skip to main content
Omgeving nieuwe Strawinskyhuis wordt opgeknapt

Het vernieuwde Strawinskyhuis is begin januari 2024 in gebruik genomen door advocatenkantoor DLA Piper. Nu is het tijd om de bouwplaats te ontmantelen en de openbare ruimte om het gebouw heen in orde te brengen. De werkzaamheden starten op maandag 15 januari en eindigen acht weken later op vrijdag 8 maart. Dan wordt ook het Strawinskypad (fiets- en voetpad) aan de zuidkant van het kantoor weer vrijgegeven.

Verwijderen put langs Prinses Irenestraat

In de eerste drie weken, tussen 15 januari en 2 februari, werken we in de Prinses Irenestraat aan de noordzijde van het Strawinskyhuis. Daar verwijderen we een zogenoemde pompput die tijdens de bouwwerkzaamheden werd gebruikt om het grondwaterpeil te reguleren. We doen hierbij veel moeite om de geluidshinder te beperken, maar vooral in de eerste week zullen de werkzaamheden in de directe omgeving goed te horen zijn. Ook moeten we de Prinses Irenestraat tijdelijk iets versmallen, tot een breedte van (minimaal) vijf meter. Fietsers en autoverkeer kunnen langs de werkzaamheden blijven rijden. Voetgangers kunnen gebruikmaken van het voetpad aan de overkant.

Nieuwe bestrating en herstel van groen

Door alle bouwactiviteiten voor het Strawinskyhuis is de verharding rondom het gebouw op plekken beschadigd en deels verzakt. Dat gaan we nu herstellen. Vanaf maandag 5 februari werken we eerst zo’n twee weken aan de zuidzijde van het Strawinskyhuis, in en langs het Strawinskypad. Vervolgens is in de laatste drie weken, vanaf maandag 19 februari, de bestrating aan de westzijde langs het Prinses Amaliaplein aan de beurt. Daar waar nodig wordt ook het groen hersteld. In de allerlaatste week, van maandag 4 tot en met vrijdag 8 maart, verwijderen we alle bouwhekken en rijplaten van de bouwweg, en wordt ook het Strawinskypad weer opengesteld voor voetgangers en fietsers.

Groenere inrichting Prinses Irenestraat

De inrichting aan de noordzijde van het gebouw, langs de Prinses Irenestraat, is tijdelijk. Op een later moment krijgt de hele Prinses Irenestraat namelijk een nieuwe en groenere inrichting. Zo wordt de watervertragende groenstrook die langs het gebouw van de Goede Doelen Loterij ligt, de zogenaamde ‘groene gracht’, in de toekomst doorgetrokken over de volle lengte van de Prinses Irenestraat – dat is zo’n 500 meter vanaf de Beethovenstraat tot aan de Parnassusweg. Hierover volgt later dit jaar meer nieuws.

Geef uw mening

Marlies | Amsterdam Zuidas

Beste Joost en Hans, jullie reacties zijn heel begrijpelijk, maar inderdaad is de praktijk soms anders. Zuidas is een dicht-bebouwd gebied waar nog veel bouwactiviteiten zullen plaatsvinden. Helaas is het met enige regelmaat noodzakelijk (fiets-) verkeer om te leiden. Dit heeft vaak te maken met veiligheid tijdens de bouw. Hoewel we de omleidingen voor fietsers echt zo logisch en efficiënt mogelijk proberen te houden, snappen we wel dat dit hoe dan ook vervelend blijft.

Joost van der Kroft

fijn dat het Strawinskypad eindelijk weer wordt vrijgegeven. Ik verzoek jullie in de toekomst fietspaden niet meer zo lang (bijna 2 jaar) af te sluiten! Dat is niet in het algemeen belang.

Hans

Helemaal eens. De praktijk is helaas anders voor fietsers. Beethoven straat stad uit was jarenlang afgesloten ivm bouw van wtc toren. Beethovenstraat stad in ivm bouw Valley en gebied Ravel. Inmiddels zijn ze na lange tijd allemaal weer open. Ondertussen is tbv bouw metroviaduct het fietspad bij de Parnassusweg stad uit alweer lange tijd dicht. Geen echte einddatum daar. Straks/daarna fietspad stad in lange tijd dicht als ze de andere kant doen? Soms lijkt er wel voldoende ruimte zoals stad in maar wordt er voor afsluiting gekozen.