skip to main content
Google wil kleur geven aan Zuidas

Ze zitten al een aantal jaar aan de Claude Debussylaan, in het gebouw Viñoly. ‘Het is voor ons een ideale locatie, we zitten bovenop station Amsterdam Zuid’, zegt Cindy Penders, als ze ons rondleidt. De meeste Googlers komen met het openbaar vervoer of op de fiets. De gemiddelde werknemer is tussen de twintig en de veertig, jong en flexibel. ‘Ze willen zelf bepalen hoe ze werken en hoe ze naar Zuidas komen.’ De auto hoort daar vaak niet bij.

Kruisbestuivingen

Google heeft vier principes, waar alle vestigingen in de wereld aan voldoen. Ten eerste duurzaamheid. Veel is gemaakt van hergebruikte materialen. Ten tweede stimuleert Google dat mensen elkaar ontmoeten, om een praatje te maken. Daarom zijn overal mini-keukens, waar je niet alleen koffie, maar ook fruit en sapjes kunt krijgen. ‘Mensen inspireren elkaar’, zegt Penders. ‘Die kruisbestuivingen zijn waardevol. In de hele geschiedenis van Google zie je dat terugkomen. Zo zijn wij groot geworden. Grote ideeën ontstaan bij het koffieapparaat.’

Er staat een heuse caravan in het midden van de zaal bij de afdeling communicatie

Fietsen en stroopwafels

Het derde principe is dat ieder kantoor een lokale uitstraling heeft. Dus in Zuidas veel fietsen aan de muur. Er hangen stroopwafels aan het plafond. De entreebalie is een verlengde bakfiets en bij communicatie staat een heuse caravan in het midden van de zaal. ‘Die dateert van 1965, we hebben hem zelf op Marktplaats gekocht.’ De vergaderzalen hebben Nederlandse namen, zoals de Annie M.G. Schmidtzaal, een Beatrixkantoor en – natuurlijk – een Johan Cruijffauditorium. Dit auditorium is ingericht als de garage waar Larry Page en Sergey Brin, de oprichters van Google, ooit begonnen.

Gezondheid

Het vierde principe is gezondheid. Alles voor de Googler, zoals ze bij de grootste zoekmachine worden genoemd. ‘We vinden het belangrijk dat mensen lekker in hun vel zitten’, zegt Penders. ‘Er is een gym, waarvan je altijd gebruik kunt maken. Een stiltekamer, waar je kunt mediteren of bidden. En er is altijd gezond eten voorradig.’ Alles gratis. Ook zijn alle werkplekken aan de buitenkant gesitueerd, bij het raam. Penders kijkt naar beneden en ziet de treinen langzaam station Amsterdam Zuid uitglijden, alsof het speelgoedtreintjes zijn. De komende jaren zal het hier veranderen, beseft ze, met Zuidasdok, het ondergronds brengen van de A10 en het vernieuwen van het station. ‘Wat ik ervan gezien heb, wordt het heel mooi, al zal het een tijdje rommelig zijn. We kunnen het vanaf hier in ieder geval goed in de gaten houden.’

Geef uw mening