skip to main content
Stibbe gaat met haar tijd mee én blijft in Zuidas

Onder bezielende leiding van Joop Janssen, advocaat en voorzitter van de Stibbe’s huisvestingscommissie, werd op 8 september jl. het nieuwe kantoor van een van ’s lands grootste advocatenkantoren officieel geopend door burgemeester Van der Laan. Ver hoefden de verhuiswagens overigens niet te rijden. Hemelsbreed schoof Stibbe 750 meter op naar het oosten. Een gesprek met Joop Janssen en Marcel Abbringh, als Chief Operating Officer eindverantwoordelijk voor de gehele bedrijfsvoering van Stibbe.

Meer ontmoetingsplek dan kantoor

Het nieuwe pand ligt aan het Beatrixpark, tussen het tevens gloednieuwe Akzo Nobel hoofdkantoor en het St. Nicolaaslyceum. Architect Jo Coenen ontwierp een licht en ruimtelijk gebouw waarbij de verschillende open ruimtes met elkaar in verbinding staan of gescheiden worden door glas. Janssen: ‘De manier van werken is veranderd. Tegenwoordig werken meerdere praktijkgroepen steeds vaker samen aan projecten en moet men elkaar makkelijk zien te vinden. De kleine verdiepingen in de voormalige Stibbetoren maakten dit soort werkvormen met meerdere teams niet mogelijk. De behoefte aan ruime verdiepingen, direct en makkelijk onderling contact zijn de belangrijkste eisen voor het nieuwe kantoor. Transparantie is daarbij het kernwoord.’

Waarom blijven in Zuidas?

Volgens Joop Janssen zijn de unieke kenmerken van het gebied van doorslaggevende aard geweest om op zoek te gaan naar een andere locatie in Zuidas. ‘Het internationale ondernemersklimaat en de goede bereikbaarheid ten opzichte van de binnenstad zijn voor ons erg belangrijk geweest in de afwegingen. Er zijn maar weinig andere locaties die zo’n geconcentreerd openbaar vervoer hebben en dicht bij de luchthaven liggen. Daarnaast zijn veel van onze cliënten in Zuidas gevestigd.’ Abbringh vult aan: ‘Bovendien is Zuidas ook een aantrekkelijk gebied voor onze medewerkers. Vele wonen in de binnenstad, hebben hier gestudeerd of vinden Amsterdam gewoon een aantrekkelijke plek om te wonen. Het maakt dus uit waar je een kantoor hebt. ‘

Nieuwe ervaring

Marcel Abbringh noemt werken in het pand ‘een hele nieuwe ervaring’. De bijzondere vorm van het gebouw, een driehoek met een centrale open ruimte die reikt tot de bovenste verdieping, maakt het mogelijk dat je vanaf elke verdieping naar andere werkplekken kan kijken. Het atrium is het hart van het gebouw met een loungeruimte dat een huiselijke sfeer moet geven. De looplijnen zijn kort waarbij de gangen altijd eindigen in een open hoek. Zoals alle nieuwe gebouwen in Zuidas is het pand ontwikkeld conform het BREEAM Excellent duurzaamheidscertificaat. Zo is er een groen dak waar medewerkers kunnen vertoeven, watertaps op elke verdieping, een eigen warmtekoudewisseling en andere duurzaamheids-oplossingen zoals een restrictief autogebruik en werkfietsen. Gelukkig blijken de medewerkers zelf ook enthousiast . Een advocaat in de gang: “wat ik heel erg leuk vind is dat er naast ons een school is”.

Functie voor de omgeving

Hoewel het nieuwe Stibbegebouw niet toegankelijk is voor het algemene publiek, zijn er uitzonderingen. Zo mogen de Vereniging Beatrixpark en Stadsdorp Zuid wel gebruik maken van de auditoriumfaciliteit. En als alle vergunningen binnen zijn wordt de begane grond van het gebouw wel voor het gewone publiek toegankelijk: er zijn concrete plannen de nieuw koffiebar en de printshop open te stellen waardoor ook die hoek van het nieuwe Beethovenplein een stuk levendiger wordt.

Geef uw mening