skip to main content
Wijziging Tracébesluit Zuidasdok 2023 vastgesteld

Het Tracébesluit Zuidasdok is op 18 maart 2016 vastgesteld. Een tracébesluit maakt de aanleg van nieuwe of verandering van bestaande infrastructuur mogelijk. In het Tracébesluit Zuidasdok gaat het om het verbreden van de A10 Zuid (van 4 naar 6 rijstroken per rijrichting), het aanpassen van de knooppunten De Nieuwe Meer en Amstel en het ondergronds brengen van de A10 Zuid in het centrumgebied van Zuidas. Ook is in het Tracébesluit Zuidasdok opgenomen welke bruggen, viaducten en onderdoorgangen gebouwd of aangepast gaan worden.

Aanpassing noodzakelijk

Dat het Tracébesluit Zuidasdok 2016 is gewijzigd, heeft een paar redenen. Nadat het tracébesluit in 2016 was vastgesteld, begon de uitwerking van het ontwerp van Zuidasdok. Gedurende dit proces kwamen afwijkingen aan het licht die een aanpassing van het tracébesluit noodzakelijk maakten. Verder is een aantal aanvullende maatregelen nodig die bij het vaststellen van het Tracébesluit Zuidasdok 2016 niet bekend waren.

Tekstuele verbeteringen

Het ontwerp van het gewijzigde tracébesluit lag vanaf november 2022 gedurende zes weken ter inzage. Hierop zijn in totaal 57 zienswijzen binnengekomen. Deze zienswijzen waren aanleiding om de tekst op verschillende plekken te verduidelijken en tekstuele verbeteringen door te voeren. Ten opzichte van het Ontwerptracébesluit dat ter inzage lag is niets veranderd aan de maatregelen die erin zijn opgenomen. In het tracébesluit zelf zijn naar aanleiding van de zienswijzen twee tekstuele aanpassingen doorgevoerd. Twee woonboten bij de Schinkelbrug waren in het tracébesluit aangemerkt als werkterrein. Bewoners hadden de zorg dat op hun ligplaatsen allerlei bouwwerkzaamheden zouden plaatsvinden. Nu is duidelijk opgeschreven dat met dit ‘werkterrein’ wordt bedoeld dat de bewoners gevraagd kan worden hun woonboot tijdelijk te verlaten wanneer ze door werkzaamheden veiligheidsrisico’s lopen. Een andere aanpassing is dat aan een locatie, die wel in detailkaarten stond ingetekend, in de tekst een adres is toegevoegd.

Rapporten aangevuld

Daarnaast zijn de rapporten die horen bij het ‘Tracébesluit Zuidasdok (wijziging 2023)’ aangevuld. Het rapport Geluid is aangevuld met een analyse van ruimtelijke ontwikkelingen die na 2016 hebben plaatsgevonden. Het rapport Water is geactualiseerd door de verwerking van nu geldend beleid en geldende wet- en regelgeving. En tot slot is een berekening toegevoegd waaruit blijkt dat de wijzigingen in het tracébesluit niet leiden tot stikstofdepositie in de aanlegfase.

Spreekuur

Heeft u vragen over het ‘Tracébesluit Zuidasdok (wijziging 2023)’ en wilt u daar persoonlijk uitleg over krijgen? Dat kan op dinsdagmiddag 11 juli 2023. In ons informatiecentrum worden uw vragen beantwoord door onze deskundigen. Maakt u alstublieft wel vooraf een afspraak: 0800-5065. Dan plannen we een tijdstip in.

In beroep gaan

Bent u het niet eens met het vastgestelde ‘Tracébesluit Zuidasdok (wijziging 2023)’? Dan kunnen personen en rechtspersonen die belang hebben bij de wijzigingen daartegen beroep instellen door het indienen van een beroepschrift bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Dat kan van 23 juni tot en met 3 augustus 2023.

  • Digitaal via het digitale loket van de Raad van State. Digitaal beroep instellen is alleen mogelijk voor burgers met een DigiD.
  • Schriftelijk via de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State, Postbus 20019, 2500 EA Den Haag.

Geef uw mening

Socrates

het zal er wel mooi uitgaan zien , maar de minister heeft er blindelings getekend wat door B& W is ingeleverd, alles is reeds in onleesbare ambtelijke vorm gegoten en wacht op akkoord van de bewoners