skip to main content
Buurt wil groene tijdelijke inrichting Kop Zuidas

Update vrijdag 15 december 2023
We hebben iets meer tijd nodig om een voorstel uit te werken op basis van de reacties uit de omgeving. Begin 2024 komen we hierop terug en leggen we het aan de buurt voor.

De buurt Kop Zuidas is bijna gereed. Er volgen nog drie grote ontwikkelingen die na elkaar worden uitgevoerd: eerst komen er gebouwen op de kavels K en L2 (zie het kaartje hieronder), gevolgd door de aanleg van een parkje langs de Kleine Wetering. Deze ontwikkelingen starten op z’n vroegst in 2026. Dat betekent dat de nu onbebouwde ruimte zo’n twee tot vijf jaar een tijdelijke inrichting kan krijgen. Tussen 22 september en 15 oktober 2023 lieten buurtbewoners via een online platform hun wensen horen over de tijdelijke inrichting van die ruimte. Vooral het planten van groen blijkt populair, gevolgd door mogelijkheden voor recreatie, sport en spel.

Groen, recreatie, sport en spel

Maar liefst 675 respondenten wisten het online platform Swipocratie te vinden. Een indrukwekkende 88% van de mensen wil graag bloemen en planten, terwijl 78% aangaf ook graag gras terug te willen zien in de tijdelijke inrichting. Ook recreatie (79%) en sport (70%) scoorden goed. Denk aan picknicktafels en een trimbaan, buitenfitness toestellen, een yogaplek of een tafeltennistafel. In de categorie spel (71%) werd vooral een jeu de boulesbaan genoemd. Over speeltoestellen waren de meningen verdeeld. Daarnaast werd duidelijk dat veel mensen de huidige moestuin waarderen, en dat bij een kleinere groep behoefte is aan het toevoegen van moestuintjes. Hierover is verder overleg met de buurt nodig.

We legden ook een aantal dilemma’s voor. Zo hebben mensen liever een speelse omgeving dan een strak ingerichte ruimte, en verkiezen ze verblijf, ontdekking, rustige kleuren en een natuurlijke plek boven een strak ingerichte, stedelijke omgeving met levendige kleuren.

Overige reacties

Naast de reacties via het online platform hebben we ook flink wat reacties ontvangen via deze website en social media. Hier komt hetzelfde beeld naar voren: er is behoefte aan groen en natuur, met ruimte om even tot rust te komen op een bankje. Ook is er behoefte aan faciliteiten voor spel en sportieve inspanning. De inspraakronde werd daarnaast benut om zorgen uit te spreken over vooral overlast en hangjongeren.

Vervolg

Op basis van de Swipocratie en de ingekomen reacties hebben we een eerste beeld van de wensen en belangen van de buurt. Met dit als uitgangspunt maken we een ontwerpvoorstel. Over dit ontwerpvoorstel gaan we graag verder met u in gesprek. Naar verwachting kunnen we het voorstel eind dit jaar met de buurt bespreken en daarna verder uitwerken tot een definitief ontwerp. Meer informatie over een vervolgbijeenkomst volgt.

Lees ook:

Geef uw mening

henk

waarom wordt er eigenlijk iet gewoon begonnen met bouw? er is nogal behoefte aan lijkt me toch?

Marlies | Amsterdam Zuidas

Beste Henk, de bebouwing van kavel K en L2 (de laatste twee bouwkavels in Kop Zuidas) wordt de komende periode voorbereid. Omdat de ruimte binnen Kop Zuidas kleiner wordt (door de opgeleverde gebouwen Crossover en The Newton) kunnen de kavels K en L2 niet tegelijkertijd gebouwd worden. We starten met kavel K, maar hiervoor moet eerst - vanaf dit voorjaar - een tender worden doorlopen. Dit doen we dit jaar, omdat we hiervoor een onherroepelijk bestemmingsplan nodig hebben. Ook heeft deze planning te maken met capaciteit van het projectteam. Pas als kavel K bebouwd is, kan de bouw van L2 gaan starten.

de bewoner

Marlies, er zijn veel aardige ideeën binnen gevlogen bij jullie, maar er zal wel een maximum budget zijn wat ingevuld gaat worden , maar als het net zo wordt als Hogelandplein dan schieten er niets mee op

Amsterdammer

Wat is dat tegenwoordig met die ziekelijke aannames? Doe normaal!!! De mensheid is doodziek met dat populisitsch gedrag ... daar win je niks mee, grow up!

Marlies | Amsterdam Zuidas

Beste bewoner, het wordt niet zo als het Hogelandplein, het gaat om een tijdelijke groene inrichting met in ieder geval ruimte voor sport en spel. Tijdens de bijeenkomst die eind dit jaar op de planning staat, wordt het concreter. Leuk als je daar ook naar toe komt! Datum en locatie volgen nog.

Een bewoner van kop van zuıd

Kıjk uıt naar de antwoorden van de omgevıngs manager , Aar verwachtıng zullen dıe nıet voldoen aan de wensen van de bewoners,! We wachten af

Marlies | Amsterdam Zuidas

Beste bewoner, wat bedoelt u precies? Op welke vraag wilt u een antwoord?