skip to main content

Besluitvorming Zuidasdok

Het programma Zuidasdok is gebaseerd op een wet: de zogeheten Tracéwet. De Tracéwetprocedure kende drie inspraakmogelijkheden: bij de ontwerpstructuurvisie, het ontwerptracébesluit en het tracébesluit.

Na een lange procedure werd het Tracébesluit Zuidasdok in maart 2016 vastgesteld en in 2018 definitief. Op 1 januari 2024 is de Tracéwet ingetrokken vanwege de inwerkingtreding van de Omgevingswet. Bij de Omgevingswet is overgangsrecht opgesteld. Dit betekent dat lopende projecten, zoals Zuidasdok, gebruik kunnen blijven maken van het instrument tracébesluit.

Veel onderzoeken

Een tracébesluit maakt de aanleg van nieuwe of verandering van bestaande infrastructuur mogelijk. Onderdeel van het Tracébesluit Zuidasdok is een groot aantal onderzoeken en deelrapporten. Die gaan onder meer over milieu, geluid en luchtkwaliteit, maar ook over bijvoorbeeld archeologie en sociale veiligheid. Alle documenten die bij het Tracébesluit Zuidasdok horen, vindt u in onze bibliotheek.

Wijzigingsbesluiten

Bij langlopende projecten zoals Zuidasdok veranderen er in de loop der tijd altijd dingen. Er kan bijvoorbeeld in de omgeving van het tracé iets wijzigen, er kunnen nieuwe inzichten ontstaan of aanvullende maatregelen wenselijk zijn. Deze veranderingen komen in een ‘wijzigingsbesluit’. De laatste keer dat dit gebeurde, was in 2023. Ook op deze wijzigingen is inspraak mogelijk.

Bestemmingsplannen

Het is wettelijk verplicht om het Tracébesluit Zuidasdok (en alle daarop volgende wijzigingstracébesluiten) in te passen in een bestemmingsplan van de gemeente. Ook op deze bestemmingsplannen en bestemmingsplanwijzigingen is inspraak mogelijk. De laatste keer dat dit gebeurde, was in december 2022.

Veranderingen tijdens de realisatie

Tijdens de realisatie van Zuidasdok wijzigen niet alleen plannen, maar ook wijzigingen in planningen en geschatte kosten zijn vrijwel onvermijdelijk. Immers: al in 2012 is besloten hoe Zuidasdok eruit moet gaan zien, terwijl alles (volgens de huidige planning) in 2036 klaar is. In de jaren die daartussen zitten, gebeurt er van alles wat niet vooraf bekend is. Besluiten over substantiële kostenverhogingen worden genomen door de opdrachtgevers van Zuidasdok: het Rijk, de gemeente Amsterdam, de Vervoerregio Amsterdam en de provincie Noord-Holland. De minister van Infrastructuur en Waterstaat en de wethouders Woningbouw en Stedelijke Ontwikkeling en Verkeer, Vervoer en Luchtkwaliteit sturen ieder halfjaar een voortgangsrapportage naar de Tweede Kamer en de gemeenteraad.