skip to main content
Research & Diagnostiek Centrum ADORE

Het Research & Diagnostiek Centrum ADORE (RDC ADORE) is onderdeel van Amsterdam UMC en bestaat uit kantoren en laboratoria. Dit hightech gebouw van zes verdiepingen hoog bevat tevens een cleanroom: een geconditioneerde omgeving met zeer hoge kwaliteitseisen ten behoeve van onderzoek naar kanker en neurologische aandoeningen.

Ontmoetingsplek

Het gebouw nodigt uit tot uitwisseling van ervaringen en kennis, waarbij apparaten en ruimtes worden gedeeld door oncologische en neurologische onderzoekers. Patiënt, arts en onderzoeker ontmoeten elkaar in het Atrium. Op deze plaatsen vindt de kruisbestuiving plaats die ervoor zorgt dat over de grenzen van aandoeningen, rollen en specialismen heen gekeken kan worden.

Het gebouw komt op de Zuidas achter het academische ziekenhuis. Het Atrium verbindt het RDC ADORE met het naastgelegen Imaging Center dat in 2020 is verkozen tot zorggebouw van het jaar.

Kruisbestuiving

Het RDC ADORE is ontworpen vanuit het concept dat oncologen en neurologen over hun eigen discipline heen kijken en samenwerken aan nieuwe behandelingen tegen kanker én hersenziekten. Zij doen dit samen met het midden- en kleinbedrijf, de farmaceutische industrie en kennisinstellingen zoals de Vrije Universiteit Amsterdam en de UVA. Het staat voor een gedurfde, nieuwe manier van medisch-wetenschappelijk onderzoek doen. Door kankeronderzoek en onderzoek naar hersenziekten te bundelen, en gebruik te maken van de overeenkomsten tussen deze ziekten, worden doorbraken in het onderzoek versneld. De kruisbestuiving tussen kankeronderzoekers en neurowetenschappers moet leiden tot nieuwe diagnostiek en nieuwe therapieën, die mensen met kanker en hersenziekten gaan helpen. RDC ADORE moet een plek worden waar toponderzoekers zich thuis voelen en waar samenwerking vanzelfsprekend is.

Planning

In het voorjaar van 2022 vonden voorbereidende werkzaamheden plaats voor de bouw. In september 2022 startte de bouw. De oplevering is naar verwachting eind 2024 en de ingebruikname in 2025.

Na oplevering van het RDC ADORE verhuizen de onderzoekers uit het Cancer Center Amsterdam langs de A10 naar dit gebouw en zal de blauwrode ‘blokkendoos’ aldaar worden gesloopt.

Realisatie

Architect: Atelier PRO (Research & Diagnostiek Centrum ADORE) en Studio Hartzema (Atrium)
Aannemer: Bouwcombinatie MedicomZes-Kuijpers

Meer informatie

Gerelateerde artikelen

2

ADORE krijgt systeem voor warmte-koudeopslag

Voor het Research & Diagnostiek Center ADORE wordt momenteel een warmte-koudeopslagsysteem (WKO) aangelegd. Het is lang niet het eerste gebouw dat straks warmte en koeling uit de grond haalt – veel Zuidas-gebouwen doen dat al. Hoe werkt WKO?
4

ADORE zorgt voor unieke verbinding tussen medische disciplines

In de buurt Kenniskwartier wordt gebouwd aan het nieuwe Research en Diagnostiekcentrum ADORE, van het Amsterdam UMC. Oncologen en neurologen gaan hier in een unieke samenwerking op zoek naar nieuwe behandelingen tegen kanker en hersenziekten.