skip to main content
Mobility Experience: de leaseauto is goed vervangbaar

We daagden een kleine groep Zuidas-werkers uit om mee te doen aan de Zuidas Mobility Experience: verruil de auto gedurende één maand voor andere vervoermiddelen om van en naar het werk te reizen. Belangstelling kwam er van medewerkers van VUmc, Deloitte, Loyens & Loef, OVG Real Estate, Arcadis, Back-werk, ABN AMRO. Ze gingen de uitdaging aan om in oktober 2017 de auto te laten staan. De helft deed dat uit nieuwsgierigheid: hoe is het om andere manieren van vervoer uit te proberen? Andere redenen om deel te nemen waren ‘bijdragen aan een schoner milieu’ en ‘besparen op reiskosten’, maar ook gewoon omdat het deelnemers een leuke uitdaging leek.

600 euro per maand

Het grootste deel van de deelnemers woont in Amsterdam, de rest in de regio rond Amsterdam. Ze gaven in een maand gemiddeld circa 600 euro uit van hun mobiliteitsbudget van 1.000 euro. Trein, tram, bus en metro waren de meest populaire alternatieven voor de (lease)auto. Ook Uber en huurauto’s van Sixt en Greenwheels/Audi waren populair, evenals de OV-fiets.

Vaker alternatieve vervoermiddelen

Na afloop waren de deelnemers over het algemeen positief over hun ervaringen. Dankzij de ‘Experience’ leerden ze de alternatieven beter kennen. Een budget van 1000 euro per maand is ruim voldoende. Sommige deelnemers zeggen op grond van hun ervaringen dat ze eerder voor een mobiliteitsbudget zouden gaan dan voor een leaseauto wanneer ze opnieuw voor de keuze komen te staan. De meeste deelnemers willen in de toekomst vaker gebruik gaan maken van alternatieve vervoermiddelen, wanneer de reistijd met auto slechter wordt (onder meer als gevolg van de bouw van Zuidasdok).

Ervaringen Zuidas Mobility Experience

Naar één systeem

De deelnemers gaven ons nuttige informatie terug. Bijvoorbeeld dat het regelen van anders reizen nu nog veel tijd kost en dat de reisduur ook niet altijd afneemt. Als er één systeem is, wordt het aanmelden en activeren voor de verschillende vervoersdiensten eenvoudiger en deelname dus aantrekkelijker.

Minder auto’s, minder spitsdrukte

We experimenteren met de Zuidas Mobility Experience omdat de drukte in Amsterdam toeneemt. We willen minder auto’s en minder spitsdrukte. Zeker met de verwachte hinder door de bouw van Zuidasdok. We achterhalen met deze experimenten wat ervoor nodig is om mensen die met de auto naar de Zuidas reizen te bewegen hun auto te laten staan. Het gaat ons erom dat mensen een bewuste keuze maken om wel of niet in de spits te reizen of om wel of niet met de auto, fiets of het OV te reizen. Dat er flexibiliteit is voor werknemers en keuzeruimte in de verschillende vervoermiddelen.
Naar verwachting starten we nog dit voorjaar met een vervolg van de Zuidas Mobility Experience.

Geef uw mening