skip to main content
Oplevering Tripolis-Park staat voor de deur

Het verse asfalt is goed te ruiken als de werklieden in de weer zijn met de openbare ruimte rond het complex, zo’n 10.000 vierkante meter. Sinds ons bezoek in 2022 is het voorplein voor een groot deel betegeld en ook is de constructie voor de lift naar de ondergrondse garage goed zichtbaar. Verder valt de stilte op: de gloednieuwe wolkenkrabber van Tripolis-Park die tussen ons en de A10 in ligt blijkt een meer dan capabele geluidswal.

Publiek toegankelijk

De begane grond van het nieuwe deel, de liggende wolkenkrabber of ‘landscraper’, is via verschillende ingangen voor het publiek toegankelijk. Als de in totaal 45.000 vierkante meter kantoorruimte tellende gebouwen eenmaal in gebruik zijn, dan kan iedereen via een van de drie tourniquets (draaideuren) in het nieuwe bouwdeel naar binnen voor een restaurantbezoek. Of juist doorlopen naar de Sporthallen Zuid aan de andere kant van het gebouw. Dat is ook het idee: Tripolis-Park wordt een heuse stadscampus, met openbare groene daken en een publiek toegankelijke begane grond met horeca. En met in de plannen ook nog een basketbalveld en een amfitheater.

Glas

Direct achter de hoofdingang gaat de aandacht direct naar de wachtruimte bij de lift: die is van onder tot boven met spiegels bekleed. Glas speelt sowieso een belangrijke rol: de vele raampartijen geven, zeker op de hogere etages, een weids zicht op de omgeving. Maar dat gaat andersom ook op: vanaf de A10 zie je door de glazen gevel van de landscraper de twee monumentale torens staan. Vooral als ze ’s avonds met een uitgekiend lichtplan vol in het licht staan.

Oud en nieuw

De houten gevels, de vlonders en de verspringende vormen van het oude deel staan in contrast met het glas, het aluminium en de rechte lijnen van het nieuwe deel. Vanuit sommige hoeken, zeker binnenin het gebouw, doet het zelfs wat futuristisch aan. Maar toch voelt het natuurlijk aan als je via een van de vele trappen en doorgangen van het ene naar het andere deel loopt. En je kunt altijd nog even uitwaaien in een van de buitenruimtes op de daken van de twee torens, waar op de houten vlonders zelfs ruimtes zijn voor yoga of andere vormen van ontspanning.

Laatste loodjes

Tripolis 300 is al opgeleverd en wacht op de komst van huurder Uber ergens in april of mei. Tripolis 200 van huurder De Brauw Blackstone Westbroek is bijna zover, maar nog niet helemaal: door schaarste aan materialen is het wachten op onder andere de laatste leveringen van aluminium zodat de nieuwe gevel afgewerkt kan worden. De aanliggende buitenruimte bij Tripolis 200 en 300 is vlak voor de zomer van 2023 gereed.

Na oplevering van de twee monumentale torens en de liggende wolkenkrabber gaat ontwikkelaar Flow zich richten op de transformatie van de derde toren: Tripolis 100. Over de planning en de invulling hiervan volgt binnenkort meer informatie.

Geef uw mening

Rutger

wow, echt mooi geworden, ik ga graag een keer een kijkje nemen!

Aron

Uw !-toet loopt vast. Gr. Henk

Aidan

Wat gaat er met De Van Detschool gebeuren!!!

Marlies | Amsterdam Zuidas

Beste Aidan, De Van Detschool ligt in projectgebied Noordzone IJsbaanpad. De gemeente en eigenaar onderzoeken hoe dit gebied ontwikkelt zal gaan worden. Zoals in de Investeringsnota van Deelplan 1 (oa pagina 17 en 35) is aangegeven wordt uitgegaan van gefaseerde, volledige sloop van de bestaande gebouwen en de parkeergarage. Er wordt een mix van wonen, groot- en kleinschalige kantoren en maatschappelijke voorzieningen gepland. De school komt in dit nieuwe gebied terug. We weten nog niet precies hoe dit eruit komt te zien.