skip to main content
Praten over werk en mantelzorg in de ‘buzz’

Het gaat niet om het weggeven van uren door werkgevers, benadrukt Martijn Tillema, adviseur van de stichting Werk en Mantelzorg. ‘We merken dat werkgevers daar huiverig voor zijn en daarom het gesprek liever mijden. Maar onze ervaring is dat mantelzorgers helemaal niet vrijgesteld willen worden. Het zijn doorgaans betrokken en loyale mensen, die hun werk volledig en zo goed mogelijk willen doen. Waar ze wel behoefte aan hebben, is flexibiliteit: dat kan een uur vroeger of later beginnen of stoppen met werken. Of tijdelijk van fulltime naar bijvoorbeeld 80 procent werken. Nu komen veel mantelzorgers in de knel, omdat ze op twee plekken tegelijk moeten zijn en dat levert enorm veel stress op.’

Lager verzuim, fittere medewerkers

Als er in Nederland 5 miljoen mantelzorgers zijn, is er geen reden om aan te nemen dat die niet ook in Zuidas werken. Maar Tillema merkt dat het erg lastig is om met werkgevers in Zuidas in gesprek te komen. ‘Ik denk dat het komt door het soort werkgevers. Zuidas is een zeer competitieve omgeving en dan heb je het niet gauw over je zorgbehoevende ouder of partner. Want voordat je het weet lig je eruit. Wat wij met onze Buzz on tour willen laten zien is dat het gesprek vaak al het overgrote deel van het probleem oplost. De erkenning en de mogelijkheid om er binnen het bedrijf over te praten, lucht mantelzorgers enorm op.’ Minstens zo belangrijk is dat goed mantelzorgbeleid binnen de organisatie ook de werkgever voordelen biedt: ‘Lager verzuim, hogere productiviteit, lager verloop, fittere medewerkers. Dat levert geld op.’

Bespreekbaar maken

De stichting Werk & Mantelzorg wil werkgevers helpen bij het maken van mantelzorgvriendelijk personeelsbeleid. Op 14 maart staat vanaf 08.30 uur een oude Amerikaanse schoolbus op het Mahlerplein. Enkele Zuidas-werkgevers komen meepraten, waaronder ABN AMRO, Accenture en AkzoNobel. ‘Daar zijn ze al goed met dit onderwerp bezig, dus we hopen dat ze in de bus andere aanwezige bedrijven ervan kunnen overtuigen dat het goed is om de combinatie werk en mantelzorg binnen de eigen organisatie bespreekbaar te maken.’

Programma 14 maart 2018

08.30 uur – Ontvangst door ABN AMRO en de gemeente Amsterdam. Gesprekken met werkende mantelzorgers bij de Buzz en met professionals van ABN AMRO en Werk& Mantelzorg.
09.00-10.00 uur – Tafelgesprek: Mantelzorg, mijn zorg? Met werkende mantelzorgers, HR professionals en verschillende werkgevers.

Meepraten in de bus?

Aanmelden kan via Martijn Tillema: m.tillema@werkenmantelzorg.nl.

Meer informatie

Geef uw mening