skip to main content
RDC ADORE

Het Research & Diagnostiek Centrum ADORE (RDC ADORE) is onderdeel van Amsterdam UMC en bestaat uit kantoren en laboratoria. Dit hightech gebouw van zes verdiepingen hoog bevat tevens een cleanroom: een geconditioneerde omgeving met zeer hoge kwaliteitseisen ten behoeve van onderzoek naar kanker en neurologische aandoeningen.

Ontmoetingsplek

Het gebouw nodigt uit tot uitwisseling van ervaringen en kennis, waarbij apparaten en ruimtes worden gedeeld door oncologische en neurologische onderzoekers. Patiënt, arts en onderzoeker ontmoeten elkaar in het Atrium. Op deze plaatsen vindt de kruisbestuiving plaats die ervoor zorgt dat over de grenzen van aandoeningen, rollen en specialismen heen gekeken kan worden.

Het gebouw komt op de Zuidas achter het academische ziekenhuis. Het Atrium verbindt het RDC ADORE met het naastgelegen Imaging Center dat in 2020 is verkozen tot zorggebouw van het jaar.

Kruisbestuiving

Het RDC ADORE is ontworpen vanuit het concept dat oncologen en neurologen over hun eigen discipline heen kijken en samenwerken aan nieuwe behandelingen tegen kanker én hersenziekten. Zij doen dit samen met het midden- en kleinbedrijf, de farmaceutische industrie en kennisinstellingen zoals de Vrije Universiteit Amsterdam en de UVA. Het staat voor een gedurfde, nieuwe manier van medisch-wetenschappelijk onderzoek doen. Door kankeronderzoek en onderzoek naar hersenziekten te bundelen, en gebruik te maken van de overeenkomsten tussen deze ziekten, worden doorbraken in het onderzoek versneld. De kruisbestuiving tussen kankeronderzoekers en neurowetenschappers moet leiden tot nieuwe diagnostiek en nieuwe therapieën, die mensen met kanker en hersenziekten gaan helpen. RDC ADORE moet een plek worden waar toponderzoekers zich thuis voelen en waar samenwerking vanzelfsprekend is.

Planning

In het voorjaar van 2022 vonden voorbereidende werkzaamheden plaats voor de bouw. In september 2022 startte de bouw. De oplevering is naar verwachting eind 2024 en de ingebruikname in 2025.

Na oplevering van het RDC ADORE verhuizen de onderzoekers uit het Cancer Center Amsterdam langs de A10 naar dit gebouw en zal de blauwrode ‘blokkendoos’ aldaar worden gesloopt.

Realisatie

Architect: Atelier PRO (Research & Diagnostiek Centrum ADORE) en Studio Hartzema (Atrium)
Aannemer: Bouwcombinatie MedicomZes-Kuijpers

Meer informatie

Gerelateerde artikelen

2

Samen werken aan bruisend Kenniskwartier

Kenniskwartier ontwikkelt zich snel. De vernieuwing van de VU Campus, de komst van op termijn ongeveer 2.700 woningen, voorzieningen en groen, een stevige plek voor onderzoek en onderwijs. En dat op een straks fantastisch bereikbare locatie.
3

Alles draait om samenwerking in het RDC ADORE

Het Research & Diagnostiek Centrum ADORE bereikte in juni het hoogste punt. Vanaf 2025 vindt in dit gebouw van het Amsterdam UMC vernieuwend onderzoek en diagnostiek plaats op het snijvlak van kanker en hersenziekten. We namen er een kijkje.
2

ADORE krijgt systeem voor warmte-koudeopslag

Voor het Research & Diagnostiek Center ADORE wordt momenteel een warmte-koudeopslagsysteem (WKO) aangelegd. Het is lang niet het eerste gebouw dat straks warmte en koeling uit de grond haalt – veel Zuidas-gebouwen doen dat al. Hoe werkt WKO?