skip to main content
Kinderen en wilgen groeien in natuurspeeltuin Ravel

Honderden wilgentakjes steken uit de modderige grond. Boomstammen buitelen speels over elkaar heen en gigantische keien liggen in het midden van een uit tegels en bakstenen opgebouwd amfitheater. De vers aangelegde natuurspeeltuin van de Kindercampus Zuidas vormt nogal een contrast met de naastgelegen, glinsterende gevel van Valley. ‘Ik denk dat ze van daaruit straks jaloers uit het raam staan te kijken naar hoe de kinderen hier spelen’, lacht Jan van Schaik, die de speeltuin ontwierp en aanlegde. ‘Ontwerpen is een groot woord,’ zegt hij daarover. ‘Ik maak uiteraard altijd een ontwerp, maar de meeste ideeën ontstaan ter plekke. Zo ook hier: toen we de speeltuin eenmaal gingen aanleggen, heb ik het hele ontwerp omgegooid.’

Zelf aan het spelen

Neem een uitgegraven kuil met aan de randen een stenen bank – Van Schaik kwam de materialen tegen in het naastgelegen depot van de gemeente, waar gebruikt straatmeubilair ligt opgeslagen. ‘Dan zie ik zo’n blok in de vorm van een halve cirkel liggen en denk ik: kan ik dat niet gebruiken? Met restmateriaal maak ik dan muurtjes. En kijk eens naar dit beukenbosje’, wijst hij iets verderop. ‘Dat is een haag die rondom de school stond. Nu vormt het een afscheiding voor het huttenbouwgedeelte.’ En zo ontstaat er heel veel al doende, organisch. Van Schaiks ogen lichten even op voordat hij zegt: ‘Als ik zo’n speeltuin aan het opbouwen ben, ben ik zelf aan het spelen. Dat is mijn lol.’

De natuurspeeltuin moest mee

De Kindercampus verhuist naar verwachting in 2024 naar een gloednieuw gebouw in de woonbuurt Ravel. Hemelsbreed schuift de school dan zo’n vijftig meter op, en daardoor moest de oude natuurspeeltuin vorig jaar al wijken. Het was de vurige wens van de school – voorwaarde, bijna – om een stukje natuur mee te nemen. En dat is gelukt. ‘Het ziet er nu misschien nog kaal uit, maar straks gaat alles hier groeien en bloeien’, zegt van Schaik terwijl hij een hand boven zijn hoofd uitsteekt. ‘Dan komen de bomen en het groen tot hier. Een natuurspeeltuin is wat mij betreft geslaagd als er zo veel mogelijk plekken zijn waar kinderen zich kunnen verstoppen. En, ook belangrijk: een kind komt pas écht tot spel als er geen volwassenen bij zijn.’

Wilgen

De natuurspeeltuin is enorm, wel drie keer zo groot als het vorige exemplaar. Wanneer we een ronde maken valt op dat er wel degelijk over de plattegrond is nagedacht: naast het huttenbouwgedeelte is er in het midden plek voor een groot amfitheater met een waterspeelplek, daarnaast is van kriskras gestapelde boomstammen een klimtoestel gebouwd. Van Schaik neemt ons ook nog mee naar de plek waar de honderden wilgentakjes de grond uitsteken. De wilg is zijn lievelingsboom, zegt hij. ‘Wat er zo mooi aan is: als je de takken in de grond steekt, schieten ze wortel en groeien er nieuwe bomen uit. Deze stekjes komen uit de oude natuurtuin. We hebben ze samen met de kinderen van de school geplant. Zodra ze groter zijn, planten we de boompjes door heel de speeltuin heen.’ Hij glimlacht even. ‘Ik word niet voor niets Jan de Wilgenman genoemd. Katwilg, schietwilg, boswilg, geoorde wilg en nog veel meer: ik plant mijn natuurspeeltuinen vol met allerlei soorten wilg.’

Op dinsdag 7 maart om 8.30 uur zal de nieuwe natuur speeltuin feestelijk in gebruik genomen worden. In het kader van Ontwikkelingsgericht Onderwijs (OGO) zijn de leerlingen ‘in the lead’ voor de organisatie van dit feestje, onder toeziend oog van de schoolleiding. Directrice Jet interviewt Jan Van Schaik, de kinderen kunnen wilgentakken planten en er wordt een wilgendans gedaan. Voor de ouders is een koffiekar aanwezig. De nieuwe natuurspeeltuin zal doordeweeks na schooltijd (vanaf 14.15 uur) openbaar toegankelijk zijn.

Geef uw mening

Oetze ik

Mooi ik hoop dat elk kind er van gebruiken maken

Linda

Prachtig initiatief!