skip to main content
Speeltoestel in Beatrixpark wordt verwijderd

In 2016 plaatste de gemeente midden in het Beatrixpark een klim- en speeltoestel dat bedoeld was voor kinderen vanaf vijf jaar. Helaas werd het meer en meer een hangplek, waardoor er weinig meer werd gespeeld. Inmiddels is het bijna volledig met graffiti beklad. Daarom verdwijnt het speeltoestel en krijgt de plek op termijn een nieuwe invulling. Stadsdeel Zuid is hierover in gesprek met de Vereniging Vrienden van het Beatrixpark. Ook uw suggesties zijn welkom.

Sloop, afvoer en hinder

Het werk is stevig in de grond verankerd en kan daardoor niet worden verplaatst. Ook kan het niet in delen worden verwijderd. Het wordt daarom gesloopt. De sloop en afvoer van materialen vindt plaats van maandag 19 tot en met vrijdag 23 februari. Voor de sloop gebruiken we betonprikkers en dat kan enige geluidshinder geven. Tussen 07.00 en 16.00 uur rijden vrachtwagens via de Prinses Irenestraat het park in en uit om materialen af te voeren. We hebben de werkzaamheden bewust in die week gepland: alle scholen zijn dan dicht vanwege de voorjaarsvakantie, waardoor het een stuk minder druk met fietsers is in het park.

Toekomstige invulling

De plek wordt na de sloop van het speeltoestel voor de komende drie jaar bestraat met klinkers. Ondertussen zoekt stadsdeel Zuid naar een nieuwe inrichting die past binnen de beschikbare budgetten en de onderhoudsplanningen van het park en alle speelplekken.

Heeft u ook ideeën voor een toekomstige inrichting? Neem dan contact op met de gebiedsmakelaar van stadsdeel Zuid.

Geef uw mening

Thijs P.

Jammer dat het zo'n bende is geworden, ik vind het namelijk een heel origineel speeltoestel dat nergens mee te vergelijken is en dat voor kinderen heel avontuurlijk is. Gek dat niemand hier die kwaliteit ervan herkent.

Marlies | Amsterdam Zuidas

Ja in die zin was het zeker een origineel ontwerp, maar het leende zich niet voor de locatie. Het stadsdeel gaat nu in overleg met de buurt en bezoekers van het park kijken naar een alternatieve invulling. Hopelijk leidt dat tot een mooie invulling die daar beter tot z’n recht komt.

Thijs

@Marlies, ja ik snap 't hoor. Het is kennelijk iets te afgelegen. Mijn punt is vooral dat er al genoeg speeltuintjes zijn met een schommel en een glijbaan, dus leuk dat er ook over andere vormen wordt nagedacht.

Marlies | Amsterdam Zuidas

Beste Thijs, dat is precies de reden dat het speelobject ooit hier geplaatst is. Helaas pakte het anders uit, en ervaarde de buurt veel overlast van hangjongeren voor welke functie dit speelobject niet bedoeld was.

Henri

Plant veel bomen op het (voormalige) speelterrein. Door de stormen van het afgelopen jaar zijn er veel bomen verloren gegaan en niet vervangen, o.a. in het Beatrixpark. Bomen zetten CO2 om in zuurstof en zijn alleen daarom al noodzakelijk. Verder brengen zij schaduw in de hete zomers. Daarom bomen planten! Ook de gekapte bomen in de Beethovenstraat moeten vervangen worden door bomen.

Maurice

How about just building a normal playground is that spot; with swings & slides of various lengths and heights; cable zip from the nearby hill; climbing racks; and other interactive play equipment. Then improve the lighting in that area.

Marlies | Amsterdam Zuidas

Hi Maurice, I will pass your ideas on to Stadsdeel Zuid. Thanks for sharing them!

Ferry Wienneke

Het monster wordt eindelijk gesloopt, we hopen dat de plannenmakers van het park er van hebben geleerd.

Homerus

Er komt dus weer een stukje groen bij , maar let op de wethouder wil ieder stukje groen verstenen ,helaas , Deze maan heeft geen idee wat een ellende veroorzaakt door al het groen weg te halen,

Rutger

Goede zaak dat dit wordt verwijderd. Er staat om de hoek ook al een prima speeltuin bij het kinderbadje. Wat betreft de vrijgekomen grond, ik heb twee ideeën: 1. meerdere fitnesstoestellen. 2. een pannenkoekenhuisje!

Marlies | Amsterdam Zuidas

Beste Rutger, dank voor je reactie. Ik geef je ideeën door aan het stadsdeel.

Rebecca

Marlies, ik ben helemaal met jou eens!!!! Maar, wat ik wel mis : klimrekken of andere leuke atrakties voor kinderen.

Marlies | Amsterdam Zuidas

Dat geef ik door aan het stadsdeel, Rebecca. Dank voor het meedenken.

Tim

Dus omdat een paar gasten de boel aan het verstieren waren gaan jullie dat ding maar slopen? Laat ze daar lekker joh, beter dat ze daar zitten dan dat ze in donkere steegjes elkaar afranselen of drugs dealen toch?

Kees den Blanken

Nu het lelijke speeltoestel uit het Beatrixpark verwijderd word stel ik voor de vrijgekomen ruimte weer terug park te maken. Geen gekke functies, want je ziet dat die toch steeds verworden tot hangplekken. Mensen gaan naar die ruimte om in een park te zijn. Geef ze park, groen, bomen, planten om naar te kijken en van te genieten. Stem de parkinvulling af met Vrienden van het Beatrixpark.

Marlies | Amsterdam Zuidas

Beste Kees, ik geef jouw reactie door aan het stadsdeel. De vrienden van het Beatrixpark worden zeker ook betrokken bij de nieuwe invulling.

joop

Kunnen jullie de rai ook meteen even slopen, dat geeft in onze buurt 100 X meer overlast door al die hangouderen.

Lola

Neeeeeeeeeeeeee! Wat erg!!! Zo'n mooi kunstwerk. Juist dat er steeds meer graffiti opkwam maakte het een cool interactief object. En wat is mis met een hangplek voor oudere jongeren? Welke overlast was er dan? Eeuwig zonde.

Marlies | Amsterdam Zuidas

Hi Lola, over de schoonheid van graffiti blijven de meningen verdeeld ;). Het stadsdeel kreeg onder andere meldingen van brandjes die in het speelobject werden gesticht, en dat er drugs werd gebruikt. Er is op zich niets mis met een hangplek voor jongeren, maar Carve was bedoeld als speelplek voor jonge kinderen. Door hoe het object werd achtergelaten door jongeren, was er van spelen naar verloop van tijd geen sprake meer. Daarom gaan we nu op zoek naar een meer passende invulling van deze plek. Deel je ideeën voor deze plek vooral met het stadsdeel!

Alle Kok

Er staat dat het in de schoolvakantie gesloopt wordt maar dat is toch niet in januari ?

Redactie

Beste Lin, je hebt gelijk. Het moet februari zijn, het foutje is hersteld. Bedankt!

Lin

er staat januari en februari. Dat is verwarrend.

Jeroen

Is het Beatrixpark inmiddels ook een onderdeel van de Zuidas ?

Redactie

Beste Jeroen, het antwoord is: gedeeltelijk. Hier kun je zien wat de grenzen zijn van de wijk Zuidas: https://zuidas.nl/thema/buurten-zuidas-in-kaart/

Gekke Gerrit

Weer zo’n hobby projectje van de gemeente, dat op voorhand gedoemd is om te mislukken. Binnen 10 jaar staat iets verderop een sekscentrum. Vast ook met allerlei speeltjes. Amsterdam stop met deze onzin en neem inspraak serieus.