skip to main content
12 juni: stationstoegang Parnassusweg 13 weken dicht

Vanaf 12 juni tot begin september is de opgang naar de treinperrons aan de Parnassusweg afgesloten. Ook de fietsenstalling onder het viaduct is dan buiten gebruik. Het station blijft in die periode wel bereikbaar – voetgangers worden via de Eduard van Beinumstraat of de Claude Debussylaan naar respectievelijk de stationsingang aan het Zuidplein en het Mahlerplein geleid.

Fietsers kunnen via het fietspad parallel aan de Strawinskylaan aan de noordkant, en via de Gustav Mahlerlaan aan de zuidkant van de A10 bij het station komen. Fietsen kunnen gestald worden in de drie bewaakte, ondergrondse fietsenstallingen bij het Amaliaplein in de Strawinskylaan, het Zuidplein en het Gustav Mahlerplein.

Behoorlijke hinder

Het voor langere tijd afsluiten van de stationstoegang zorgt voor flink wat ongemak. In nauwe afstemming met de NS en ProRail is er dan ook voor gekozen om dat in de zomer te doen. Er zijn dan beduidend minder reizigers op het station. Toch is hinder niet te voorkomen. Zo moeten reizigers die normaal gesproken deze toegang/uitgang nemen om naar de VU of het VUmc te gaan, enkele minuten omlopen. Er zijn stewards en borden aanwezig om reizigers op de afsluiting te wijzen.

De stewards staan al paraat

Voorbereiding voor de snelwegtunnels

Op 12 juni starten we met het verwijderen van kabels en leidingen en maken zo alvast ruimte voor de snelwegtunnels. Over een jaar of vijf, zo rond 2028, start Zuidasdok daar met de bouw van een tunnel waarin we de A10 ondergronds gaan brengen. Ter hoogte van het centrum van Zuidas gaat de snelweg over een lengte van ruim één kilometer onder de grond. Hierdoor winnen we bovengronds meer dan 100.000 vierkante meter aan openbare ruimte. Niet alleen ruimte voor een groter station, met een bus- en tramstation bij de station entree, maar ook meer groene ruimte voor fietsers en voetgangers. De oplevering van de zuidelijke tunnel staat gepland voor 2034, de noordelijke tunnel voor 2035. Deze tunnels liggen evenwijdig aan de trein- en metrosporen.

Geef uw mening

Iris

Ik heb begin juni mijn fiets in die in buiten fietsenstalling gezet. Die fietsenstalling is leeggehaald voor deze verbouwing maar niemand kan mij vertellen waar de fietsen naar verplaatst zijn... Ik ben al 2 weken of zoek naar mijn fiets. Kan iemand mij vertellen waar mijn fiets is?

Lotte

Hoi! Je kunt deze ophalen bij het Amsterdam fietsdepot. Hiervoor betaal je wel €22,50.

Saskia Blaas I Zuidasdok

Oh nee, dat was precies wat we probeerden te voorkomen met de stewards en gele borden ter plaatse. Daarop stond onder andere een verwijzing op naar het Fietsdepot Amsterdam: www.amsterdam.nl/fietsdepot. Je kunt via deze site (online) zoeken of je fiets daar staat. Vervolgens kun je de fiets daar ophalen of laten bezorgen. Ik hoop dat je je fiets snel vindt.

Miriam

Volgens mij zijn jullie vergeten om het GVB in te lichten? Zou wel handig zijn als de trambestuurders van lijn 5 en 25 de komende dagen de afsluiting van de toegang en onderdoorgang Parnassusweg zouden melden. Scheelt veel frustraties en gemiste treinen.Bedankt.

Saskia Blaas I Zuidasdok

Dag Miriam, bedankt voor je bericht. GVB is op de hoogte net als ProRail en NS. Er is zojuist contact met hen opgenomen met de vraag of er in tram 5 en 25 omgeroepen kan worden dat de perronopgang afgesloten is.