skip to main content
Amsterdam UMC Imaging Center geopend

Klinische zorg, onderzoek en het ontwikkelen en bereiden van medicijnen komen in het Imaging Center onder één dak. Dat is uniek in de wereld. De ‘winst’ die hiermee wordt behaald, is zowel voor patiënten als onderzoekers enorm, zegt Guus van Dongen, hoogleraar medische beeldvorming bij Amsterdam UMC en een van de initiatiefnemers van het centrum. ‘ Door op één plek te zijn, kunnen we sneller een diagnose stellen en kijken welke behandeling het beste is. Imaging is cruciaal als navigatie bij al het klinisch handelen en maakt het onzichtbare zichtbaar.’

Uithangbord voor Zuidas

Voor Zuidas, en natuurlijk voor heel Amsterdam, is het Imaging Center een aantrekkelijk uithangbord en speelt het een belangrijke internationale rol in geneesmiddelenontwikkeling en de kostenbeheersing daarvan. ‘Maar het Imaging Center is vooral een plek waar we patiënten op de beste en snelste manier kunnen behandelen in een zo prettig mogelijke omgeving.’

Beter voor de patiënt

In het Imaging Center staat zeer geavanceerde apparatuur, zoals MRI’s, CT’s, PET scanners, optische apparatuur en drie cyclotrons ofwel deeltjesversnellers. Door medische isotopen (een klein beetje radioactiviteit gemaakt door de deeltjesversnellers) aan medicijnen te koppelen, zijn ziektes op te sporen en is tijdens de behandeling te zien of de medicijnen op de juiste plek komen. Vervolgens is te zien of de behandeling werkt. ‘Dit helpt bij het ontwikkelen van nieuwe medicijnen, en opent ook de weg naar gepersonaliseerde therapie’, licht Van Dongen toe. ‘Slaat de therapie niet aan, dan kan de arts in een vroeg stadium besluiten de behandeling te stoppen en over gaan op een andere behandeling. Dit alles leidt tot efficiëntere ontwikkeling en gebruik van medicijnen, is beter voor de patiënt, en bespaart ook kosten.’

Hoogleraar medische beeldvorming Guus van Dongen

Drie lagen zorg

Het nieuwe gebouw is toegankelijk, milieuvriendelijk en flexibel ingericht. De cyclotrons bevinden zich onder de grond. Ze werden in september 2018 op hun plek gezet. Er zijn drie lagen voor de zorg. Hier kunnen patiënten met kanker, verstoringen in het immuunsysteem, neurologische of cardiovasculaire ziekten terecht voor alle noodzakelijke diagnostische behandelingen. De rest van het gebouw is bestemd voor onderzoek, medicijnontwikkeling en productie van medische isotopen en tracers. Niet alleen voor Amsterdam UMC zelf, maar ook andere ziekenhuizen in Nederland. Ook laten nationale en internationale (farmaceutische) bedrijven hier hun nieuwste geneesmiddelen in klinische studies testen door ze in het lichaam te volgen met imaging.

Geef uw mening

Annemiek Rovers-van Zeijl

Fijn dit te lezen. Ik woon om de hoek in het buurtje vlak naast het Center! Ik was wat verbaasd in de wijkkrant te lezen dat buurtbewoners vanwege de overlast (begrijpelijk overigens!) uitgenodigd waren om te komen kijken. Wij niet dus. Ik heb vaak staan kijken, maar had geen idee! Gelukkig stond er donderdag 31/10 een artikel in het Parool. Maar het is wel mooi geworden.