skip to main content
Opvang Oekraïners met drie maanden vertraagd

Update donderdag 18 januari 2024
De verbouwing van het Convict ten behoeve van de vluchtelingenopvang loopt in verband met een (onvoorziene) kostenstijging voor de werkzaamheden helaas opnieuw vertraging op. We onderzoeken nu hoe we hiermee om kunnen gaan. Naar verwachting worden de werkzaamheden in het eerste kwartaal van 2024 hervat en zal het gebouw na de zomer in gebruik kunnen worden genomen.

In mei 2023 is de gemeente begonnen aan de verbouwing van gebouw Convict aan de Prinses Irenestraat 19. Hier komen straks twee jaar lang circa honderd opvangplekken voor vluchtelingen uit Oekraïne. De locatie ligt in de Hoofdgroenstructuur en daarom is voor het vestigen van deze opvanglocatie een tijdelijke afwijking van het bestemmingsplan nodig. Daarmee was al ingestemd door het college van B&W, maar op verzoek van het college is de beslissing ook aan de gemeenteraad voorgelegd. Op 20 september 2023 heeft de gemeenteraad hiermee ingestemd. De verbouwing heeft hierdoor zo’n drie maanden vertraging opgelopen. Naar verwachting verhuizen de vluchtelingen in het voorjaar van 2024 naar de locatie aan de Prinses Irenestraat.

Opvang van Oekraïners in Amsterdam

In totaal worden honderd opvangplekken in Kapel & Convict gecreëerd. Medewerkers van het Leger de Heils zullen dagelijks op de locatie aanwezig zijn om professionele begeleiding en ondersteuning te bieden aan de vluchtelingen. Sinds het uitbreken van de oorlog in Oekraïne worden door de gemeente Amsterdam ongeveer 2.800 vluchtelingen uit Oekraïne opgevangen. Bij gastgezinnen wonen er daarnaast nog zo’n 3.500. In Zuidas is het Holiday Inn aan de De Boelelaan 2 sinds maart 2022 ook een opvangplek voor Oekraïense vluchtelingen.

Algemene informatie over de opvang van vluchtelingen uit Oekraïne is te vinden op de website van de gemeente Amsterdam. U kunt ook bellen naar 14020 of mailen naar opvangoekraine@amsterdam.nl.

Geef uw mening

NoName

Moeten we echt ruimte weggeven aan die Oekraïners? In Kiev is het al een jaar weer rustig.

Lola

NoName ga jij ff in een oorlogsgebied wonen, kijken hoe je dan piept. Lekker afgeven vanuit je comfortabele welvaartspositie.