skip to main content
119 nieuwe studentenwoningen in Kenniskwartier

Op donderdag 9 november 2023 tekenden woningcorporatie DUWO en de gemeente Amsterdam een overeenkomst voor de ontwikkeling van studentenwoningen op kavel 2B in Kenniskwartier. De studentenwoningen vormen een mooie aanvulling op de middeldure en vrije sectorwoningen van het naastgelegen complex The Pulse of Amsterdam en de 216 starterswoningen in woongebouw Stepstone even verderop. Daarbij is de ligging, op loopafstand van zowel station Amsterdam Zuid als de Vrije Universiteit, ideaal voor studerende jongeren.

Bestuursvoorzitter DUWO Anneleen Lagae & adjunct-directeur Zuidas Monique Soe-Agnie

Ontwerp

Volgens de huidige plannen komen in het maximaal dertig meter hoge gebouw 119 studentenwoningen van tussen de 18 en 25 vierkante meter grondoppervlak, waaronder een groot aantal groepswoningen met gemeenschappelijke woonkeukens. In het schetsontwerp van Mei Architects zien we veel groen en het gebruik van rijke materialen, waaronder keramiek en bamboe. Daarnaast krijgt het gebouw een gemeenschappelijke ontmoetings- en studieruimte, een wasserette en een fietsenstalling. Een commerciële ruimte van circa 150 vierkante meter in de plint gaat zorgen voor extra levendigheid in de toekomstige Hildegard von Bingenstraat.

Schetsontwerp vooraanzicht (wordt verder uitgewerkt)
Schetsontwerp binnenhof (wordt verder uitgewerkt)

Planning

Op dit moment wordt hard gewerkt aan een uitwerking van het voorlopig ontwerp. Eind 2024 moet op basis van het definitief ontwerp en de tegen die tijd ondertekende erfpachtovereenkomst de eerste paal de grond in gaan. De studentenwoningen worden direct naast The Pulse of Amsterdam gebouwd, dus de planning van de bouw hangt voor een deel af van dit omvangrijke project. De bouw daarvan verloopt gelukkig voorspoedig, waardoor naar verwachting in 2025 kan worden gestart met de bouw van de studentenwoningen, die dan in 2026 gereed zijn.

Kenniskwartier

In Kenniskwartier realiseren we de komende jaren circa 2.700 nieuwe woningen. Naast woningen voor onder andere studenten en starters realiseren we in samenwerking met de VU en het Amsterdam UMC diverse gebouwen voor zorg, onderwijs, onderzoek en innovatie. Daarmee wordt Kenniskwartier een plek waar kennisinstellingen, bedrijfsleven en gemeente samenwerken aan innovaties die we als stad hard nodig hebben in de toekomst.

Geef uw mening