraken is ook de aanleg van een vijfde en zesde spoor bij station Amsterdam Zuid, met name voor het internationale treinverkeer. Het vijfde en zesde spoor is geen onderdeel van Zuidasdok, maar is er uiteraard wel nauw mee verweven.

Noord/Zuidlijn en Ringlijn

De betrokken partijen hebben niet alleen een akkoord bereikt over Zuidasdok, maar ook over het op termijn doortrekken van de Noord/Zuidlijn naar Schiphol en Hoofddorp en een verkenning naar het ‘dichtmaken’ van de metroring (de Ringlijn) door het metrospoor tussen Isolatorweg (bij Sloterdijk) en Amsterdam Centraal door te trekken. De totale investering voor deze drie grote openbaar vervoer- en infrastructurele projecten in de regio Amsterdam bedraagt 5,4 miljard euro, waarvan 1,5 miljard is gereserveerd voor Zuidasdok.

Banen en woningen

Al deze investeringen zijn nodig om de drie belangrijkste economische centra van de Metropoolregio Amsterdam – te weten Amsterdam binnen de Ring A10, de Zuidas en Schiphol-Haarlemmermeer – beter met elkaar te verbinden. Zo blijft de regio aantrekkelijk voor bedrijven uit binnen- en buitenland, hetgeen tot 2050 naar verwachting 270.000 extra banen oplevert. De ambitie is bovendien om dan 325.000 extra woningen te hebben gebouwd.

Duurzaam reizen

De investeringen dragen verder bij aan aantrekkelijker reizen voor studenten en mensen die in de zorg, het onderwijs, kinderopvang of in de facilitaire dienstverlening werken – groepen die vaak afhankelijk zijn van het openbaar vervoer. Bovendien zorgen de investeringen in het openbaar vervoer voor duurzamer reisgedrag. Het wordt aantrekkelijker om de trein te nemen, ook naar internationale bestemmingen. En het wordt gemakkelijker verschillende vormen van vervoer, zoals trein, metro en fiets, met elkaar te combineren.

Op 28 november 2022 praat de Tweede Kamer over deze uitkomsten van het Bestuurlijk Overleg MIRT (Meerjarenprogramma Infrastructuur, Ruimte en Transport).

Geef uw mening

Jan Sepp

Iets heel anders ... wat een prachtige tekening (of "artist's impression" of hoe dat ook heet) van de toekomstige situatie bij dit artikel. Complimenten! Maar toch wat te zeuren: moet daar niet de naam bij van de kunstenaar of techneut of collectief die dat gemaakt heeft? Die verdient toch alle eer van zijn/haar/hun werk, zou ik zeggen!

Saskia Blaas, Zuidasdok

Dag Jan, ben het met je eens. Prachtig en de maker verdient alle eer; studio Zwartlicht in Utrecht.

Plato

Allemaal mooie plannen , echter ik verwacht nog wel veranderingen in het nadeel van de gebruikers tzt

Nate

Great news the Amsterdam metro network is being extended towards Hoofddorp through the airport and funds have been found to actually finish the Zuidasdok project! The only regret I feel is the new station is in no way a calling card for the capital city.

Jan Sepp

Heel mooi allemaal, maar ons is ooit voorgespiegeld (we mochten er zelfs over stemmen) dat de Noord-Zuidlijn zou lopen van Purmerend naar Schiphol. Die doortrekking naar Schiphol is dus een beetje een sigaar uit eigen doos. En, inderdaad, een doublure van het spoor dat er al ligt. Hoewel ... als ProRail weer eens strikt eigenmachtig besluit dat het treinstation Zuid twee weken dicht moet kan zo'n verdubbeling geen kwaad. Maar ik ben het wel eens met die meneer die zegt dat het geld elders beter besteed kan worden. Naar mijn mening geldt dat overigens voor het hele project Zuidasdok.

Bert v.d.Bus

Fijn voor de Metropoolregio en de Zuidas. Ik blijf echter verbaasd over het feit dat de Metro binnenkort achter de NS-trein aanrijdt naar Schiphol; een "dubbel-op"-verbinding met gigantische kosten,gezien de aanleg van nieuw spoor en tunnels onder Schiphol.Daarnaast ook nog een "lullig" verlengstukje van de Isolatorweg naar Haven-Stad. Waarom niet in één keer naar het Centraal Station verlengd? Noord,het snelst groeiende stadsdeel, schiet er bij in met het schrappen van de bruggen over het IJ.Met de aanleg van die bruggen had men veel meer mensen blij kunnen maken.

Rutger

Dat het "dubbel-op" is is ook wel een aanwinst. Het gebeurt nu regelmatig dat er een signaalstoring is op het spoor, en heel Schiphol niet met de trein bereikbaar is. Een extra tunnel met losse metro-sporen geeft wat extra "redundancy" om te zorgen dat passagiers vanaf A'dam Centraal naar Schiphol kunnen komen. Ook vanuit Leiden kan je omrijden via Haarlem naar Centraal, en dan de Noord-Zuidlijn nemen. Voor zo'n belangrijke verkeersader is "dubbel-op" helemaal niet verkeerd.

Saskia Blaas, Zuidasdok

Dag Bert, voor zover ik het begrijp, komen er verkenningen naar het dichten van de metroring en het doortrekken van de Noord/Zuidlijn richting Schiphol. Best kans dat dit uit die verkenning komt. Wat het doortrekken naar Schiphol betreft, zal de metro deels de rol van de sprinter overnemen. Daardoor kunnen er meer intercity’s op dit traject rijden. Overigens staan beide onderwerpen morgen op de agenda van de gemeenteraad Amsterdam.

Maurice

Great news. It will be interesting to know when the metro extension to the airport can be completed.. Based on existing projects; the end date is probably a long way off.

Saskia Blaas, Zuidasdok

Hi Maurice, great news indeed. It will take some time. The first step for the metro lines is to go through a so-called MIRT Exploration, which takes a closer look at the exact route, including more precise costs and risks. At the end of the exploration, a new decision moment will take place. A MIRT Exploration is generally 2 to 3 years. Realization is expected to take approximately 10 years. So patience is needed.