skip to main content
Hoe de Goede Doelen Loterijen het oude Winterthur-gebouw (super) duurzaam renoveren

Het pand kreeg een tijdje geleden al een beschermde status en werd vorig jaar aangekocht door de Goede Doelen Loterijen (Nationale Postcode Loterij, BankGiro Loterij, VriendenLoterij). De fikse make-over geeft Zuidas niet alleen een bijzondere nieuwe ‘bewoner’, maar het levert ons in 2018 ook het meest duurzame gerenoveerde gebouw van Nederland op. Dat is meer dan alleen leuk, het past ook nog eens uitstekend bij de langetermijnplannen die wij voor Zuidas hebben.

Super duurzaam

Het gebouw is een ontwerp van het Amsterdamse architectenbureau Benthem Crouwel, ook verantwoordelijk voor bijvoorbeeld het nieuwe Rotterdam CS. De medewerkers van de Goede Doelen Loterijen werken dankzij dit ontwerp straks in een super water- en energieneutraal gebouw. Esther Wubben, projectleider bij de Goede Doelen Loterijen: ‘Ons pand gebruikt niet meer energie dan het nodig heeft en verbruikt 84% minder energie dan een nieuw kantoorgebouw.’

Ook is er aandacht voor gebruik- en hergebruik van materialen, de toepassing van groen in en op het gebouw en klimaatbestendigheid door waterberging. ‘Het regenwater wordt bijvoorbeeld opgevangen in de daktuin’, vertelt Wubben. ‘Het water dat niet nodig is voor het bewateren van planten en kruiden wordt naar een opslagbassin gevoerd. Dit water gebruiken we vervolgens om de wc’s mee door zodat het te spoelen en voor de sprinklerinstallatie.’ Op het dak wordt met meer dan 2.400 m2 zonnepanelen voldoende elektrische energie opgewekt voor 80 huishoudens per jaar. Het nieuwe kantoor is daarnaast uitstekend bereikbaar per openbaar vervoer en de fiets. En dat betekent besparingen op de reiskosten en de uitstoot van CO2 van medewerkers en gasten. ‘Deze aanpak past helemaal in het ideaal van onze organisatie; een groene, rechtvaardige wereld,’ aldus Wubben.

Symbolisch bladerdak

Het GDL-kantoor gaat opvallen tussen het welbekende Zuidas-staal en -glas. Het dak, opgebouwd uit 6.800 bladeren van aluminium, wordt gedragen door drie grote en drie kleine boomvormige kolommen. Mooie symboliek aangezien De Goede Doelen Loterijen de helft van de opbrengsten uit de lotverkoop besteden aan het goede doel. Het bladerdak biedt daarnaast onderdak aan ruim vijfhonderd medewerkers. Wubben: ‘Dit komt ten goede aan de samenwerking, want onze medewerkers zitten nu nog verdeeld over 15 gebouwen in Amsterdam, ‘s-Graveland en Eemnes. Daarnaast proberen we ook zoveel mogelijk de buurtbewoners en het algemene publiek bij ons nieuwe onderkomen te betrekken.’

Zo wordt de ingang wordt bijvoorbeeld verplaatst waardoor er aan de Beethovenstraat een plein ontstaat, een levendige plek met een openbaar restaurant op een sociaal-maatschappelijke en duurzame grondslag (de kruiden van het dak worden gebruikt in het restaurant). Er komt een expositieruimte met wisselende tentoonstellingen van goededoelenprojecten en een auditorium voor lezingen en presentaties. ‘Ook komt er een tv-studio waar dagelijks live uitzendingen zijn van de programma’s Koffietijd en RTL Live!’

Artist Impression
Cerius

Meer dan hippe termen op papier

‘Wij zijn als gemeente natuurlijk nauw betrokken bij alle bouwontwikkelingen in Zuidas´, vertelt projectmanager Duurzaamheid Maarten van Casteren. ‘Ook op het gebied van duurzaamheid liggen de ambities in Zuidas hoog. We doen dat door onze wensen vast te leggen en ontwikkelaars uit te dagen daar creatief mee om te gaan. Een van de eisen is dat gebouwen voldoen aan hoge duurzaamheidseisen en dat kavels waterneutraal ontwikkeld worden.’ Dat beleid werkt in Zuidas. ‘Maar,’ vervolgt Van Casteren, ‘Wij moeten er wel op letten dat het niet alleen blijft bij hippe termen op papier. Aan bouwprojecten als die van de Goede Doelen Loterijen ziet men hoe duurzaamheid er in de praktijk uit kan zien.’

Naar een multifunctioneel Zuidas

Dit project past binnen de gemeentelijke plannen om verder invulling te geven aan de verandering van Zuidas naar een internationaal en multifunctioneel gebied voor wonen, werken en recreëren. Het Uitvoeringsbesluit Strawinsky waar onder andere de groene inrichting van de openbare ruimte en de opknapbeurt van de kantoorpanden langs de Strawinskylaan is geregeld, wordt eind dit jaar, begin 2017 voorgelegd aan de gemeenteraad.

Geef uw mening