skip to main content
Bouw kunstbrug over De Boelegracht gestart

De voorbereidende werkzaamheden voor de plaatsing van de kunstbrug nemen in mei 2023 een vlucht. Aan de zuidoever, aan de kant van Buitenveldert, maken we eerst de ondergrond gereed voor de plaatsing van een betonnen fundering, een zogenoemd ‘landhoofd’. Daarop komt uiteindelijk de brug te rusten. Om het gewicht te kunnen dragen, drukken we ook een ‘combiwand’ de grond in: een combinatie van een damwand en meerdere palen die zorgen voor een stabiele ondergrond voor het landhoofd. Als dit werk eind juli gereed is, volgt nog nieuwe beschoeiing om de oever te beschermen en herstellen we het terrein eromheen. Het verkeer ondervindt tijdens het werk bijna geen hinder. Geluidshinder is bij het plaatsen van de combiwand helaas niet te voorkomen.

Ondergrond en groene kademuur

Eerder dit jaar nam de aannemer een kijkje in de ondergrond. Daarbij bleek een oude duiker – een ondergrondse verbinding tussen twee watergangen – in de weg te liggen. Deze verwijderen we, waardoor ruimte ontstaat voor het landhoofd. Dat wordt geen kale betonnen constructie; aan de waterzijde brengen we namelijk veel groen in en om het landhoofd aan. Zo ontstaat een ongeveer vijftien meter lange groene kademuur.

Werktijden en hinder

Er wordt van maandag tot en met vrijdag gewerkt tussen 7.00 en 16.00 uur. Af en toe kunnen de werkzaamheden uitlopen tot 19.00 uur. Om zo min mogelijk overlast te veroorzaken, maakt aannemer K. Dekker gebruik van zoveel mogelijk elementen die in een werkplaats zijn voorbereid en kant en klaar worden aangeleverd . Het plaatsen van de combiwand maakt veel geluid, drie keer per dag ongeveer een kwartier, verspreid over een aantal dagen in mei. Vanwege het drukke fietspad in de De Boelelaan gebeurt het transport van bouwmateriaal zoveel mogelijk buiten de spitstijden. Ook zijn er verkeersregelaars om het bouwverkeer in goede banen te leiden. Voetgangers en automobilisten ondervinden weinig tot geen hinder van het werk.

Lange aanloop kunstbrug

Al in 2020 presenteerden we de plannen voor de kunstbrug tijdens een inloopbijeenkomst. Het initiatief voor de brug, ontworpen door de Amsterdamse kunstenaar Martijn Sandberg, kwam al in 2019 van ontwikkelaars BPD en AM (samen Bouwcombinatie Zuidschans). Ze wilden kwaliteit toevoegen aan de leefomgeving door het schenken van een kunstwerk, en dat idee combineren met de plannen voor een extra verbinding tussen Zuidas en Buitenveldert. Er kwamen veel reacties uit de buurt: van enthousiasme voor de extra verbinding met Buitenveldert, tot bedenkingen bij het nut van een tweede brug naast de Lex van Deldenbrug even verderop. Tijdens het aanvragen van de omgevingsvergunning liep het project wat vertraging op, maar in april 2022 werd het ontwerpbesluit ter inzage gelegd. Daarop volgde nog een bewonersbijeenkomst (lees hier het verslag) en in juli van dat jaar werd de vergunning verleend. Nu is het werk dan eindelijk begonnen.

Plaatsing kunstbrug

Als het landhoofd eind juli 2023 geplaatst is, kan de plaatsing van de brug zelf beginnen. Het is de bedoeling dat deze artistieke oversteek over de De Boelegracht in oktober 2023 wordt opgeleverd. Daarvan houden we u uiteraard op de hoogte.

Geef uw mening

Eddy

Goede dag. Sinds de zomer gebeurt er niets met de bouw van de brug. Het ligt stil. … wat is er aan de hand? Waarom, waardoor, wanneer komt het klaar???

Caroline de Vries

Beste Eddy, helaas neemt het afstemmen van een nieuwe planning met alle partijen meer tijd dan eerder gedacht. Binnenkort hopen we hier meer over te kunnen vertellen. groet Caroline

Caroline de Vries

Beste Fleur, op dit moment zijn we de planning met alle partijen aan het afstemmen. Binnenkort hopen we hier meer over te kunnen vertellen. groet Caroline

Fleur

Was benieuwd hoe het gaat met de voortgang van de brug. Al langer dan twee maanden zijn er geen werkzaamheden meer. Is de planning nog steeds dat de brug volgende maand opgeleverd wordt?

Lola Roos

Leuk, die kunstenaar heeft in Amsterdam al meerdere mooie dingen gemaakt!

Josje Roozenburg

Het wordt dus een kunstbrug.....kijk uit naar de officiële opening/ in gebruik name van deze brug!!! Gaat deze brug ook de naam van een acteur/actrice krijgen? Lijkt me mooi....naast de Lex van Delden brug!!!!

Ilona - Redactie

Beste Josje, de naam van de nieuwe brug is nog niet bekend, zodra er nieuws is over de naam en opening van de brug, informeren we daarover via ons nieuws en/of onze social mediakanalen. De Lex van Deldenbrug is vernoemd naar de componist Lex van Delden (de vader van de acteur Lex van Delden).