skip to main content
Kindercampus Zuidas

In 2025 verhuist de basisschool Kindercampus Zuidas in de nieuw te bouwen woonbuurt Ravel zo’n honderd meter westwaarts – naar de plek waar tot voor kort de oude natuurspeeltuin stond.

Toekomstbestendig

Het nieuw te bouwen gebouw van zandkleurig baksteen en houten gevelelementen en kozijnen bevat 22 groepsruimten. Daarin kunnen ongeveer 520 leerlingen worden ondergebracht. Op de begane grond zijn de ingang en entreehal goed zichtbaar vanaf het buurtplein. In het gebouw is op de begane grond naast de entreehal ook plek voor een theater. En doordat het plafond op de begane grond zo’n vier meter hoog is, is er genoeg ruimte voor het creëren van een tussenverdieping. Het gebouw is bovendien toekomstbestendig – door het gebruik van flexibele wanden kunnen de ruimtes altijd aan de wensen van de kinderen én de school worden aangepast.

Interactie en creativiteit

De kinderen van 4-6 jaar volgen onderwijs op de begane grond, op de eerste verdieping zitten de kinderen van 10-12 jaar en op de tweede laag die van 7-9 jaar. Bovenin het gebouw, op de derde verdieping, is plek voor een gymzaal en een atelier waar de kinderen hun energie en creativiteit kwijt kunnen. Dit atelier grenst aan een daktuin met terras: het Groene Atelier. Dit Groene Atelier is door een tribunetrap verbonden met het lagergelegen dakterras – een plek in de buitenlucht waar de leerlingen lekker kunnen zitten. De functies van de BSO – die net zoals de gymzaal een eigen toegang heeft – zijn verdeeld over meerdere verdiepingen, waardoor de verschillende BSO-ruimtes ook door de school kunnen worden gebruikt voor bijvoorbeeld dans, muziek en ontspanning. En dat is niet alleen efficiënt. De verspreiding van verschillende functies door het gebouw bevordert de kans op ontmoeting en interactie tussen leerlingen van alle leeftijden.

Duurzaamheid en groen

Van boven- en buitenaf zijn het vele groen op de hoger gelegen terrassen en de zonnepanelen op het dak makkelijk te zien. De aanplant van grote bomen biedt verkoeling en beschutting voor mens en dier. Vogels en vleermuizen kunnen zelfs in een van de nestkasten aan de gevel of op het dak terecht. Het gebouw zelf heeft een lage energievraag dankzij goede isolatie en ventilatie- en lichtsystemen die werken met detectiesystemen, waardoor ze alleen aan gaan als er vraag naar is. Voor warmte een koeling wordt gezorgd door (lucht)warmtepompen in combinatie met vloerverwarming.

Planning

De bouw van de nieuwe Kindercampus Zuidas is gestart in maart 2024. Het gebouw wordt opgeleverd in het najaar van 2025.

Realisatie

  • Opdrachtgever: OOadA
  • Architect: RAU architecten
  • Bouwmanagement: HEVO
  • Landschapsarchitect: MAAK space

Gerelateerde artikelen

2

Kinderen en wilgen groeien in natuurspeeltuin Ravel

In woonbuurt Ravel heeft de Kindercampus Zuidas een gloednieuwe natuurspeeltuin gekregen, die niet onderdoet voor de vorige. ‘Een natuurspeeltuin is wat mij betreft geslaagd als er zoveel mogelijk plekken zijn om je te verstoppen.’
wonen
5

Kindercampus ‘spil in nieuwe woonbuurt Ravel’

De Kindercampus Zuidas verhuist in 2024 naar een gloednieuw gebouw in de nieuwe woonbuurt Ravel. Daarmee krijgen de basisschool en kinderopvang straks een echte buurtfunctie. ‘We willen een plek houden waar we hutten kunnen blijven bouwen.’
wonen

Kindercampus Zuidas krijgt plek in woonbuurt Ravel

Kindercampus Zuidas krijgt een nieuwe plek in de toekomstige woonbuurt Ravel. Stichting Openbaar Onderwijs aan de Amstel en de gemeente hebben dat afgesproken. Het is de eerste stap in de realisatie van de school in de nieuwe buurt.