skip to main content
Bewoners en ondernemers in actie voor levendig George Gershwinplein

Er zijn een hotel, een sterrenrestaurant, een jeu de boulesbaan en sinds enkele jaren verbindt de Lex van Deldenbrug het George Gershwinplein met de (drukke) De Boelelaan en woonwijk Buitenveldert. Toch wil het met de levendigheid op en rond het plein nog niet helemaal lukken. Misschien komt het vanzelf goed als er straks meer bewoners zijn en (ook) kinderen de weg naar dit plein beter weten te vinden. Maar we kunnen dat proces misschien ook een handje helpen. Met die gedachte organiseerde Zuidas op donderdag 28 september, in restaurant-bar Symphony’s, een brainstormbijeenkomst met direct betrokken bewoners en ondernemers. Het doel van deze zogenoemde ‘Doe en Denktank’-bijeenkomst was om ervaringen en ideeën uit te wisselen en ook om concrete verbeteringen op gang te brengen.

Wensen

Wat vindt u nu al goed aan het plein? De aanwezige bewoners en bedrijven – waaronder Bolenius, The Tailormates en Crowne Plaza Amsterdam Zuid – waren het hier aardig over eens: de open ligging aan het water, de horeca en de (tijdelijke) kunstwerken van ArtZuid.

En wat zijn de wensen? Een echte markt, vonden sommigen. Anderen noemden een tafeltennistafel of een schaakspel. Als het plein maar wel multifunctioneel blijft, vonden de meesten. Of zoals één aanwezige het verwoordde: ‘Iets wat permanent leuk is, is belangrijker dan een markt, maar het moet niet in de weg staan. De ruimte voor evenementen moet blijven.’

Brainstormbijeenkomst in restaurant-bar Symphony’s

Met kerst

Een belangrijke vraag was vervolgens: wat kan er op de korte termijn gerealiseerd worden? Een tafeltennistafel of schaakbord is mogelijk een mooie aanvulling voor het plein, maar met de wintermaanden voor de deur wellicht niet de meest geschikte keuze om nu concreet mee aan de slag te gaan. Na nog wat langer denken kwam toch een doe-actie uit de bus, maar wat dat precies is, willen de Gershwinplein-doeners nog even geheim houden. Vooruit, ‘het heeft iets met kerst te maken’. De komende maand gaan ze hier concreet mee aan de slag.

Meerdere Doe- en Denktanks

Zuidas gaat vaker Doe- en denktanks organiseren om met bewoners, bedrijven en organisaties te bedenken hoe zij specifiek hun eigen plein of buurt waar nodig kunnen verlevendigen. Bijvoorbeeld door de openbare ruimte anders in te richten, het organiseren van evenementen en het stimuleren van vrijetijdsbesteding, of door het versoepelen van bepaalde regels. Denken staat vrij, of alles in de praktijk mogelijk is moet dan natuurlijk nog blijken.

Wilt u meer weten over dit initiatief, neem dan contact op met Eefke van Nuenen (e.van.nuenen@amsterdam.nl), namens Zuidas voorzitter van de Doe en Denktanks.

Geef uw mening

Peter Wessels

Nu de zondag nog