skip to main content
Parnassusweg-stad-in twee weekenden afgesloten

Direct ten zuiden van station Amsterdam Zuid ligt nog één bouwkavel: op de hoek van de Parnassusweg en de Claude Debussylaan. Daar waar tot voor kort padelbanen stonden, verrijst over enkele jaren het energieneutrale kantoorgebouw CubeHouse. Voor het zover is moet de kavel bouwrijp worden gemaakt. Dat betekent in ieder geval twee weekenden lang dag en nacht werk en een omleiding voor het wegverkeer, fietsers en voetgangers richting stad.

Pinksterweekend 26 mei tot 30 mei

In dit weekend maken we de kavel vrij van verharding, tramspoor, kabels en leidingen. Ook verleggen we het trottoir, fietspad en de rijbaan om de ontwikkelaar ruimte te bieden voor de bouw. Auto’s en bussen richting de stad moeten daarvoor worden omgeleid via de De Boelelaan, Beethovenstraat en Strawinskylaan terug naar de Parnassusweg. De trams kunnen hun normale route blijven rijden en ook de toegang tot de treinperrons aan de Parnassusweg blijft bereikbaar. De omleiding van het autoverkeer start in de nacht van donderdag op vrijdag (26 mei om 01.00 uur), nadat de laatste bussen van die nacht zijn gepasseerd. Deze omleiding eindigt dinsdag 30 mei om 05.00 uur.

Weekend 3 juni tot 5 juni

In dit weekend werken we aan de definitieve bestrating van het verlegde trottoir, fietspad en de rijbaan. Ook dan moeten auto’s en bussen richting de stad omrijden via de De Boelelaan, Beethovenstraat en Strawinskylaan terug naar de Parnassusweg. De trams rijden hun normale route en de toegang tot de treinperrons aan de Parnassusweg blijft open. De omleiding van het autoverkeer start in de nacht van vrijdag op zaterdag (3 juni om 01.00 uur) en eindigt maandag 5 juni 05.00 uur.

Omleiding fietsers en voetgangers

Langzaam verkeer kan tijdens de werkzaamheden in beide richtingen gebruik blijven maken van de Parnassusweg. Het langzame verkeer richting de stad wordt daarvoor wel tussen donderdag 25 mei 19.00 uur en zondag 3 september, en ter hoogte van de werkzaamheden, door verkeersregelaars naar de overzijde (de westzijde) van de Parnassusweg geleid.

Twee maanden omleiding stad-uit

Er zijn in dit drukke stuk stad nog meer afsluitingen op komst. Naast het bouwrijp maken van de kavel aan de Claude Debussylaan verbreedt Zuidasdok het metroviaduct over de Parnassusweg. Ook worden leidingen verwijderd die in de weg liggen voor de bouw van de toekomstige A10-tunnel. Dit heeft opnieuw omleidingen tot gevolg, maar dan voor een langere periode. Omdat de leidingen die we weghalen pal voor de opgang naar de treinperrons ligt, zijn we ook genoodzaakt de stationstoegang Parnassusweg af te sluiten van 12 juni tot in de eerste week van september.

Rijdt u tussen 24 juli en 1 oktober in de auto of bus op de Parnassusweg richting het zuiden (de stad uit) dan leiden we u via de Strawinskylaan, Beethovenstraat en de De Boelelaan terug naar de Parnassusweg. Hiermee maken we ruimte voor de bouw en voor het langzame verkeer. Fietsers en voetgangers kunnen wel in twee richtingen gebruik blijven maken van de Parnassusweg.

Stel uw vraag

Wilt u weten of de werkzaamheden op de Parnassusweg op uw route van invloed zijn, dan kunt u gebruikmaken van de service Ask&Go Zuidasdok, en via Whatsapp vragen stellen over het rijden en reizen tijdens de werkzaamheden. Dat kan op twee manieren:

  • Scan de QR-code
    Ask&Go BDS 2023

Geef uw mening

Peter

Vanaf 12 juni de stationstoegang Parnassusweg dicht. Krijgen wij als treinpassagiers nog te horen hoe wij dan wél het perron op kunnen komen? Of kunnen we allemaal omlopen via de hoofdingang van Amsterdam Zuid? Want DAT staat nl. nergens op de borden aangegeven; alleen maar een paar bordjes met dat vanaf 12 juni de stationstoegang Parnassusweg dicht gaat. Iets meer helderheid en communicatie richting de reizigers zou wel fijn zijn. Bovendien, moet nu iedereen die in de lange treinen zit (en die normaal maar 50-100 meter hoeven te lopen naar stationstoegang/uitgang Parnassusweg richting de VU of het VUmc) nu HELEMAAL teruglopen op het perron naar de hoofdingang van het station? Om dan vervolgens beneden weer hetzelfde stuk terug richting de Parnassusweg terug te moeten lopen? Het lijkt mij ook wat druk 's morgens als er elk half uur van 3 volle intercity's de passagiers-inhoud via de nog enige route het station uit moeten zien te komen

Saskia Blaas I Zuidasdok

Dag Peter, ik ben het met je eens, het is verre van ideaal. We zitten met de moeilijkheid dat door het werk de opgang gestremd is en we niet zo maar een andere, tweede uitgang hebben. Voor het eerste deel van je opmerking, over de bebording, ga ik vandaag kijken wat mogelijk is. Dank voor je tip.

Rik

Komt er ook meteen een loopbrug Tussen station en VU ?? Of gewoon voetgangers lichten De studenten moeten 2x oversteken Pernassesweg en Boelelaan. Het is een grote sliert van mensen die al het verkeer stil zetten op Pernassisweg bij uitgang station Zuid

Saskia Blaas I Zuidasdok

Dag Rik, ik snap wat je bedoelt maar nee, dat zit nu niet in de plannen.

Freek

Een vraag ter verduidelijking. Op de afbeelding staat dat de stationstoegang aan de Parnassusweg is afgesloten van 12 juni t/m 23 juli, in de begeleidende tekst staat dat de toegang is afgesloten van 12 juni tot in de eerste week van september. Welke van de twee is correct?

Saskia Blaas I Zuidasdok

Excuses Freek, we hebben een verkeerde datum genoemd op de kaart en passen deze aan. De stationstoegang Parnassusweg is afgesloten van 12 juni tot de eerste week van september.

Rutger

Wat een zuurpruim reacties zeg... Hartstikke fijn dat jullie het werk doen tijdens feestdagen en weekenden! Ik rij hier dagelijks voor woon/werk dus ik ben blij dat jullie de overlast zo beperkt houden.

Saskia Blaas I Zuidasdok

Dank je wel Rutger

Socrates

iedere bewoners suggestie wordt in de wind geslagen ,de persoon die bedenkt is geheel onbekend met de situatie en het zal hem en worst zijn , helaas,

Saskia Blaas I Zuidasdok

Nou, nou Socrates, ik neem het even op voor mijn collega's en mijzelf. We werken al heel wat jaren in deze buurt en zijn zeker bekend met de situatie maar moeten ook een station uitbreiden én snelwegtunnel bouwen.

Hans

Zo! Dus ruim twee maanden fietsers die andere kant moeten fietsen (en ook voetgangers) en dan twee maanden auto’s stad uit (zal wel op amstelveenseweg en beethovenstraat drukker zijn!) en dan ook nog station toegang ruim maand dicht. Die Albert Heijn daar op Parnassusweg die niet heel lang open is kan wel de deuren dicht doen zo! Ben erg benieuwd of dan per 4 september voor fietsers (en voetgangers) en per 2 oktober voor auto’s de wegen daarna wel begaanbaar blijven? Of daarna weer afsluitingen? En blijft station na 24 juli wel bereikbaar vanaf Parnassusweg?

Saskia Blaas I Zuidasdok

Dag Hans, het is inderdaad een flinke periode. De AH blijft gelukkig de hele periode bereikbaar. Fiets je vanuit het zuiden richting stad dan kun je bij de fiets- en voetgangersonderdoorgang Strawinskylaan naar de AH. We gaan in dit gebied naast de stationsvernieuwing nog een snelwegtunnel maken dus afsluitingen en omleidingen gaan in de toekomst nog nodig zijn. We proberen het steeds met zo min mogelijk impact te doen, maar ongemerkt lukt niet.